Giganții din lumea tehnologiei sunt pe cale “să sporească serviciile de criptare”


Cele mai proeminente nume din domeniul tehnologic urmăresc dezvoltarea unor tehnologii de criptare mult mai puternice, acest fapt fiind dezvăluit recent.

Potrivit ziarului The Guardian, Google, Facebook și Snapchat se pare că își consolidează serviciile de criptare, acțiune pe care o realizează de ceva timp încoace.

În articol s-a afirmat faptul că aceste inițiative de securitate se fac pe fondul bătăliei juridice extrem de mediatizate dintre Apple și Departamentul de Justiție din America.

Acest caz particular, care se centrează pe faptul că cei de la FBI doresc accesul la un iPhone aparținând unuia dintre cei doi atacatori din atentatul de la San Bernardino, din decembrie, a devenit “un câmp de luptă” în ceea ce privește dezbaterea dintre confidențialitatea datelor față de securitate.

Reporterul de tehnologie de la The Guardian, Danny Yadron, a afirmat că “aceste proiecte ar putea întâpina aceeași opoziție din partea autorităților precum o face și subiectul legat de sistemul de criptare închis de la Apple”.

“Eforturile sunt o răscruce de inițiative din Silicon Valley. Google, Facebook, Snapchat, Amazon, Microsoft și Twitter au semnat toate în dosarele juridice care susțin Apple în cazul său din instanța de judecată”, a continuat acesta.

“În același timp, unele dintre companii au arătat o dorință mare pentru a ajuta guvernul în eforturile de a lupta împotriva propagandei online extremiste islamice – propagandă care a folosit o parte din serviciile oferite de acestea.”

În declarația sa, dl. Yadron a susținut că există un interes intern reînnoit în cadrul proiectului End to End de la Google; în timp ce Facebook sporește securitatea aplicației WhatsApp, astfel încât criptarea să acopere apelurile de voce. Pe de altă parte, Snapchat ar avea în curs de dezvoltare “un sistem de mesagerie securizat”.

Este tot mai evident că, atunci când vine vorba de criptare, nici companiile din domeniul tehnologic, nici guvernele și agențiile de aplicare a legii nu sunt dispuse să dea înapoi în domeniile cheie.

Apple, spre exemplu, își menține angajamentul legat de criptarea fără compromisuri, atestând astfel faptul că introducerea oricărui tip de portiță ajutătoare (backdoor) ar putea compromite integritatea demersului.

“Au existat oameni care au sugerat să implementăm o astfel de soluție backdoor”, a afirmat la sfârșitul anului 2015  CEO-ul de la Apple, Tim Cook .

“Dar realitatea este că prin introducerea unei soluții în acest caz, ar fi existat un precedent care ar fi putut fi exploatat de toată lumea, chiar dacă ar fi fost în scopuri pozitive sau negative.”

 

NARINDER PURBA

CORESPONDENT INDEPENDENT

oana March 15, 2016

Lasa un comentariu