Monedele virtuale și consumul de energie: contorizarea costurilor tranzacțiilor anonime


În cursul săptămânii trecute, bitcoinul a atins o valoare totală de aproape 17.000 de dolari și în prezent se apropie de acel record. Creșterea a generat numeroase articole media și multe comentarii de la experții financiari. Înainte de a examina motivele din spatele creșterii, să luăm în considerare infrastructura.

Societatea își sortează gunoiul pentru reciclare și încearcă să economisească energie în mai multe moduri: unii speculatori în bitcoin pot fi șocați de statisticile privind consumul de energie al rețelei bitcoin publicate de Digiconomist.

Pentru a înțelege problema consumului de energie, este important să aveți o imagine de ansamblu conceptuală a modului în care funcționează bitcoinul. Sistemul cuprinde un blockchain, un registru de înregistrări care conține toate tranzacțiile și “timestamp”. Un nou „block” este creat la aproximativ fiecare 10 minute de așa-numiți mineri. Acestea reprezintă o rețea distribuită care calculează algoritmi complexi pentru a crea block-uri pentru a extinde blockchain-ul. Fiecare miner încearcă să calculeze următorul block, iar primul care a calculat un block valid îl distribuie celorlalți mineri.

Minerii sunt plătiți pentru serviciile lor în rețea, cu bitcoins creați suplimentar, diluând valoarea  existentă a bitcoin-ului. Aceasta nu este o problemă astăzi, deoarece valoarea în creștere înseamnă că acea diluare nu are nici un efect negativ. Veniturile curente plătite minerilor sunt de 9,9 miliarde de dolari, iar costurile miniere estimate sunt de 1,58 miliarde de dolari, ceea ce face ca “mining-ul” să fie o afacere profitabilă și-i face pe oameni dornici să fie mineri.

Consumul anual de energie Bitcoin estimat este de 31,6 TW⋅h, ceea ce înseamnă mai multă putere decât cea pe care Irlanda o folosește anual. Energia electrică consumată pentru o singură tranzacție este de 251 kW⋅h, ceea ce este suficient pentru alimentarea a 8,49 de gospodării tipice din SUA pentru o zi.

Dacă luați masa de prânz de la unul din numeroasele restaurante care acceptă plata în bitcoin și costurile de prânz sub 15 dolari, va costa mai mult procesarea plății decât ați plătit pentru prânz. Folosind costul mediu al unui kW⋅h în California, care în conformitate cu Electric Choice, este de $ 0.1816, astfel încât costul unei tranzacții cu un singur bitcoin ar fi de aproximativ 45 USD.

Costurile energiei nu sunt singurele taxe dintr-o tranzacție: rețeaua Bitcoin în sine percepe o taxă care, potrivit unui blog de la Valve, furnizorul de jocuri din spatele rețelei Steam a crescut de la 0,20 dolari în 2016 la 20 de dolari pe tranzacție astăzi. Pe baza acestei valori și a volatilității curente a valorii, Valve a decis să întrerupă acceptarea plăților în bitcoin.

Logica indică existența unui defect serios în acest model de afacere atunci când analizați costurile energiei și taxele de tranzacție. Cu toate acestea, atâta timp cât prețul de bitcoin continuă să crească, atunci defectul poate fi acceptabil pentru cei care cheltuiesc bogăția lor nou descoperită.

Având în vedere interesul sporit în jurul valorii de bitcoin, de fiecare dată când întâlnesc o persoane o întreb dacă deține o monedă digitală. Nu este surprinzător că am găsit câteva persoane... însă niciunadintre ele nu utilizează moneda pentru tranzacțiile zilnice, dar investitorii sau speculatorii doresc câștiguri de capital. Și aici se află problema: valoarea monedei pare a fi umflată de cererea organizațiilor și a persoanelor care doresc să facă un venit rapid.

Sir John Cunliffe, viceguvernatorul Băncii Angliei, a fost citat într-un articol al BBC, spunând că "investitorii ar trebui să-și facă temele și să se gândească cu atenție". El subliniază că nu există niciun guvern sau bancă centrală în spatele unui bitcoin, că nu este o monedă oficială și că ar trebui privită mai mult ca o marfă.

Speculațiile cu privire la recenta creștere a valorii sunt variate: Derek Thompson, jurnalist pentru Atlantic, descrie recenta creștere ca un "paroxism nesustenabil" și o compară cu bulbul de lalea din secolul al XVII-lea. Nimeni nu știe de fapt ce provoacă creșterea, alta decât cererea și un factor important în acest caz ar putea fi faptul că până în prezent au fost emise 16,5 milioane de monede bitcoin și, întrucât, în ​​forma sa actuală există o limită teoretică de 21 de milioane, poate că oamenii sunt îngrijorați că vor pierde acest trend?

Un alt element important al acestui lucru este faptul că bitcoin este popular în rând infractorilor cibernetici din cauza lipsei de reglementare și a caracterului pseudo-anonim. Trezoreria Regatului Unit a declarat recent că este de părere că reglementările anti-spălare de banilor ar trebui să fie actualizate pentru a include moneda bitcoin și alte valute virtuale. Detectivul Superintendent Nick Stevens de la Comandamentul Crimei și Criminalității Organizate al Poliției Metropolitane a declarat că "grupurile criminale organizate au adoptat inițial monede virtuale pentru a se sustrage controalelor tradiționale de spălare a banilor și a reglementărilor statutare".

Sunt curios dacă speculatorii care investesc în bitcoin au considerat că, pe măsură ce împing prețul, cresc valoarea pentru infractori?

Ceea ce este evident este că suntem pe un teritoriu necunoscut, o nouă eră a monedei digitale. Deși există probleme, de exemplu, când schimburile de valută sunt lovite offline de atacurile DDoS, iar potențial lăcomia își poate juca rolul în evaluarea actualizată a prețului actual, probabil că vor exista utilizări reale pentru o monedă digitală în viitor. Atunci când balonul bitcoin se va sparge în mod inevitabil, așa cum fac toate bulele, atunci va fi doar o chestiune de timp înainte ca o altă monedă să apară, iar cei din spate, sperăm, vor fi învățat din greșelile primului.

 

TONY ANSCOMBE

CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana December 14, 2017

Lasa un comentariu