Hybrid play: transformarea comunităților de gaming online conform noului stil de viață hibrid


Abordarea producătorilor jocului de tip shooter tactic VALORANT, dezvoltat de Riot Games, în ceea ce privește trișatul semnalează oare un punct de cotitură în modul în care facem față amenințărilor continue care afectează lumea hibridă a muncii și a gaming-ului?

Prima dată aplicațiile sociale și acum chiar și platformele de gaming? Dezvoltarea aplicațiilor bazate pe cloud, cum ar fi Telegram și Teams, a creat mega comunități formate din utilizatorii acestora. Multe dintre aceste aplicații au devenit un mediu de autoexprimare personală dar au deschis totodată și calea pentru deja cunoscutele riscuri asociate cu platformele de social media. Partajarea excesivă, conectarea cu străini, campaniile de clickbait și phishing-ul fac acum parte integrantă din muncă, din viața socială dar și din interacțiunea din comunitățile gaming. Deoarece granițele între online și offline sunt din ce în ce mai neclare, iar viețile noastre din ce în ce mai hibride, riscurile de securitate digitală pândesc la tot pasul. 

Ce este Discord?

Născut ca o platformă de comunicare pentru comunitatea de gameri, Discord oferă oricărei comunități un server cloud cu canale de text și voce, împreună cu capabilități de partajare a ecranului și de încărcare a fișierelor. Fiecare comunitate își poate stabili propriile reguli și poate modera modul în care membrii interacționează între ei. Discord oferă dezvoltatorilor chiar și o interfață de programare pentru crearea de boți și webhook-uri. Datorită caracteristicilor sale bogate de colaborare, actorii amenințărilor au țintit din ce în ce mai des Discord pentru distribuirea de programe malware, pentru tentative de sustragere a datelor și pentru a iniția secvențe de comandă și control (C&C).

Dar cum rămâne cu spațiul gratuit de server din cloud, o lume nouă unde milioane de jucători, educatori și studenți se adună și experimentează o mulțime de posibilități digitale, cu provocările de securitate aferente? În platforma Discord, deja bine cunoscută, se poate observa un fel de „selecție naturală” manipulată de moderatori și boți și o „evoluție” care are loc în timp real, pe măsură ce comunitățile se adaptează la așteptările noilor membri în ceea ce privește performanța, distracția, profitabilitatea, calitatea jocului, corectitudinea și setările de securitate.

Pentru a evidenția schimbările care au loc în comunitățile de gaming online, să analizăm ce au făcut membrii uneia dintre cele mai mari comunități de jocuri din Discord pentru viața lor hibridă, cultivând pasiunea pentru VALORANT în timp ce luptă împotriva valului de trișat care se răspândește în lumea jocurilor. 

Cum câștigă VALORANT popularitate într-o lume hibridă

Pentru unele companii, 2020 a adus blocaje care le-au determinat să aibă o nouă perspectivă asupra rolului pe care îl poate juca cloud-ul pentru continuitatea afacerii. Dar pentru alții, cum ar fi Riot Games, care deja folosea cloud-ul ca element de bază pentru modelul lor de afaceri, schimbarea s-a concretizat în lansarea VALORANT, un joc de tip shooter online multiplayer. Doi ani mai târziu, aproximativ 700.000 de fani au ajuns să joace acest joc zilnic, iar un milion s-au alăturat serverului oficial VALORANT Discord, devenind, din august 2022, cel mai popular server

Iată câteva întrebări care pot fi puse pe marginea subiectului creșterii rapide în popularitate: 

  • este VALORANT un joc cu un gameplay atractiv, unic? 
  • dacă da, atunci cum a abordat VALORANT problema eternă a tentativelor de trișare? 
  • și în cele din urmă, cum va inspira poate această abordare și alte aspecte ale lumii noastre hibride, mereu conectată la cloud?

 

Strategie de joc atractivă

În primul rând, VALORANT este atractiv pentru că cere responsabilitate. Dacă un jucător apelează la scurtături, se îndepărtează de la tastatură (AFK) sau își atacă proprii coechipieri, jocul poate impune o penalizare de timeout sau pierdere de puncte. Abaterile repetate se transformă în pedepse majore.

În al doilea rând, jocul cere, de asemenea, corectitudine. Jucătorii se pot înfrunta unul împotriva celuilalt în lupte de tip Competitive match numai dacă sunt de același rang și dețin aptitudini similare. Smurfing-ul, metodă prin care jucătorii cu experiență pot ucide amatori pentru a-și îmbunătăți statisticile, este limitat prin necesitatea atingerii nivelului 20 în joc pentru a păstra un mediu competitiv corect.

