Siguranța jocurilor video: Culisele gamerilor profesioniști


Începând din data de 17 august și până pe 21, atenția a milioane de gameri din întreaga lume va fi ațintită asupra Germaniei. Motivul pentru acest lucru este Gamescon, unul din cele trei cele mai mari evenimente de gaming din lume (împreună cu E3 în America și Tokyo Game Show în Japonia). Nebunia generată de aceste evenimente este incredibilă, iar dacă luăm în considerare cazul cu No Man’s Sky – unul dintre cele mai așteptate titluri din aceste zile – efectul este multiplu, din moment ce companiile cele mai importante tind să utilizeze aceste spații pentru a-și afișa progresul și viitoarele proiecte.

Astăzi, industria jocurilor video este mai puternică decât oricând, în comparație cu prima sa epocă de aur din anii 80. Dacă aruncăm o privire la numere, vom observa că în anul 2015 pe piața jocurilor video s-a estimat ca profitul să depășească 75 de miliarde de dolari, având 1,8 miliarde de jucători în întreaga lume. Pe de altă parte, dacă analizăm previziunile experților, vom constata faptul că una dintre cele mai importante categorii, cea de divertisment pe PC –  software de jocuri pe PC – a ajuns la 32 de miliarde de dolari din vânzări.

Mulți consideră că jocurile video reprezintă un nou trend în materie de “cinema”, această percepție bazându-se nu doar pe îmbunătățirile tehnologice, care au făcut ca jocurile să devină mult mai atrăgătoare din punct de vedere vizual și mai interesante în termeni de mecanică și comenzi, ci și datorită modului în care se spun poveștile și a importanței pe care o au script-urile și planurile de înaltă calitate.

Jocurile video la un nou nivel

Mai mult decât atât, utilizatorii YouTube sau Twitch și gamerii profesioniști au ajutat ca jocurile să atingă un nou nivel. În anul 2016, nu mai pare ciudat să auzi că cineva își câștigă traiul pe baza jocurilor video, nu doar prin dezvoltarea sau testarea lor, dar și prin jucarea acestora. Dacă luăm în considerare numai faptul că, în iulie 2016, oamenii au urmărit League of Legends peste 77 de milioane de ore pe Twitch, vom înțelege că această activitate reprezintă o afacere serioasă.

Încă o dată, Europa, Japonia și America au fost pionierii în ceea ce privește sporturile electronice, având campionate mondiale și turnee ale diferitelor francize, precum FIFA, PES, DOTA 2, League of Legends sau Call of Duty, printre altele și oferind mii de dolari în premii. Desigur, nu a durat mult timp până când sponsorii să observe impactul generat, logo-ul companiilor mari găsindu-se imprimat pe tricourile echipelor de gameri profesioniști.

Conștientizarea riscurilor

Acum, un lucru pe care îl împărtășesc toți jucătorii – dincolo de pasiunea lor pentru jocuri – este că aceștia petrec multe ore pe internet, se conectează pe mai multe site-uri diferite și au întotdeauna la îndemână cardurile de credit pentru a cumpăra cele mai recente titluri în materie de jocuri. Chiar dacă dezvoltatorii știu că acest lucru creează un risc pentru datele personale, pur și simplu uneori nu există măsuri suficiente pe care să le poată aplica.

Pornind de la această premisă, au fost intervievați trei jucători care fac parte din echipe consolidate:

Sergio Portillo de la ZetaStrike, Mauricio Hernández de la Delta Gaming și Francisco “Patán” Sotullo, un jucător profesionist de FIFA. Acestora li s-a cerut opinia asupra stării securității IT în lumea jocurilor și au oferit recomandări pentru gamerii de jocuri video, astfel încât acestea să se poată bucura de pasiunea lor, fără riscul de a cădea victime în fața infractorilor cibernetici.

Cum se pot proteja jucătorii profesioniști?

“Noi, jucătorii, suntem deja obișnuiți să ne protejăm datele personale și fișierele cât mai bine posibil; nu pentru că avem abilități extraordinare în domeniul calculatoarelor, ci din cauza faptului că am trecut deja prin experiențe neplăcute atunci când descărcam jocuri compromise sau atunci când ajungeam într-un loc ce părea a fi într-un fel, dar se dovedea a fi cu totul altceva”, a explicat Sergio Portillo.

Mauricio Hernandez a susținut: “Cel mai important lucru este să nu împărtășiți contul dvs. de jocuri cu oricine; cele mai multe cazuri de furturi de cont pleacă de la afișarea acestui tip de încredere. De asemenea, cumpărați jocurile de la magazinele oficiale”.

Următoarea întrebare se concentrează asupra modului în care fanii sau jucătorii ocazionali ar trebui să se protejeze.

