Atacurile de tip phishing sunt în creștere


A existat o escaladare notabilă în cazul atacurilor de tip phishing în 2016, potrivit unui nou raport realizat de Anti-Phishing Working Group (APWG).

Acest grup a observat că au existat mai multe atacuri de tip phishing în timpul primului trimestru al acestui an, “decât în orice alt moment din istorie”.

A existat un vârf uriaș în activitatea de phishing în perioada octombrie 2015 și martie 2016, cu incidente aflate într-o creștere cu 250%, a evidențiat studiul.

“Observăm întotdeauna un val de mesaje de tip phishing în timpul sezonului de vacanță, dar numărul site-urilor de phishing a crescut din decembrie până în primăvara anului 2016”, a comentat Greg Aaron, un cercetător principal la APWG si vice-președinte al Cyber Group iThreat .

“Creșterea susținută din 2016 ne arată că infractorii lansează mai multe site-uri, iar acesta este un motiv de îngrijorare.”

Phishing-ul este o tactică folosită de infractorii cibernetici și de șarlatani pentru a colecta informații sensibile de la oameni.

Email-uri amăgitoare, texte și alerte ale mesagerie instant – pentru a numi doar câteva – sunt trimise către potențialele victime, încurajându-le să-și ofere datele.

Mesageria frauduloasă de multe ori arată și sună autentic. Interesant, după cum relatează autorii, atacurile de tip phishing sunt din ce în ce mai agresive.

De exemplu, keyloggers au reprezentat o caracteristică notabilă a atacurilor din 2016, utilizate pentru a “targeta informații și organizații specifice”.

Autorii raportului, au abordat de asemenea subiectul privind creșterea fenomenului ransomware. Precum în cazul phishing-ului, acest tip de atac a demonstrat o tendință mai agresivă.

“Spațiul amenințărilor continuă să se extindă în ciuda eforturilor depuse de către industrie, guvern și de forțele de aplicare a legii”, a observat Peter Cassidy, co-fondator și secretar general al APWG.

 

NARINDER PURBA
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana May 27, 2016

Lasa un comentariu