Știri despre securitate, dezvăluiri și puncte de vedere ale experților ESET

Cum ștergeți datele de pe smartphone în siguranță, înainte de a vă vinde telefonul?

2016-06-06

Unii oameni își schimbă smartphone-ul sau tableta aproape la fel de des cum își schimbă hainele. Aceștia cumpără dispozitive mobile, pentru ca mai apoi să le vândă, fără să se teamă că informațiile de pe dispozitiv ar putea ajunge în mâinile unor necunoscuți. Articolul este destinat tuturor acelor oameni care obișnuiesc să actualizeze des echipamentele mobile folosite, și este gândit să vă ajute să aflați ce măsuri trebuie luate pentru a vă proteja confidențialitatea.

Atunci când ștergeți un fișier, datele sunt, în realitate, șterse?

Din păcate, nu. La cele mai multe echipamente IT, ștergerea unui fișier spune sistemului că data viitoare, pentru scrierea de date se va putea utiliza și spațiul ocupat de acel fișier.

Cu toate acestea, până când noua scriere are loc, informațiile rămân stocate fizic sub formă de biți pe unitatea de stocare corespunzătoare și pot fi recuperate. Acest tip de ștergere este cunoscut sub numele de ștergere logică și reprezintă procedura pe care aproape toate sistemele de operare o utilizează.

În schimb, există un alt tip de ștergere denumită ștergere fizică, unde datele sunt modificate bit cu bit, prin crearea unui conținut pe mediul de stocare. Această procedură asigură faptul că datele nu pot fi recuperate, dar necesită mai mult timp și, prin urmare, de obicei nu este nedorită pentru sarcinile unde experiența de utilizare este cât mai optimizată.

Ce se întâmplă dacă reveniți la setările din fabrică?

Acest lucru depinde de platformăO cercetare efectuată la începutul anului 2015 a arătat că pe dispozitivele de la Apple și de la BlackBerry, atunci când efectuați o resetare completă, ștergerea datelor este fizică, împiedicând astfel ca informația să fie recuperată ulterior. Totuși, nu toate dispozitivele Android au fost la fel de norocoase și este posibilă recuperarea multor date care au fost stocate pe acestea.

Conform cercetătorilor, motivul pentru acestă stare de fapt este reprezentat de faptul că Apple și BlackBerry au un control mai bun asupra hardware-ului, astfel că se pot șterge mai eficient datele de pe dispozitiv. Având în vedere faptul că sistemele de operare, precum iOS, folosesc criptarea încorporată în mod implicit în hardware, revenirea la setările din fabrică doar trebuie să șteargă cheile fizice de criptare.

Pe de altă parte, criptarea nu este automat inclusă pe Android, iar potrivit concluziilor cercetătorilor, informațiile pot fi recuperate chiar și după rularea mai multor resetări totale.

Care sunt pericolele ștergerii de tip logic?

Telefoanele mobile reprezintă niște dispozitive extrem de personale. Folosirea lor implică utilizarea unor date complet private, precum detalii ale contului bancar, înregistrări ale cumpărăturilor efectuate, detalii de contact ale prietenilor sau ale familiei, clipuri video, poze (eventual, fiind incluse în categoria aceasta și imagini nud ale utilizatorului), programe, geolocalizări, fișiere și metadata asociate acestora, istoricul browser-ului web sau al conexiunilor la rețele Wi-Fi, înregistrări legate de autentificare sau parole și alte servicii bazate pe cloud, mesaje text sau trimise prin intermediul rețelelor și o mare cantitate de alte tipuri de informații.

Toate aceste date de pe smartphone ar putea oferi material care să permită unui infractor cibernetic să organizeze un atac prin intermediul ingineriei sociale împotriva proprietarului telefonului. Din păcate, din moment ce unii oameni au fost primii proprietari, dacă aceste informații ajung pe mâini greșite se poate ajunge chiar la extorsiune și fraudă, unde infractorii șantajează utilizatorul, amenințându-l că va distribui datele.

O altă problemă ridicată este reprezentată de faptul că persoane străine pot avea acces la conturile de utilizator pentru aplicațiile instalate pe dispozitiv, precum cele de cumpărături online, de banking sau pentru cele de rețele de socializare. Din aceste motive, luarea unor măsuri preventive va permite o protecție mai bună împotriva acestor riscuri.

Cum poate o altă persoană recupera informațiile noastre personale?

Există numeroase utilitare proiectate pentru a recupera datele stocate fizic pe un dispozitiv mobil. Aceste utilitare sunt cunoscute drept instrumente de investigare și sunt, de obicei, utilizate pentru a descompune succesiunea de acțiuni care au dus la un incident IT sau pentru a găsi dovezi care ar putea duce la un verdict într-un caz în instanță.

Cu toate acestea, unele dintre aceste instrumente sunt gratuite și pot fi accesate de către persoanele rău intenționate pentru a obține informații la care nu ar trebui să aibă acces.

Prin urmare, cum puteți fi în siguranță?

Așa cum am menționat, pentru utilizatorii iOS, o revenire la setările din fabrică este suficientă. Dar, ce ar trebui să facă utilizatorii Android? Cea mai simplă opțiune pentru a face dificilă recuperarea datelor este criptarea dispozitivului înainte de resetarea totală. În acest fel, chiar dacă cineva ar putea face o copie fizică a dispozitivului, biții de date stocate pe acesta nu vor avea nici o valoare pentru aceștia.

Luând în considerare cheile de decriptare și faptul că acestea sunt, la rândul lor, protejate de o parolă setată de către utilizator, chiar și în cazul unei resetări eșuate, atacatorul nu va avea o sarcină ușoară în ceea ce privește cheile de acces. Important este reamintit că parola va fi mai greu de spart, pe măsură ce aceasta este mai complexă. Acest lucru simbolizează faptul că deși criptarea nu este o formă infailibilă de protecție, este suficientă pentru a descuraja cei mai mulți dintre infractorii cibernetici.

Puteți cripta sistemul dvs. Android accesând Setări > Securitate > Criptare dispozitiv, iar opțiunile de resetare sunt localizate în Setări > Backup & resetare > Resetarea datelor din fabrică. O altă modalitate pentru a formata memoria este reprezentată de accesarea modului de recuperare  al dispozitivului, dar rezultatele acestei metode sunt aceleași.

delete dlt

Este, de asemenea, posibil să găsiți aplicații în Google Play Store care promit suprascrierea părților din memorie care au fost marcate ca fiind libere de către sistemul de operare, dar ar putea conține încă datele originale. Utilizatorul va avea nevoie să facă o resetare din fabrică înainte și după rularea aplicației. În plus, va trebui să evite utilizarea Google Play Store pentru a instala aplicația pe telefon, pentru a nu introduce datele contului Google din nou pe telefon.

În cele din urmă, nu uitați să scoateți cartela SIM și cardul micro SD, de asemenea. Acum, că știți cum să ștergeți datele dvs., asigurați-vă că vă protejați confidențialitatea înainte de a scăpa de un dispozitiv portabil.

Sursă imagine: ©Daniel Novta/Flickr

 

DENISE GIUSTO BILIĆ

CORESPONDENT INDEPENDENT



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *