Curtea americană pedepsește hackerul rus, responsabil pentru sistemele POS sparte, cu o sentință record de 27 de ani de închisoare


Timp de patru ani, între octombrie 2009 și octombrie 2013, Roman Valeryevich Seleznev a spart sisteme retail point-of-sale (PoS), instalând programe malware care au furat detaliile cardurilor de plată de la cumpărători și a vândut datele colectate în lumea interlopă.

Multe dintre victimele hacker-ului rus de 32 de ani erau întreprinderi mici - incluzând un număr de restaurante din SUA, dintre care unul (Broadway Grill din Seattle), care a fost forțat să intre în faliment în urma atacului.

În total, mai mult de 500 de companii americane și 3700 de instituții financiare s-au declarat victime ale malware-ului plantat de Seleznev.

În cadrul procesului său, au fost prezentate dovezi că în urma spargerilor lui Seleznev au fost trimise date privind cardurile de credit furate de la sistemele POS infectate către servere aflate sub controlul său din Rusia, Ucraina și Virginia.

Per total, activitățile lui Seleznev au afectat 3.700 de instituții financiare și au generat pierderi în valoare de 169 milioane de dolari.

Totul s-a încheiat în iulie 2014, când Seleznev a fost luat în custodie în Maldive, în timp ce își petrecea vacanța cu prietena lui. Atunci când laptopul său a fost examinat, s-a constatat că acesta conține mai mult de 1,7 milioane de detalii de carduri de credit furate, precum și alte dovezi care îl legau de serverele și tranzacțiile financiare conectate la sistem.

Trebuie să fie deranjant ca vacanța din Maldive să fie distrusă de agențiile de aplicare a legii. La fel trebuie să se fi simțit în momentul în care a aflat că autoritățile au o multitudine de dovezi împotriva sa, implicându-l într-un sistem de criminalitate multi-milion.

Dar știți ce trebuie să-l fi rănit cu adevărat pe Seleznev? Faptul că acesta a fost ulterior condamnat la uimitoarea pedeapsă de 27 de ani de închisoare pentru infracțiunile sale - cea dură sentință pronunțată vreodată pentru acuzații legate de hacking în Statele Unite.

Și, dacă aveți încredere în procurori, există un motiv întemeiat pentru Roman Seleznev - care a folosit pseudonimul online "Track2" - pentru a primi o astfel de sentință categorică:

“Pur și simplu, Roman Seleznev a afectat mai multe victime și a cauzat mai multe pierderi financiare decât poate orice alt pârât care a apărut în fața instanței. Această urmărire penală este fără precedent.”

Poate că acesta a sperat că scuzele scrise de mână pe 11 pagini pe care le-a scris instanței, recunoscând vinovăția lui, vor reduce timpul pe care ar trebui să-l ispășească.

Dar a primit 27 de ani în închisoare. Și oricine altcineva care se gândește să urmeze o viață dedicată infracționalității cibernetice ar fi înțelept să-și amintească asta. Da, există fără îndoială, mijloace facile de îmbogățire care pot fi speculate prin încălcarea legii - dar ar fi mult mai înțelept să trăiți o viață cinstită și să nu vă pierdeți libertatea.

Kenneth Blanco, adjunct al procurorului general, a trimis un avertisment către alți indivizi care se ocupă cu infracționalitatea informatică indicând că autoritățile sunt pregătite să îi urmărească oriunde  în lume:

“Această anchetă, condamnare și sentință demonstrează că America va lupta cu toată forța sistemului de justiție împotriva infractorilor cibernetici, cum ar fi Seleznev, care afectează cetățenii și companiile din SUA, de la distanță. Și nu vom tolera existența unor paradisuri sigure pentru aceste infracțiuni - vom identifica infractorii cibernetici din colțurile întunecate ale internetului și îi vom aduce în fața justiției”

Seleznev este fiul parlamentarului rus, Valery Seleznev, care a susținut că fiul său a fost "răpit", pentru a fi adus să se prezinte la proces în Statele Unite.

GRAHAM CLULEY
CORESPONDENT INDEPENDENT

oana June 20, 2017

Lasa un comentariu