Companiile nu reușesc să facă față criminalității cibernetice care se extinde la nivel global


Furturile cibernetice reprezintă cea de-a doua cea mai raportată infracțiune economică și a afectat cel puțin o treime dintre organizații în ultimele 24 de luni, totuși multe firme nu sunt încă pregătite, a descoperit un raport al PWC.

Conform Global Economic Crime Survey, infracțiunile cibernetice au trecut de la a fi pe locul patru, pe poziția secundă raportându-ne la crimele economice raportate, luând în considerare doar delapidările. Între timp, pierderile asociate cu criminalitatea informatică sunt într-o continuă creștere, însă un număr alarmant de companii nu au un plan de contracarare.

Raportul relatează că numai 37% dintre companii au un plan de acțiune, în ciuda faptului că 61% dintre CEO au spus că iau în considerare securitatea online. Acest lucru susține constatările din raportul RSA Conference de săptămâna trecută, în care s-a arătat faptul că numai unul din șapte șefi de securitate raportează direct CEO-ului, deși aceștia din urmă se îngrijorează cu privire la afacerea lor.

În jur de 50 de respondenți ai studiului PWC au declarat că au pierdut peste 5 milioane $, în timp ce o treime dintre aceștia a declarat că cifra a fost mai mare de 100 de milioane $. Conform Wall Street Journal, procentul companiilor care au raportat pierderi mai mari de 1 milion $, ca rezultat al atacurilor cibernetice, s-a dublat începând cu anul 2014.

În ciuda creșterii numărului afacerilor afectate de astfel de ilegalități, în realitate, numărul este încă mult mai mic decât se crede.

„Natura perfidă a acestor amenințări este că deși 56% dintre cei care au afirmat că nu au fost victime, mulți au fost înșelați fără să știe,” relatează raportul. „O tendință îngrijorătoare pe care am observat-o este aceea că hacker-ii reușesc să rămână în rețeaua organizației timp îndelungat, fără a fi detectați.”

Acest fapt este reprezentat în numărul îngrijorător de respondenți care nu au știut dacă pot fi afectați de infracțiunile cibernetice sau nu – 18% din numărul total.

Dezechilibrul dintre evoluția amenințărilor și nepregătirea corporațiilor este o problemă pentru lumea afacerilor. Așa cum raportul PWC concluzionează, abilitatea companiilor de a gestiona o criză cibernetică nu reprezintă numai un avantaj în fața competitorilor, ci și un indicator de supraviețuie.

 

KYLE ELLISON
CORESPONDENT INDEPENDENT

george March 10, 2016

Lasa un comentariu