“O persoană recent introdusă în lumea jocurilor video trebuie să știe că nu totul este chiar asa cum afirmă unii oameni că este”, a explicat Sergio. “Există multe lucruri stranii pe internet, de exemplu, reclame înșelătoare care vă conduc pe site-uri unde nu ați vrea să ajungeți sau mai rău, care încearcă să vă convingă să descărcați un program pentru a rezolva toate problemele calculatorului dvs. Cea mai bună practică este, atunci când aveți cea mai mica îndoială, să întrebați pe cineva care are deja experiență cu calculatoarele, precum un tehnician sau un cercetător.”

Mauricio avertizează jucătorii: “Cea mai importantă abordare este utilizarea parolelor puternice, cu un nivel ridicat de securitate, de asemenea nu trebuie să folosiți detaliile de conectare oriunde și este indicat sa utilizați o soluție antivirus eficientă.”

Ce tipuri de furt de informații, amenințări sau escrocherii au fost experimentate în lumea jocurilor?

Patán, un argentinian devenit în 2014 numărul trei din lume la FIFA, care a fost campion național și pan-american, a împărtășit din experiența sa de gamer:

Pe baza afirmațiilor lui Patán, Mauricio a explicat că “cea mai comună problemă este furtul conturilor de gaming; conturile furate ajung, de obicei, să fie folosite pentru a testa noi hack-uri și sunt apoi banate de companiile de jocuri, fiind astfel inutilă încercarea de recuperare a lor”.

Cu toate acestea, furtul conturilor nu este singurul lucru care atrage infractorii cibernetici. Aceștia urmăresc, de asemenea, detaliile cardului de credit. Mauricio a continuat: “Mulți infractori din mediul online vizează informațiile plăților cu cardul de credit sau de debit; în plus, există multe site-uri pe internet care publică oferte de chei de joc de trei ori mai ieftine decât în magazinul oficial, iar acest lucru poate tenta utilizatorii să cumpere de la magazine terțe, ce nu au o securitate corespunzătoare.”

De ce și cum ar trebui industria securității IT să coopereze cu industria jocurilor?

Este clar faptul că jocurile video implică o mulțime de bani și de oameni. În plus, vorbim și despre informații sensibile, precum adrese personale de e-mail sau numere de carduri de credit. Având în vedere acest lucru, gamerii au fost întrebați ce părere au despre modul în care industria securității IT ar trebui să coopereze în această privință.

Sergio a explicat astfel: “O bună inițiativă din partea companiilor de securitate IT față de industria jocurilor ar fi crearea de campanii de conștientizare, deoarece mulți jucători – în special cei care sunt abia la început – nu cunosc riscurile implicate, atât în interiorul platformei online a jocului, cât și în afara acestuia.”

Mauricio a reflectat asupra acestei idei și a adăugat: “Oamenii nu vorbesc prea mult despre securitatea jocurilor video, probabil din cauza ignoranței sau pur și simplu, pentru că sunt lipsiți de griji. În calitate de gameri, ar trebui să le inoculăm dezvoltatorilor de jocuri necesitatea de a crește siguranța sau de  a furniza programe specifice, astfel încât să putem avea grijă de datele noastre.”

Jucătorii oferă sfaturi pentru alți jucători

În cele din urmă, celor trei jucători li s-a cerut să ofere câteva recomandări pe care orice tip de jucător să le ia în considerare ca parte a activităților de rutină (pentru ca aceștia să se poată bucura de pasiunea lor, fără riscuri inutile).

Sergio a evidențiat încă o dată faptul că oamenii nu ar trebui “să împărtășească informațiile despre contul lor – acestea trebuie să rămână private”. Acesta a cerut comunității de gameri să fie onestă și “să nu strice jocul cu trucuri sau înșelătorii”, adăugând ideea că jucătorii trebuie să fie mai responsabili unii față de ceilalți: “Trebuie să îi învățați pe cei mai tineri să își protejeze datele și fișierele; este o educație bună pentru generațiile următoare.”

Mauricio a fost în mare parte de acord cu comentariile lui Sergio și a subliniat: “Cumpărați jocurile de la magazinele oficiale, nici un preț atractiv nu merită să puneți siguranța dvs. în pericol și utilizați autentificarea prin doi factori!” Cu toate acestea, cel mai bun sfat primit constă în abordarea securității dintr-o altă perspectivă – competiția onestă și sănătoasă, care caracterizează, fără îndoială, jucătorii: “Dacă nu sunteți un jucător bun, nu vă faceți griji – există multe variante prin care vă puteți îmbunătăți performanța. Nu utilizați niciodată un crack sau un hack. Este cea mai slabă variantă pe care o poate urma un gamer!”

 

Santiago Sassone
Senior Specialist Comunicare Corporativă

 

 

 

oana August 17, 2016

Lasa un comentariu