Spuneți adio stresului cibernetic de la locul de muncă


Sunteți îngrijorat de criminalitatea informatică? Ideea unei breșe în securitatea datelor vă ține treaz noaptea? Sunteți neliniștit la gândul că angajații dvs. vor descărca software rău intenționat?

Nu sunteți singurul. În ultimii ani, deoarece locul de muncă a devenit mai digitalizat, astfel de preocupări au devenit din ce în ce mai frecvente. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care ocupați o poziție superioară în cadrul companiei dvs. – nu numai că sunteți mult mai conștient de amenințările posibile, dar sunteți de părere că cele mai importante responsabilități vă sunt atribuite.

Este inutil să mai spunem că această realizare poate fi derutantă. Cu atât mai mult dacă luați în considerare starea actuală. Se estimează deja că valoarea globală a criminalității informatice este de 1 trilion $, care este suficient pentru a provoca anxietate în rândul factorilor de decizie.

Cu toate acestea, în cazul în care acest lucru nu este suficient pentru a avea un fior, luați în considerare acest lucru: criminalitatea informatică este “mai amenințătoare decât oricând”. Sau că prejudiciul unui brand poate fi foarte mare. Și nici măcar nu am început să discutăm despre amenințările interne.

Acest tip de neliniște, care provine din noile provocări reprezentate de tehnologie, poate fi controlată. În Ziua Mondială Pentru Securitate și Sănătate la Locul de Muncă – care în acest an a avut tema stresul la locul de muncă –  ne-am pus la punct un scurt ghid cu privire la declanșatorul potențial de stres pentru a evita, atunci când plecați de la birou la sfârșitul serii, ca ultimul lucru pe care îl aveți în minte să fie securitate cibernetică.

Stresul #1 - Parole slabe

Parolele slabe rămân o mare problemă și reprezintă una dintre cele mai mari riscuri ale securității în cadrul companiilor. Acest lucru este valabil pentru tot felul de organizații, mari și mici, după cum a relatat un studiu din 2014.

Raportul, intitulat The Federal Government’s Track Record on Cybersecurity and Critical Infrastructure, a constatat mai multe cazuri de utilizare a parolelor slabe, cum ar fi cele “ușor-ghicit” și cele “default”. În plus, un studiu de caz a observat modul în care parolele nu au fost modificate în mod regulat, timp de un an, în unele cazuri.

Cum vă destresați:

  • Asigurați-vă că aveți cel puțin o parolă formată din simboluri, pentru a fi mai complexă și mai lungă;
  • Stabiliți “zile de actualizare ale parolei” regulate, care să facă parte obligatoriu din programul dvs. de securitate al companiei;
  • Introduceți autentificarea cu doi factori pentru o siguranță suplimentară;

Stresul #2 - Dispozitive mobile

Modul în care lucrăm s-a schimbat semnificativ de la începutul secolului, odată cu revoluția digitală practicile tradiționale au fost perturbate. Acum suntem mult mai interesați și focusați pe tehnologie cu ajutorul gadget-urilor high-tech care ne permit să lucrăm de oriunde dorim și pe ce dispozitiv vrem să utilizăm în acel moment.

Ultimul aspect, explicat de către cercetătorul ESET Stephen Cobb în 2012, este cunoscut sub numele de Bring Your Own Device (BYOD), care aduce cu sine și riscuri de securitate. De exemplu, comentând rezultatele unui sondaj contractat, Stephen a spus că unii angajați adoptă  “practici nesigure de utilizare a calculatorului”, cum ar fi conectarea la resursele companiei “printr-o conexiune WiFi gratuită sau publică (și destul de probabil, ușor de deturnat)”.

Cum vă destresați:

Stresul #3 - Informații accesibile

În secolul 21, unul dintre cele mai importante bunuri pentru orice organizație sunt datele lor. Prin urmare, este de la sine înțeles că asigurându-vă că protejați informațiile este imperativ pentru afacere, dar după cum a subliniat recent Peter Stancik de la ESET, mulți nu reușesc să facă acest lucru. Criptarea, spune el, este o bună modalitate de a realiza asta.

Colegul său, dl. Cobb, împărtășește acest punct de vedere, precizând în 2014: “În afară de publicitate nereușită și pierderea afacerii din cauza clienților care decid că nu pot încrede datele lor la dvs., ați putea avea de-a face, de asemenea, cu un milion de dolari în amenzi, eventual mai mult (dacă nu utilizați criptarea).”

 

Cum vă destresați:

  • După cum am spus mai sus, investiți în tehnologii de criptare pentru a vă îmbunătăți securitatea;
  • Introduceți criptarea pe toate fluxuri de lucru, mass-media și pe dispozitive – dacă sunt informații sensibile, criminalii cibernetici vă vor viza;

Stresul #4 - Angajații

Împreună cu datele, angajații reprezintă cea mai importantă parte a unei companii, un articol de la începutul acestui an afirmă că “dacă vă pierdeți acele elemente ce reprezintă cunoștințele organizației – angajații și datele – vă puneți într-o situație greu de gestionat”.

Cu toate acestea, cele două aspecte sunt, de asemenea, cea mai mare amenințare, după cum a demonstrat un studiu de anul trecut. În mod interesant, 93% dintre respondenți au în comun această părere. Cu siguranță, trebuie să preveniți aceste probleme – este esențial ca toți angajații să fie familiarizați cu politicile de securitate cibernetică.

Cum vă destresați:

  • Efectuați în mod regulat sesiuni de training la nivel de companie privind securitatea cibernetică;
  • Partajați cu regularitate informații despre cele mai bune practici de securitate, de exemplu, prin e-mail;
  • Luați în considerare modul în care va ocupați de abaterile repetate (de exemplu, ar trebui penalizați angajații?)

Urmăriți toate sfaturile de mai sus și potențialele surse de stres, deși imposibil de eradicat, vor fi o povară mai mică pentru activitățile de zi cu zi. Rezultatul final este că veți fi mai fericit, mai încrezător și mai confortabil știind că faceți tot ce vă stă în putință pentru a rămâne în siguranță și pentru a proteja interesele organizației dumneavoastră.

 

EDITOR

Georgiana May 3, 2016

Lasa un comentariu