WhatsApp adaugă criptarea end-to-end pentru un miliard de utilizatori


Utilizatorii serviciului de mesagerie instant WhatsApp vor beneficia acum de conversații mai sigure, după ce compania a anunțat că a pornit serviciul de criptare completă end-to-end.

Compania deținută de Facebook a anunțat că toate mesajele, inclusiv textele, apelurile, înregistrările video, mesajele vocale și fișierele, vor fi criptate end-to-end în mod implicit, ceea ce înseamnă că nimeni înafară de expeditor și destinatar nu le va putea accesa.

„Nici infractorii cibernetici. Nici hackerii. Nu regimurilor opresive. Nici măcar noi”, a declarat compania într-un articol publicat pe blog.

Fondatorii aplicației WhatsApp, care deservește astăzi mai mult de un miliard de utilizatori din întreaga lume, au descris dorința de a proteja comunicarea privată a utilizatorilor ca fiind unul dintre „obiectivele lor de bază”.

„În fiecare zi vedem relatări despre înregistrările sensibile care sunt accesate în mod abuziv sau furate,” adaugă aceștia.

„Și dacă nu se face nimic, mai multe informații digitale sau legate de comunicare vor fi vulnerabile atacurilor în anii următori. Din fericire, criptarea end-to-end ne protejează de aceste vulnerabilități.”

După cum s-a raportat de către Wired, WhatsApp a lucrat cu un criptograf renumit pentru a pune în aplicare schimbarea, acesta având pseudonimul Moxie Marlinspike.

Deși compania a început adăugarea criptării serviciului său în 2013, a intensificat eforturile sale un an mai târziu, când a fost contactată de un expert în criptare.

Marlinspike este fondatorul Open Whisper, un proiect software open-source, care funcționează cu servicii de mesagerie pentru a oferi criptare.

Criptograful este, de asemenea, un fost șef de securitate de la Twitter si autorul sistemului de autentificare Convergence SSL.

Decizia WhatsApp de a adăuga criptarea end-to-end vine într-un moment sensibil, în urma disputei juridice bine documentate dintre Apple și FBI-ul asupra accesului la un iPhone care a aparținut unor atacatori implicați în atacul din San Bernardino, de anul trecut.

Ziarul The Independence a menționat că fondatorii WhatsApp au sprijinit public decizia Apple de a proteja viața privată a utilizatorilor săi.

După cum s-a raportat de către WeLiveSecurity, unele dintre cele mai importante companii din domeniul tehnologic s-au alăturat cauzei privind dezvoltarea serviciilor mai dure de criptare.

 

NARINDER PURBA
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana April 11, 2016

Lasa un comentariu