Confidențialitatea aplicațiilor de urmărire a fitnessului este în lumina reflectoarelor, după ce rutele de exerciții ale soldaților au fost partajate online


În luna noiembrie, compania de aplicații fitnessului Strava a lansat ceea ce a descris ca fiind cel mai "frumos" set de date - o hartă cu mai mult de 3 trilioane de puncte de date individuale GPS, pe măsură ce utilizatorii aleargă, merg pe bicicletă și pleacă în excursii pe tot globul.

De acord că este foarte frumos și cu siguranță văd cum ar putea fi util și pentru alți fani ai fitness-ului, care doresc să vadă cele mai populare rute de exerciții în orașul lor. Dar în acest weekend s-au exprimat preocupări cu privire la nivelul de detaliere cuprins în aplicația de vizualizare a datelor. S-a identificat chiar și o latură mai puțin dorită.

Primul semn de întrebare a fost ridicat de Nathan Ruser, un student australian de 20 de ani, analist la Institutul pentru Analiza Conflictelor, care, într-o serie de postări pe Twitter, a arătat că harta publicată de Strava pare să dezvăluie modelele de mișcare ale forțelor de securitate în bazele militare.

"Arată foarte frumos, dar nu uimitor pentru Op-Sec (Operațiunile de securitate). Bazele americane sunt clar identificabile și pot fi cartografiate".

După cum a subliniat Ruser, nu numai bazele militare americane ar fi putut atrage atenția asupra lor după modul cartografiat în care soldații alergau și patrulau.

Toate aceste date provin de la Strava, o aplicație care funcționează cu telefoane inteligente și pe dispozitive de urmărire fitness pentru a forma o "rețea socială pentru sportivi".

Dar, la fel cum soldații ar trebui să fie înțelepți cu privire la ceea ce împărtășesc în rețelele sociale, ar trebui să aibă grijă de informațiile pe care le pot comunica automat pe internet către Fitbit.

S-ar putea spera  soldaților care au opțiuni militare să li se ceară scoaterea de urmăritori de fitness care ar putea  le dezvăluie locația și să dezactiveze aplicații potențial riscante pe smartphone-urile lor, dar este ușor  ne imaginăm cum ar putea fi trecute cu vederea aceste lucruri. Și din dovezile aduse de Ruser, mulți nu au considerat că urmărirea lor fizică atunci când este în afară serviciului ar putea fi, de asemenea, considerată o posibilă problemă.

O problemă separată care trebuie luată în considerare este cea a identității puse în pericol. În calitate de cercetător de securitate, Steve Loughran, explică într-un post pe blog, că deși mulți ar putea crede că datele au fost anonime, nu este așa de simplu.

Loughran descrie modul în care, după ce a încărcat date falsificate despre o alergare în jurul bazei de submarine nucleare Faslane din Marea Britanie, a putut obține prin Strava detalii despre cei mai buni alergători din zonă:

"Odată ce Strava a sincronizat înregistrările sale, veți putea vedea cei mai buni 10 alergători pe sexe / grupe de vârstă, când au fugit, cu cine au fugit. Și dacă profilul lor nu este acoperit suficient: prin ce alte baze militare au fost să alerge.

Te face să te gândești din nou la înțelepciunea folosirii adevăratului tău nume când înregistrezi un cont cu Strava, nu-i așa?

Dacă utilizați Strava, alocați timp pentru a citi articolul lui Rosie Spinks de la QZ, unde detaliază opțiunile de confidențialitate disponibile pentru dvs. (implicit, activitatea dvs. de antrenament, numele și fotografiile sunt vizibile pentru toată lumea).

Strava, la rândul său, a declarat ca răspuns că își va asuma "angajamentul să ajute oamenii să înțeleagă mai bine setările noastre pentru a le da controlul asupra a ceea ce partejează cu alți utilizatori".

Între timp, utilizatorii de aplicații smartphone dedicate pentrui fitness cum ar fi Fitbit, Garmin și Runkeeper, ar fi inspirat să preia sfaturile pe care le-a distribuit ZDNet.

Și amintiți-vă că trackerele de fitness nu sunt singurele dispozitive care vă cartografiază fiecare mișcare. Practic, noi toți purtăm un calculator puternic în buzunarul nostru, care are capacitatea de a monitoriza permanent mișcările noastre cu o acuratețe uluitoare, dacă o permitem. Și dacă nu ai grijă să blochezi aplicațiile să poată extrage date despre locația ta, s-ar putea să ai surprize.

De exemplu, așa cum descrie The Guardian, Google Maps are peste un miliard de utilizatori. Și dacă nu ți-ai setat  să nu îți fie monitorizată poziția Google păstrează o monitorizare exactă a locurilor unde te duci, în fiecare zi, într-o cronologie care se întinde mult mai departe decât memoria ta.

Fiți atenți la informațiile pe care acceptați să le împărtășiți companiilor de internet. Aveți posibilitatea de a alege. Folosiți-va de ea.

Walif Issa February 2, 2018

Lasa un comentariu