5 abilități importante pe care copiii le pot deprinde jucând jocuri video


Jocurile video îi pot ajuta pe copiii dvs. să dezvolte și să perfecționeze o serie de abilități care le pot fi de folos în viitor.

Jocurile video sunt acum atât de populare încât anul trecut numărul de jucători din întreaga lume a depășit 3 miliarde. Această creștere a fost atât de explozivă pentru că jocurile video sunt acum la îndemână nu numai pe console de jocuri, precum PlayStation, Xbox sau Nintendo, cât și pe PC-uri sau smartphone-uri.

De la jocurile jucate ocazional și până la recunoașterea sporturilor de tip esport și a profesiei de gamer profesionist, este clar că industria jocurilor video se află într-o continuă dezvoltare. Chiar dacă timpul petrecut de copii în fața ecranelor ca urmare a acestui context rămâne, în continuare, o preocupare majoră pentru părinți, există, de asemenea, unele beneficii reale pe care le au jocurile video.

În ce mod pot jocurile video să îi ajute pe copii să-și dezvolte abilități valoroase

  1. Abilități sociale

Pe măsură ce jocurile au devenit disponibile în mediul online, interacțiunea dintre jucători a atins noi niveluri. În timp ce în urmă cu doar câțiva ani, copiii mergeau la școală încântați să vorbească cu colegii lor despre colecțiile sau realizările lor sportive, acum se joacă jocuri video împreună cu prieteni și alți cunoscuți din mediul digital, din întreaga lume. Funcțiile de chat din joc permit o interacțiune socială reală, care dezvoltă abilitățile de comunicare și colaborare, precum și capacitatea de a lucra eficient în grup. În timp ce relațiile sociale erau limitate la campusul instituțiilor de învățământ, acum copiii pot vorbi cu oameni din toată lumea, pot descoperi noi realități în afara cercurilor lor sociale, pot face primii pași în învățarea de noi limbi străine sau pot deveni conștienți de diferitele culturi.

  1. Conștiința de sine

Potrivit revistei Games for Health Journal, după multe studii care au analizat starea de spirit și nivelul de stres s-au observat îmbunătățiri semnificative ale subiecților în urma jucatului de jocuri video în comparație cu alte activități, precum o pauză pasivă, navigarea simplă pe internet sau efectuarea unei activități de relaxare. În plus, jocurile video pot genera stări pozitive de spirit ca urmare a realizării cu succes a misiunilor. Copiii descoperă beneficiile îndeplinirii unor sarcini, existența obiectivelor, importanța organizării și a planificării. De asemenea, pot învăța că deprinderea și perfecționarea de noi abilități poate conduce la rezultate și recompense. Părinții și profesorii pot folosi jocurile drept o analogie pentru prezentarea sau predarea altor subiecte sau materii. Totodată, evoluția personajelor din joc este utilă pentru a demonstra copiilor că toate cunoștințele acumulate oferă încredere și ajută la pregătirea unei persoane pentru viitor.

  1. Competențe cognitive

Copiii par să rămână lipiți de ecran atunci când se joacă digital. Acest lucru se datorează faptului că jocurile necesită adesea o concentrare extremă, reacții de o fracțiune de secundă și capacitatea de luare rapidă a deciziilor, ceea ce le permite jucătorilor să detecteze și să reacționeze mai bine la schimbările din mediul lor. În același timp, faptul că aceștia trebuie să rețină imagini, personaje și pasaje secrete, și să folosească harta pentru a naviga în diferite părți ale jocului, ajută la îmbunătățirea memoriei și a atenției la detalii. În mod similar, există dovezi că unele jocuri, cum ar fi Minecraft, sunt excelente pentru dezvoltarea creativității.

  1. Abilități de rezolvare a problemelor

Jocurile sunt o modalitate excelentă de a îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor și de a învăța cum logica și creativitatea pot fi folosite pentru a găsi soluțiile necesare pentru a avansa în joc și a trece la nivelurile următoare. Pe de o parte, jocurile îi pot ajuta pe copii să învețe cum să aplice principiul dezbină și cucerește, descompunând problemele mari în mai multe probleme mai mici și apoi rezolvând pe rând fiecare parte mai mică. Aceasta poate fi o modalitate grozavă de a-i ajuta pe copii să dezvolte o înțelegere a modului în care pot fi gestionate chestiunile complexe, precum și cum să identifice asemănările dintre situații și să aplice soluțiile anterioare pentru a rezolva probleme noi, dezvoltând astfel capacitatea de gândire computațională.

