Grace Hopper: Bug-urile computerelor & limbajul de programare


Povestea este cam în felul acesta. În 1947, în Virginia, SUA, o eroare a fost reperată pe Harvard Mark II, unul dintre primele calculatoare programabile din lume. O echipă a mers pentru a investiga, descoperind că o molie fusese prinsă într-un releu într-o mașină. Ulterior, a fost îndepărtată și înregistrată într-un jurnal, cu următorul mesaj ce o însoțește: ". Primul caz real de bug a fost găsit"

Grace Hopper US Navy Rear Admiral, care a lucrat la această mașină, a fost atât de mândru de această poveste încât a repovestit-o colegilor și cunoscuților atât de mult, încât de-a lungul anilor, ea a devenit  legată de ideea de bug-urile de calculator, depanare și bug-urile din aparat. Și astfel, pe lângă că a fost unul din pionierii dezvoltării computerului, ea este, de asemenea, inventatoarea unuia (sau unora) dintre expresiile cele mai cunoscute.

Doar că nu a făcut-o. A fost una dintre cele mai mari atribuiri greșit din istoria computingului (programare, în special), utilizarea efectivă a bug-urilor pentru "a descrie o problemă tehnică" precede în mod considerabil utilizarea lui Hopper.

Acest "mit al moliei", după cum l-a descris Fred R. Shapiro în articolul din 1987, Etimologia Bug-ului de Computer: Istorie și Folclor, "devine rapid cel mai popular element de folclor etimologic al timpului nostru". În timp ce Shapiro nu și-a atribuit descoperirea unui molii reale în 1947, el crede ca limbajul de depanare a fost folosit încă din 1889 (termen atribuit inventatorul american Thomas Edison).

Orice ați crede despre această poveste, puteți în schimb să fiți siguri de eforturile inovatoare ale Hopper în calcul. Ea a avut, de exemplu, un rol esențial în dezvoltarea primului compilator, care este un program ce transformă codul într-o limbă care poate fi înțeleasă și executată de un calculator.

Despre acest subiect, ea a spus: "Compilare în '51, nimeni nu a crezut că ... am avut un compilator care rulează și nimeni nu l-ar fi atinge, pentru că mi-au spus cu atenție, că dispozitivele ar putea face doar aritmetica, nu ar putea scrie programe. A implicat o muncă de vânzare pentru a face oamenii să-l testeze. "

Alte inovații ale lui Hopper, care în 1934 a devenit prima femeie ce a primit un doctorat în matematică în istoria celor 233 de ani de la Universitatea Yale – pentru teza ei New Types of Irreducibility Criteria – a inclus scrierea revoluționară FLOW-MATIC. Acesta a fost un limbaj de programare, care a ajutat la desprinderea metodelor de calcul de rădăcinile sale matematice (și limitări) într-un mediu mai complex și mai uman. Practic, ea a ajutat computerele să înțeleagă limba engleză.

Acesta a fost un precursor al COBOL (Common Language Business-Oriented), un limbaj de calcul transformațional care ulterior a avansat pe terenul livrat de FLOW-MATIC. Ca în cazul bug-urilor de calculator, Hopper este creditată în mod eronat de dezvoltarea COBOL. Cu toate acestea, ea a avut cu siguranță un rol important în transformarea acestuia într-o afaceri pentru ea și astfel, în timp ce ea este adesea menționată ca fiind "mother of COBOL", "grandmother of COBOL" ar fi mai precis.

Hopper este mai mult de atât - moștenirea ei ajunge departe, dincolo de calcul. După cum echipa din spatele unui documentar viitor despre pionierii programării observă – având titlul provizoriu Born with Curiosity (Născut cu o curiozitate) - viața ei a coincis și a contribuit la "nașterea industriei tehnologiei moderne și la evoluția rolurilor femeilor în societatea americană".

O mică parte a acestui documentar poate fi reprezentat de evenimentul anual Celebration Grace Hopper, care a fost activ de la momentul înființării în anul 1994 de către Dr. Anita Borg și de Dr. Telle Whitney. Este acum cea mai mare conferință tehnică de acest gen din lume, conceput pentru a reuni femeile din domeniul tehnologic pentru "a învăța, a face schimb de idei și pentru a se inspira".

"Ceea ce mă impresionează cel mai mult despre Grace Hopper este că din când în când, ea s-ar fi putut îndepărta de calea pe care o alesese," afirmă cercetător de securitate ESET Lysa Myers. "Ea a crescut într-o perioadă în care femeile au fost restricționate în mod specific de la a face o mare parte din ceea ce ea a vrut să facă, dar ea a reușit fără permisiuni speciale. Dar ea era neînfricată. Cu ajutorul ei incredibil de antrenare, pasiune și creativitate, a schimbat radical lumea tehnologiei așa cum o cunoaștem noi."

Acest caracter indiscret, trebuie să spunem de asemenea, este un aspect cheie al moștenirii sale. Pe când avea numai șapte ani, așa cum afirmă o altă poveste populară, ea a fost intrigată de mecanica unui ceas cu alarmă. Astfel, curiozitate ei a crescut, a început să demonteze șapte dintre mecanisme și a început să-și dea seama ce se întâmplă sub ceasurile. Ce putea învăța? Ce ar putea înțelege despre ceasuri? Ce ar schimba ea? Aceste întrebări vor fi ulterior aplicate altor provocări cu care se va confrunta ea în întreaga ei viață personală și profesională.

"Oamenii sunt alergici la schimbare," a remarcat odată. "Le place să spună, «întotdeauna am făcut-o în acest fel». "Încerc să lupt cu asta. De aceea, am un ceas pe peretele meu, care rulează contra-sensul acelor de ceasornic". După cum a demonstrat cu FLOW-MATIC, iar mai târziu prin COBOL, nimic nu este imposibil, atât timp cât vă gândiți mai mult.

Această căutare, pentru a depăși limitele, este modul în care am putut trece de la un mecanism de 15.5 metri lungime, 2.5 metri înălțime și cinci tone – Calculator IBM Automatic Sequence Controlled (ASCC) – la ceva ce puteți pune "pe un colț minuscul al unui cip". Este remarcabil.

Hopper poate că nu a descoperit primul bug de calculator, nu a inventat depanarea sau nu a scris COBOL, dar ea a descoperit totuși o molie reală și de aceea ne-o amintim în acest mod. De asemenea, ea transformat COBOL într-o alternativă, prin stabilirea unor noi straturi pentru programare. Adăugați acestor descoperi entuziasmul ei pentru programare, aspirațiile ei de a face limba de calcul accesibilă și astfel veți înțelege foarte ușor de ce ea este considerată ca fiind unul dintre cei mai buni din epoca calculatorului.

"O navă în port este în siguranță", a spus ea odată. "Însă nu pentru asta a fost construită.”

 

EDITOR

Georgiana September 12, 2016

Lasa un comentariu