Windows XP: Sistemul de operare zombie încă ‘trăiește’


Doi ani. Atât a trecut de când Microsoft a abandonat sistemul de operare care a bătut toate recordurile, Windows XP.

În ciuda faptului că, în tot acest timp, nu au existat actualizări de securitate sau patch-uri lansate pentru utilizatorii de XP (excepție făcând unele soluții industriale), sistemul de operare încă mai rulează pe aproximativ un calculator din zece la nivel global.

Pe de altă parte, acum această cifră este considerabil mai mică, în comparație cu data de 8 aprilie 2014, atunci când Microsoft a luat una dintre cele mai controversate decizii legate de suportul oferit unei soluții software din istoria calculatoarelor.

La acel moment, aproape un sfert din echipamentele din întreaga lume (27.7%) utilizau încă Windows XP, iar utilizatorii nu doreau cu adevărat să facă upgrade la o versiune mai nouă. Chiar și la o lună de la sfârșitul perioadei de viață a platformei (EOL), în mai 2014, doar 2.4% din utilizatori trecuseră la versiunile Windows 7 sau Windows 8.1.

"În timp ce numărul utilizatorilor a scăzut până la o fracțiune din cota sa inițială de piață, 8-11% la nivel mondial și oarecum, mai mare pe piețele emergente, Windows XP încă se păstrează în folosință,” a comentat distinsul cercetător de la ESET, Aryeh Goretsky, pe baza statisticilor actuale ale vechiului sistem de la Microsoft.

Dacă și tu faci parte din categoria celor loiali sistemului de operare XP, există câteva motive bune pentru care ar merita să îți iei, în cele din urmă, la revedere de la vechiul tău prieten:

  • În primul rând, fără actualizări, calculatorul tău poate deveni vulnerabil la toate tipurile de coduri malițioase care pot fura sau prejudicia datele și informațiile personale. Din păcate, și dacă rulezi un sistem de securitate actualizat și de încredere, s-ar putea ca acesta să nu fie în măsură să vă protejeze pe deplin din cauza vulnerabilităților nedeclarate și necunoscute din sistem.
  • Trebuie reamintit că toate aceste lacune de securitate nu expun doar dispozitivele proprii riscului, ci și sistemele celor cu care sunteți în legătură. Potrivit lui Goretsky,computerele care încă rulează XP, “pot acționa ca rampe pentru atacarea altor sisteme. În timp ce este esențial ca utilizatorii să protejeze aceste sisteme care nu mai dispun de patch-uri sau asistență, este și mai important pentru ei să treacă la versiuni mai noi de Windows, acestea fiind mult mai sigure”.
  • Windows a urmat și o altă promisiune făcută în 2014, prin încheierea suportului oferit pentru versiunile mai vechi ale Internet Explorer în ianuarie 2016, inclusiv versiunea 6.0 – browserul web nativ inclus în XP.
  • În plus, alți furnizori de software abandonează treptat platforma, unul dintre cele mai importante exemple fiind Google Chrome. “Acestor platforme vechi le lipsesc actualizările critice de securitate și au un potential mult mai mare de a fi infectate cu viruși și malware”, este afirmat printr-o postare pe blog, unde se anunță terminarea suportului oferit pentru XP și pentru alte sisteme de operare mai vechi.
  • Probabil, acesta nu va fi ultimul furnizor care va face o astfel de mutare, având în vedere noile vulnerabilități ascunse, iar numărul companiilor care vor abandona XP-ul va crește treptat de-a lungul timpului.

Dacă sunteți în căutarea unei alternative pentru bătrânul Windows XP, puteți citi acest articol care să vă ajute să vă decideți dacă să rămâneți la sistemul de operare actual sau să treceți la Windows 10 pe WeLiveSecurity.com. Pentru o hotărâre și mai amănunțită, puteți consulta și whitepaper-ul legat de Windows 10 al lui Aryeh Goretsky.

 

ONDREJ KUBOVIĈ

 

oana April 12, 2016

Lasa un comentariu