NATO: Spațiul cibernetic este un domeniu operațional al luptei


NATO a recunoscut că spațiul cibernetic este acum un domeniu operațional de război, împreună cu spațiul aerian, cel maritim și cel terestru.

Recunoscând faptul că această amenințare deosebită are o importanță în creștere în secolul 21, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că securitatea cibernetică trebuie să fie o parte importantă a "apărării colective".

Luând cuvântul la recenta reuniune a Consiliului Nord-Atlantic de la Bruxelles, Belgia, el a continuat să spună că "cele mai multe crize și conflicte de astăzi au o dimensiune cibernetică".

Acesta a adăugat: "Tratarea lumii cibernetice ca un domeniu operațional, ne-ar permite să protejăm mai bine misiunile și operațiunile noastre."

Alianța militară interguvernamentală a luat în considerare amenințarea criminalității informatice, a terorismului și a războiului cibernetic, de ceva timp.

Totuși, a trebuit să accelereze răspunsul său la acest risc complex, relatând că "peisajul amenințării este modificat semnificativ în raport cu câțiva ani în urmă".

Aceasta este opinia lui Neil Robinson, un ofițer de politică ce se ocupă de provocările emergente de securitate în cadrul NATO.

Relatând într-un articol din NATO Review, el a spus că în rândul experților există un consens și anume că amenințările cibernetice sunt mai elevate ca niciodată.

"O altă diferență esențială constă în diversitatea lor", a continuat dl. Robinson. "Riscurile cibernetice amenință beneficiile, fie că sunt economice, politice sau sociale, pe care invenția umană – spațiul virtual – le poate oferi."

În timpul întâlnirii de la Bruxelles, dl. Stoltenberg a subliniat importanța intensificării abordării NATO privind securitatea cibernetică, precum și cea a națiunilor membre.

El a afirmat că trebuie depusă foarte multă muncă, dar că în recunoașterea spațiului virtual drept un domeniu operațional, NATO a făcut deja un pas înainte în lupta împotriva acestei amenințări.

 

NARINDER PURBA
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana June 17, 2016

Lasa un comentariu