Cybersecurity Trends 2023: Cum putem să protejăm stilul de viață hibrid


În raportul Cybersecurity Trends 2023, experții ESET analizează ce implicații are estomparea granițelor dintre diferitele sfere ale vieții, pentru experiența umană și socială, în special felul în care sunt afectate securitatea cibernetică și confidențialitatea.

Viitorul nu va mai fi niciodată la fel. Orice previziune sau plan a căpătat un sens cu totul nou după ce viețile noastre s-au transformat complet odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19. Pe măsură ce lumea își revenea din starea de urgență privind sănătatea publică, schimbarea și necesitatea de adaptabilitate din ce în ce mai mare au continuat, influențate și de noul conflict geopolitic. Războiul Rusiei asupra Ucrainei a provocat pierderi și distrugeri uriașe și a generat efecte în lanț în restul lumii, contribuind semnificativ la permacriza ultimilor ani. 

În acest context, încheiem încă un an dificil și plin de provocări, pe fundalul unei extinderi foarte mari a gradului de tehnologie integrată în viața de zi cu zi, noi toți fiind atrași de toate lucrurile digitale mai mult decât oricând. În ziua de astăzi, să ne descurcăm fără tehnologie este practic de neconceput, iar acest lucru se aplică diferitelor aspecte ale vieții noastre, bazate acum într-un procent destul de mare pe digital, în special pentru muncă, educație, sănătate, timp liber și interacțiuni sociale. După ce în contextul pandemic din 2020, tehnologia a fost un colac de salvare pentru companii și oameni deopotrivă, aceasta continuă să-și contureze rolul de pilon al societății de astăzi și de fundament pentru progresul uman și viitorul digital

Ce s-a schimbat de fapt?

Multe organizații au văzut o creștere economică după ce au acceptat transformarea digitală accelerată de pandemie și au renunțat la vechile moduri de a conduce afacerile. Pe de altă parte, există mulți oameni pe care această revoluție digitală i-a făcut să-și piardă punctele de referință și să se simtă alienați în noul mediu digitalizat. Modificările principale se pot vedea în percepția asupra spațiului de lucru, a scopului și chiar a rolului muncii ca atare în viața noastră, acestea punând din ce în ce mai mult accent pe un echilibru real între viața personală și cea profesională. 

Mulți angajați au ajuns să prefere un program flexibil la locul de muncă, care să ofere posibilitatea lucrului de la distanță. Adesea, locația nu mai contează, important este rezultatul și performanțele obținute de către angajat. Și, pe măsură ce configurația de lucru devine din ce în ce mai fluidă, prinde contur o „nouă viață în stil hibrid”, o lume în care nu numai locul de muncă, ci și tendințele și opțiunile în stilul nostru de viață se schimbă. Astfel, linia dintre identitatea profesională și cea personală sau granița dintre muncă și viața personală sunt, de asemenea, din ce în ce mai fluide.

Să privim jumătatea plină a paharului

Legătura hibridă dintre casă și birou nu ar fi fost posibilă fără cloud computing și fără elasticitatea și scalabilitatea sale unice. Pentru mulți, cloud-ul este cel mai performant și versatil mediu virtual pentru o gamă largă de platforme de colaborare și videoconferință, câteva exemple populare fiind Microsoft Teams, Slack sau Zoom. „Ai microfonul dezactivat (You’re on mute)” și „Îmi poți vedea ecranul? (Can you see my screen?)” cu siguranță sună cunoscut. 

Desigur, soluțiile bazate pe cloud – cunoscute de mult pentru că permit organizațiilor să realizeze mai mult, mai rapid și la costuri mai mici – nu își pierd din avânt. În cele din urmă, cloud-ul susține noi căi de creștere, inovare și dezvoltare. Tehnologia și inovația trebuie, prin însăși natura lor, să fie exploatate pentru a răspunde dorințelor și nevoilor societății și, astfel, ajută la modelarea individului și aduce schimbări sociale. Până acum, totul sună foarte bine. 

Cu toate acestea, beneficiile tehnologiei, cum ar fi cloud computing-ul, aduc cu sine și provocări specifice și complexe privind securitatea datelor și confidențialitatea. Protejarea unei canități mari de date împotriva atacurilor cibernetice și menținerea oamenilor conectați și în siguranță, oferindu-le în același timp suficientă flexibilitate în această lume hibridă, bazată pe cloud, este cea mai mare încercare pentru domeniul protecției digitale. Noile metode de lucru vor atrage în continuare infractorii cibernetici care vor continua să vizeze astfel de ținte de mare valoare în beneficiul lor propriu.

Nimeni nu poate ghici viitorul. Dar un lucru este sigur, ne îndreptăm spre o lume din ce în ce mai hibridă, una în care vom jongla mai mult cu viața personală și cea profesională și unde vom unifica viața fizică cu cea digitală. Dar sub ce fel de formă mai exact?

Vă invităm să citiți raportul experților ESET despre acestea și alte schimbări ale comportamentului online și ce tipuri de implicații ar putea avea aceste modificări pentru securitatea și confidențialitatea datelor. 

ESET Research January 11, 2023

Lasa un comentariu