Securitatea cibernetică “nu mai este o problemă tehnică”


Securitatea cibernetică a trecut de la a fi o problemă tehnică la una care trebuie să fie luată în considerare și necesită o autoritate la nivel de conducere, potrivit unui expert.

Julian Cracknell, director de management pentru serviciile din Marea Britanie la BAE Systems Applied Intelligence, a susținut că “prețul pentru ignoranță în materie de securitate cibernetică” ar putea avea o valoare “catastrofală”.

Acest lucru a fost valabil nu numai pentru organizațiile lovite de un atac cibernetic, a explicat acesta pe baza lansării ultimului studiu efectuat de BAE Systems, ci și pentru economie, în general.

Lucrarea a arătat, de exemplu, că pentru cel puțin una din zece companii costul unui atac cibernetic s-a ridicat la aproximativ 1 milion de lire.

Dl. Cracknell a afirmat: “Companiile trebuie să se asigure că au oamenii potriviți, respectiv procesul și utilitarele adecvate, astfel încât atunci când are loc un incident major să fie pregătite pentru a înțelege, a cuprinde și a remedia.”

Alte rezultate notabile ale studiului:

  • 79% dintre respondenți au fost de părere că au parte de “un control al securității adecvat” în scopul de a se menține în siguranță în fața atacurilor cibernetice
  • 69% au afirmat că sunt încrezători că pot reveni la “o stare normală a afacerilor”, la două zile de la un atac cibernetic
  • 23% au confirmat faptul că au întâmpinat o situație legată de un atac cibernetic în ultimele șase luni

Noutățile legate de acest subiect vin pe baza Indexului privind Amenințarea Crimei Organizate efectuat de către Europol, care a relevat faptul că “această creștere implacabilă a infracționalității cibernetice” reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității tuturor.

Steve Wilson, șeful Centrului European de Infracționalitate CIbernetică de la Europol, a declarat: “anul 2016 a fost pus în fața evoluției tendințelor în continuă expansiune din cadrul infracționalității informatice”.

“Amenințarea provenită de la ransomware a continuat să crească și s-a extins acum în sectoare precum asistența medical. Europol a observat, de asemenea, dezvoltarea codurilor malware care vizează rețeaua ATM, având impact la nivel mondial asupra serviciilor de numerar.”

 

NARINDER PURBA

CORESPONDENT INDEPENDENT

 

oana October 11, 2016

Lasa un comentariu