Informații legate de securitate: O carieră în prim-planul unei industrii interesante


Odată ce tehnologia avansează într-un ritm aproape uluitor, poate reprezenta o provocare în încercarea de a ține pasul cu evoluția situației. Acesta este motivul pentru care, în cazul guvernelor și al industriilor din întreaga lume – precum și pentru consumatorii obișnuiți, oportunitățile și comoditatea oferite de noua tehnologie poate fi amenințată și de dezavantaje.

În special în secolul 21, acele dezavantaje sunt caracterizate prin creșterea amenințării cu privire la infracționalitatea cibernetică, iar conform unui studiu de la începutul anului 2016 s-a relevat că această amenințare afectează economia globală cu aproximativ 450 de miliarde de dolari în fiecare an. Așa cum au arătat autorii studiului, dacă ar fi existat o industrie din SUA, “ar fi fost mai mare decât întreaga industrie de extracție a petrolului și a gazelor sau decât agricultura”.

Lipsa competențelor este îngrijorătoare

Preocuparea ține de faptul că, în acest context îngrijorător, nu există resursa necesară pentru a menține diversele amenințări la distanță. O problemă majoră cu care se confruntă guvernele și companiile este reprezentată de lipsa de profesioniști în domeniul securității care să corespundă cererii din acest domeniu din ce în ce în ce mai provocator. Acest deficit de personal din această arie a fost evidențiat, de asemenea, de NICE (Inițiativa Națională pentru Educație în Securitate Cibernetică) în conferința susținută în anul 2015.

Potrivit lui Rodney Peterson, director NICE, doar în SUA există peste 200.000 de poziții neocupate în domeniul securității informatice, ceea ce înseamnă că întreprinderile sunt nepregătite în fața unor amenințări cibernetice: “În America sunt disponibile 200.000 de locuri de muncă, dar care nu pot fi ocupate și ne așteptăm ca acest număr să crească.”

Totodată, necesitatea în ceea ce privește un număr mai mare al recruților specializați în securitate informatică a fost recunoscută în acest an în cadrul Lunii Securității Cibernetice din Europa (ECSM), cu scopul de a atrage atenția asupra “nevoii puternice de profesioniști în securitate” și a faptului că “acești specialiști sunt foarte rari.”

În consecință, drept o problemă globală, această lipsă evidentă a abilităților “împiedică eforturile de a apăra sistemele de informare împotriva infractorilor,” așa cum a evidențiat Stephen Cobb recent într-o nou document pentru Virus Bulletin. Mai sunt multe lucruri de făcut pentru a rezolva această deficiență.

Sunt realizați pași mici

Iar eforturile, de asemenea. Companiile, spre exemplu, încep să realizeze importanța de a avea o strategie pentru a putea răspunde la amenințările potențiale. Phil Sheridan, director general senior la Robert Half susține: “Pentru a face față cu succes generației prolifice de atacatori cibernetici, companiile au nevoie de un specialist IT talentat care să înțeleagă mediul actual al amenințărilor cibernetice, aflat în evoluție.”

Dar cum pot avea acces oamenii la aceste roluri lucrative și provocatoare? Deși există multe cursuri de securitate IT disponibile, precum ar fi cele universitare sau de ucenicie, Peterson consideră că profesioniștii în securitate cibernetică nu trebuie să provină neapărat din zonele tradiționale.

“Angajatorii tind încă să caute angajații de care au nevoie prin metode și cerințe tradiționale, dar există oameni mai tineri cu aptitudini și care ar putea reuși, cu îndrumarea și formarea corespunzătoare”, a observat acesta. “Trebuie să modificăm planificarea forței de muncă la recunoașterea faptului că există abilități alternative și modalități de validare a acestor abilități. Metodele tradiționale nu reprezintă singura cale.”

Peterson elaborează subiectul, prin adăugarea faptului că, deși calificările tradiționale pot fi de ajutor în siguranța locului de muncă, în viitor “piața ar trebui să devină mai competitivă”, iar tinerii care vor să intre pe piața securității informațiilor ar trebui să ia în considerare modalități pentru a demonstra experiența lor

“De exemplu, competiții sau muncă de voluntariat în cadrul unui internship pe timpul verii” a afirmat Peterson. “Tinerii pot, de asemenea, căuta internship-uri sau voluntariate pe poziții care să le confere experiența și munca de care au nevoie pentru a reuși să ajungă pe o poziție de specialist în securitate cibernetică.”

Provocare virtuală

Acest fapt a fost recunoscut prin intermediul unor scheme precum Cyber Security Challenge din Marea Britanie, care a lansat în acest an un skyscraper vitual unde participanții pot interacționa și juca într-un spațiu virtual, cu “jocuri relaționate cu securitatea, cifruri și competiții, concepute pentru a identifica persoanele talentate”.

Așa cum a remarcat în 2015 Stephanie Daman, CEO la Cyber Security Challenge UK: “Acesta este următorul pas logic pentru a inspira un public ce ar putea să nu știe măcar faptul că informatica este domeniul de carieră corespunzător.

“Prin valorificarea industriei, guvernele, cunoștințele candidatului și expertiza în găsirea de talente într-un mod nou și inovativ, am creat mai întâi o lume – o comunitate virtuală, care poate fi accesată de candidații noștri oricând doresc aceștia.”

Printre alte inițiative de recrutare se numără o tabără de instruire pentru securitate desfășurată anual în California, unde grupuri de tineri din licee și școli generale primesc o educație intensivă legată de securitate cibernetică timp de cinci zile, iar guvernul sponsorizează inițiative cum ar fi Centrul Național Informatic din Marea Britanie.

Un viitor sigur

Pe măsură ce munca ar putea fi stimulatoare, provocatoare și în continua evoluție, iar angajatorii încep să recunoască și să valoreze aptitudinile și experiența drept certificare tradițională, se pare că cei care iau în considerare pozițiile în domeniul securității cibernetice se pot aștepta la o carieră profitabilă, plină de satisfacții, cu excelente perspective și cu siguranța unui loc de muncă.

 

EDITOR

oana October 18, 2016

Lasa un comentariu