Facebook luptă împotriva teribilelor profiluri uzurpatoare


Este unul dintre cele mai înfiorătoare lucruri de care puteți avea parte pe Facebook.

Să dați peste profilul “altui” utilizator care pare să fi furat detaliile din viața voastră.

Acești utilizatori folosesc una dintre fotografiile voastre drept poză de profil și fură numele, precum și informații legate de locul de muncă și de cel unde locuiți. Există posibilitatea chiar ca aceștia să fi reușit să intre în legătură cu unii dintre prietenii voștri.

Motivele pentru acest furt de identitate pot fi complexe – se poate ca persoanele care fac asta să fie interesate să vă urmărească sau să vă hărțuiască, încercând să strângă informații de la prietenii vostri online sau interesate să vă strice imaginea, prin postarea sub acoperirea numelelui vostru, a unor mesaje neadecvate, neadevărate și potențial dăunătoare pentru carieră, prieteni și viața de familie.

Oricare ar fi motivul, este genul de atenție pe care nimeni nu-și dorește să o întâmpine. Și totuși, după mesajele primite prin e-mail de la victime ale uzurpării pe Facebook, nu este un caz neobișnuit, ci din contră, unul destul de des întâlnit.

Spre exemplu, Kantavadee Nisanpayu, funcționar public thailandez, în vârstă de 33 de ani, a fost pusă în fața unei astfel de situații. După cum a descris amănuntele pentru presa locală, ea a avut o experiență groaznică cu un strain care a creat un profil fals în numele ei și care a postat mesaje folosind numărul ei de telefon, susținând ca este o prostituată în căutare de noi clienți. Din fericire, Facebook pare că-și dă seama de gravitatea situațiilor de acest tip.

Într-un interviu pentru Mashable, șeful de Securitate globală de la Facebook, Antigone Davis descrie cum rețeaua socială începe să alerteze cu privire la conturile clonate folosite pentru a fura identitatea utilizatorilor Facebook inocenți.

“Am ascultat feedback-urile înainte, dar și în timpul discuțiilor de la 'masa rotundă' și această situație a reprezentat un punct de interes pentru femei. Și este un adevărat motiv de îngrijorare pentru femeile din anumite regiuni ale lumii, unde uzurparea poate avea ramificații culturale sau sociale.”

Mashable explică faptul că un nou instrument alertează echipa de Securitate de la Facebook în ceea ce privește conturile care folosesc aceleași nume, ridicând un semnal de alarmă legat de posibilitatea furtului de informații: Atunci când Facebook detectează faptul că un alt utilizator se poate folosi de identitatea voastră, va trimite o alertă, care să vă notifice în legătură cu acest profil. Vi se va solicita să identificați dacă acel profil este unul în scop uzurpator sau este unul real.

Conturile suspicioase vor fi analizate ulterior manual de către personalul Facebook. Se presupune că Facebook-ul ar determina ce conturi sunt de natură reală și care sunt imitațiile, prin examinarea mai multor informații, printre care si data de creare a profilului.

Caracteristica de siguranță, despre care se spune că a fost în dezvoltare din noiembrie anul trecut, este acum live pe Facebook pentru 75% din populația globului.

 

GRAHAM CLULEY
CORESPONDENT INDEPENDENT

oana March 30, 2016

Lasa un comentariu