Aniversarea Windows 10: Securitate și confidențialitate, speranță și schimbare?


S-ar putea să vă amintiți că anul trecut am prezentat o analiză detaliată ce examina Windows 10 din perspectiva protejării vieții private și a securității. Mulți cititori au considerat util raportul, în special profesioniștii IT care au realizat upgrade-ul tehnic al infrastructurii companiilor în care lucrează la Windows 10, trecând de la versiunile anterioare. În legătură cu acestă evoluție a Windows, o parte din analiști prevăd acum că 2017 va fi anul în care majoritatea companiilor vor trece la Windows 10, prilej cu care  ESET a publicat un nou raport care analizează acest sistem de operare și care indică modificările aduse caracteristicilor de securitate și confidențialitate din Update-ul Aniversar Windows 10 (Build aka 14393, Redstone 1, versiunea 1607).

Microsoft a livrat inițial actualizarea dedicată aniversării Windows 10 în august anul trecut, sărbătorind astfel prima aniversare a sistemului său de operare pentru platforme desktop cu noi caracteristici și funcționalități. Mutarea s-a facut în două etape, prin desemnarea acestuia într-o primă fază drept Versiunea Curentă (Curent Branch - CB) pentru consumatori. La sfârșitul lunii noiembrie, Microsoft a anunțat că update-ul pentru aniversarea Windows 10 a fost desemnată ca Versiunea Curentă și pentru segmentul Business (CBB). Asta înseamnă că această versiune a Microsoft Windows 10 este cea pe care vor rula de acum înainte majoritatea clienților business, pe computerelor lor de tip desktop.

După cum  Microsoft a promis, acest build Windows 10 conține îmbunătățiri peste Threshold 2 (aka Build 10586), versiunea anterioară de Windows, care a fost lansată cu peste doi ani în urmă, în noiembrie 2015. Cu toate acestea, această nouă versiune elimină de asemenea unele caracteristici existente în sistemul de operare anterior, modifică altele și ridică noi probleme care ar putea avea un impact asupra securității utilizatorilor săi.

Noul nostru raport analizează eliminarea acestor caracteristici de securitate și confidențialitate existente, cum ar fi Wi-Fi Sense și Kid’s Corner, modificările aduse Group Policy și conectarea posibilă pe bază de PIN precum și actualizările la  cele mai recente versiuni ale Windows Defender și Microsoft Edge. Enunțăm de asemenea unele dintre problemele care afectează update-ul aniversar Windows 10 și modul în care acestea pot avea un impact asupra securității pentru consumatori și companii. Cuprinsul este următorul:

ag-win10-table-contents

Noul raport poate fi descărcat de aici: Windows 10 Anniversary Update Security and Privacy (PDF).

Raportul anterior poate fi descărcat de pe blogul ESET: Windows 10 Anniversary Update Security and Privacy.

 

ARYEH GORETSKY
CORESPONDENT INDEPENDENT

Aryeh Goretsky January 18, 2017

Lasa un comentariu