Securitate și confidențialitate conform noului iOS 11


Așa cum probabil că ați auzit, Apple a lansat în septembrie mai multe produse noi, inclusiv iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X, precum și cea mai recentă versiune a sistemului de operare mobil Apple, noul iOS 11.

Ca de obicei, interesul utilizatorilor a fost axat pe noile caracteristici ale platformei: un nou mod de navigare în sistemul de fișiere, abilitatea de a efectua plăți către prieteni prin intermediul serviciului Apple Pay, funcții noi pentru Siri, scaner de documente și aplicații de realitate augmentate dar și multe altele.

Începând cu 25 septembrie 2017, aproape 14% dintre toți utilizatorii de telefonie mobilă folosesc Apple. Acesta este cel de-al doilea cel mai mare sistem de operare din lume, deci are sens să ne dedicăm timpul analizei noilor caracteristici de securitate pe care le oferă noul iPhone.

Îmbunătățiri de securitate pe noul iOS 11

În această nouă versiune a sistemului său de operare, Apple pare să se fi concentrat pe îmbunătățirea confidențialității informațiilor privind utilizatorii, complicând procesul prin care un străin neautorizat ar putea încerca să obțină acces la fișierele stocate pe dispozitiv.

Aceste noi măsuri de securitate vor avea, fără îndoială, nu numai un impact asupra securității datelor stocate pe un telefon care a fost pierdut sau furat, ci ar putea complica și progresul investigațiilor penale care necesită analiza aprofundată a unui telefon.

Deci, să aruncăm o privire la unele îmbunătățiri.

Autentificarea prin parolă pentru a vă conecta la un computer

Anterior, pentru a conecta un iPhone la un computer, tot ce trebuia să facă un utilizator era să accepte caseta de dialog afișată pe ecran, prin care era întrebat dacă computerul era de încredere. Pentru ca acest lucru să se întâmple, telefonul trebuia să fie deblocat, dar acest lucru se putea face prin identificarea amprentelor digitale (Touch ID).

Începând cu iOS 11, pentru a finaliza procesul de identificare, o parolă cunoscută numai utilizatorului trebuie introdusă după ce acesta a confirmat că dispozitivul este demn de încredere. Fără această parolă, nici atacatorii, nici alți experți nu vor putea face o copie de rezervă a informațiilor stocate pe telefon.

Acest lucru este deosebit de important pentru procedurile penale. De exemplu, în Statele Unite, parolele sunt tratate ca informații, astfel încât confidențialitatea lor este protejată de primul amendament, spre deosebire de o amprentă digitală, care este considerată dovadă fizică și poate fi solicitată de autorități.

Dezactivarea rapidă a Touch ID-ului

O altă caracteristică legată de securitate este opțiunea de a dezactiva rapid Touch ID-ul pentru deblocarea telefonului. Acest lucru va permite oamenilor care se găsesc în situații în care securitatea telefonului lor este periclitată să dezactiveze deblocarea prin mijloace biometrice, prin apăsarea butonului Acasă de cinci ori în succesiune rapidă. După acest pas, deblocarea telefonului va necesita o parolă de securitate.

Acest lucru ar putea împiedica un hoț să poată debloca un telefon prin forțarea degetului victimei pe butonul de acasă sau prin caracteristica de recunoaștere a feței (Face ID) inclusă în noul iPhone X, ceea ce le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și debloca telefonul doar prin privirea telefonului.

Ca în cazul caracteristicii anterioare, această măsură de securitate ar putea fi folosită pentru a împiedica sau încetini investigațiile penale, permițând utilizatorilor care sunt în situația ca telefonul să fie confiscat de autorități, de a-l a bloca cu o parolă, lucru ce nu poate fi solicitat prin mijloacele legale existente.

Apeluri de urgență

Apăsând butonul de pornire de cinci ori consecutiv, nu numai că se blochează telefonul, ci se deschide și opțiunea de a apela serviciile de urgență.

Această caracteristică nu are în mod necesar scopul de a proteja datele, dar ar putea fi utilă în situațiile în care viața utilizatorului este în pericol, permițându-le să contacteze rapid serviciile de urgență locale.

În mod similar, funcția "Nu deranjați în timpul condusului" ar putea contribui la reducerea numărului de decese cauzate de distragerea atenției. Rămâne de văzut dacă utilizatorii vor profita de această nouă caracteristică.

Acestea au fost cele mai notabile îmbunătățiri de securitate cu privire la noul iOS 11 și implicațiile pe care le vor avea asupra utilizatorilor săi.

Nu uitați să configurați telefonul corect, setând corespunzător opțiunile de blocare și sincronizare pentru a vă bucura de utilizarea tehnologiei în siguranță.

 

DENISE GIUSTO BILIĆ
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana September 25, 2017

Lasa un comentariu