  1. Abilități de logică și raționament

Înțelegerea modului de interpretare a datelor, a felului în care funcționează diferite instrumente și a modului în care se citesc diferite unități de măsură sunt toate abilități importante care îi ajută pe copii să înțeleagă lumea din jurul lor. În societatea de astăzi, plină de date de tot felul, deprinderea modului în care se pot de un sens informațiilor poate ajuta la întreținerea unor conexiuni autentice sau la construirea de argumente convingătoare, lucru care le va fi de folos copiilor dvs. pe tot parcursul vieții. Într-adevăr, gândirea critică este o abilitate fundamentală pentru viață și, împreună cu celelalte abilități și aptitudini enumerate mai sus, îi va susține în călătoria lor spre a deveni adulți încrezători și responsabili. 

Copiii ar trebui să se joace numai sub supravegherea unui adult

Deși acestea sunt abilități utile de învățat, ele nu sunt un motiv suficient pentru a le oferi copiilor permisiunea de a se juca oricând și oricum doresc. Există câteva lucruri la care părinții ar trebui să fie atenți: de exemplu, dacă un anumit joc este adecvat vârstei. De asemenea, indiferent de vârsta unui copil, părinții ar trebui să monitorizeze felul în care jocurile îi afectează acestuia comportamentul, performanța școlară, somnul și utilizarea timpului său petrecut departe de ecrane.

Iată câteva reguli care vă pot ajuta să răspundeți la aceste întrebări:

  • Atunci când cumpărați un joc pentru copilul dvs, verificați prezenta clasificării A.G. - Audienţă generală.
  • Evitați jocurile ce permit achiziții în aplicație, pentru că acestea folosesc trucuri de marketing și permit jucătorilor să ocolească învățarea abilităților bazate pe progresia jocului prin simpla cumpărare a unor niveluri mai avansate.
  • Deși le puteți oferi copiilor dvs. puțină intimitate pe măsură ce se transformă din adolescenți în tineri adulți, este foarte important să stabiliți ca timpul de joc să se desfășoare doar în zonele comune ale casei. În acest fel, veți putea supraveghea comportamentul lor. Totuși, nu îi verificați în mod insistent - în schimb, urmăriți să creați relații bazate pe încredere și puteți chiar să învățați și să jucați aceleași jocuri pentru a putea face o evaluare obiectivă a ceea ce acesta oferă.
  • Conveniți, în prealabil, asupra orelor de joc și a duratei. În acest fel, copiii pot învăța să își planifice timpul, cum jocurile au și o componentă socială, vor putea să stabilească întâlniri cu prietenii în interiorul jocului.
  • Configurați controlul parental pe console precum PlayStation, Xbox sau Nintendo Switch, precum și pe smartphone-urile copiilor dvs.
  • Discutați cu copiii dvs. despre cum să rămână în siguranță online, ce este cyberbullying-ul, tipurile de escrocherii pe care le-ar putea întâlni și despre faptul că nu toți cei pe care îi întâlnesc online sunt ceea ce pretind a fi. 

Jocurile video nu sunt doar pentru copii

Beneficiile și sfaturile legate de jocurile video prezentate în acest articol nu se aplică doar copiilor, ci și adulților. Jocurile video nu sunt rezervate doar pentru copii, fiindcă mulți tineri din generația Milenialilor au ajuns adulți, fără să își piardă însă vreodată entuziasmul și sentimentul de distracție pe care îl au în urma timpului petrecut în lumea jocurilor video. De fapt, jucarea jocurilor video de acțiune pentru o perioadă scurtă de timp poate îmbunătăți vederea spațială și atenția vizuală la unii adulți cu deficiențe de vedere, cum ar fi cei cu așa-numitul „ochi leneș", iar unii medicii se joacă înainte de operații pentru a-și îmbunătăți tehnicile și coordonarea.

Dar, indiferent dacă este vorba de un adult sau de un copil, este recomandat să alegeți un joc adecvat vârstei pentru a vă bucura la maxim de experiență.

André Lameiras February 1, 2023

Lasa un comentariu