Parolele slabe continuă să reprezinte o amenințare uriașă pentru securitate


Alegerea parolelor de către utilizatori continuă să reprezinte un mare risc de securitate, conform unei noi cercetări în domeniu.

Datele fac parte dintr-un studiu intitulat “Worst Passwords List”. Această listă este creată de SplashData și are drept scop încurajarea utilizării de parole puternice.

Conform analizei, două dintre cele mai frecvent utilizate parole sunt “123456” și “password”, ambele rămânând în topul listei, încă de la lansarea acesteia în 2011.

Acest lucru scoate în evidență faptul că oamenii  continuă să nu fie vigilenți atunci când vine vorba de securitate online.

Cu toate acestea, au existat semne în acest an că oamenii încearcă să fie mai creativi în alegerea parolelor  – au existat de exemplu, alternative mai complexe.

Totuși, din păcate, acestea nu sunt la fel de sigure pe cât le place oamenilor să creadă, utilizatorii adăugând pur și simplu secvențe (de cifre sau de litere) fără sens la sfârșitul parolei inițiale.

De exemplu, în loc de “123456”, mulți au ales “1234567890”. Aceasta este o extensie clasică, ușor de ghicit de care infractorii cibernetici pot profita.

Morgan Slain, CEO al SplashData, a declarat: “Am văzut un efort din partea multor oameni să fie mai securizați prin adăugarea de caractere parolelor, dar dacă aceste parole, mai lungi, sunt bazate pe modele simple, vor fi supuși aceluiași risc de a avea datele furate de hackeri.”

Deși nu pare surprinzător, parole tematice Star Wars au apărut pentru prima dată pe listă în acest an, folosindu-se cuvinte precum "Starwars", "solo" și "prințesă".

În ciuda naturii lor aparent neredundante, aceste tipuri de parole sunt considerate a fi la fel de nesigure, a explicat SplashData.

Sportul continuă să fie o temă populară, cu parole de tipul "baseball" și "fotbal", ambele apărând în Top 10.

Dl. Slain consideră că datorită publicității aduse riscurilor asociate de utilizarea unor parole slabe “mai mulți oameni vor lua măsuri pentru a le consolida și, cel mai important, vor utiliza parole specifice pentru diferite site-uri web”.

 

NARINDER PURBA
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana March 31, 2016

Lasa un comentariu