În al treilea rând, VALORANT promovează abilitățile și munca în echipă. Ca începători, jucătorii își perfecționează ținta, abilitățile speciale ale diferiților agenți și se familiarizează cu hărțile jocului. Dar, pe măsură ce jucătorii devin mai experimentați, și fiecare obține un nivel la fel de înalt, munca în echipă și strategia devin din ce în ce mai importante pentru câștigarea luptelor.

Protejarea jocului cu software anti-cheat

Tot acest efort de a promova un joc echitabil și competitiv este protejat prin faptul că li se impune tuturor jucătorilor să ruleze software-ul anti-cheat Vanguard în același timp cu VALORANT. Vanguard folosește un driver în modul kernel pentru a identifica driverele suspecte de pe computerul jucătorului și fie împiedică rularea acestora, fie împiedică rularea VALORANT. Deoarece acest driver rulează atunci când computerul pornește, poate detecta încercările de a încărca trucuri înainte de a începe jocul. Vanguard are, de asemenea, o aplicație client în modul utilizator care monitorizează jocul pentru utilizarea de metode de trișare, cum ar fi aimbots (un aimbot este un instrument software utilizat în jocurile de tip shooter, care îi permit jucătorului să împuște inamicii fără a fi nevoit să țintească victima). 

Trișarea este gestionată și de funcțiile de securitate încorporate în VALORANT. De exemplu, jocul folosește un sistem Fog of War pentru a preveni wallhack-urile, în care trișorii pot vedea adversarii prin pereți. Pedeapsa pentru înșelăciune ar putea merge până la o interdicție hardware a computerului celui care a trișat.

Discuțiile despre această abordare agresivă a implementării tehnologiei și modul în care jucătorii simt implicațiile asupra funcției independente a PC-urilor lor au fost active. Deși unii ar putea critica software-ul anti-cheat ca fiind spyware, punerea aplicației client Vanguard sub microscopul unui instrument de detectare și răspuns precum ESET Inspect dezvăluie o imagine diferită. Consola ESET Inspect semnalează doar cum Vanguard introduce un thread în spațiul de adrese virtuale al procesului VALORANT, oferind astfel Vanguard o privire profundă asupra VALORANT. Având în vedere scopul software-ului anti-cheat, aceasta este o acțiune complet legitimă.

figura 1. ESET Inspect arată cum Vanguard introduce un thread în procesul VALORANT

În cele din urmă, atractivitatea VALORANT constă în concentrarea jocului pe dezvoltarea abilităților, munca în echipă și strategia de a câștiga lupte, aspecte care sunt asigurate de abordarea sa puternică împotriva metodelor de trișare și a sabotajului.

Efectele de propagare într-o lume hibridă

Trecerea de la jocurile offline la o epocă a jocurilor multiplayer online și a esports a atras și tentația de trișare. Trucurile și schemele de trișare sunt vulnerabilitatea lumii esport-urilor, la fel cum malware-ul este cea a mediului online în general. Din păcate, dezvoltarea trucurilor și a scurtăturilor de cheat necesită tot aceleași instrumente și know-how folosite de cercetătorii în analiza vulnerabilităților software generale și a malware-ului. Unii consideră chiar dezvoltarea cheat-ului ca fiind primul pas către dezvoltarea malware.

Acest lucru plasează software-ul anti-cheat într-un rol comparabil cu software-ul de securitate și, într-adevăr, în aceeași poziție dificilă de a se confrunta cu unele tehnici de exploatare utilizate de autorii de malware. Abordarea problemei cheat-urilor are, astfel, paralele puternice cu abordarea problemei malware, necesitând identificarea și monitorizarea tehnicilor utilizate pentru a obține un avantaj sau control ilicit.

Pe măsură ce progresăm într-o lume transformată de migrarea continuă a activităților tradiționale din offline în cloud, tragerea la răspundere a trișorilor și a hacker-ilor va fi esențială pentru a asigura acest progres. Numai în acest fel entuziasmul pentru jocuri sau pentru orice altă activitate hibridă la care participăm își poate păstra atractivitatea.

Toate aceste aplicații, platforme și medii bazate pe cloud au creat mega comunități în rândul utilizatorilor acestora, unele dintre cele mai însemnate fiind cele constituite din rândul gamerilor. Astfel, așa cum lupta cibernetică împotriva hackurilor care amenință stilul de viață hibrid persistă, la fel persistă și lupta anti-cheat în jocuri. Am putea spune că este un fenomen în oglindă. 

Poate răspunsul comunității gaming la metodele de trișare să fie educațional și pentru celelalte aspecte din noua lume hibridă? Utilizarea software-ului anti-cheat este una dintre abordări, dar există implicații și mai largi pentru supravegherea în joc prin algoritmi care monitorizează comportamentul, relațiile și modelele de joc? Aceeași întrebare este potențial aplicabilă și dincolo de lumea jocurilor, indiferent de mediul cloud care este folosit.

Prin utilizarea acestor aplicații, platforme, medii și jocuri populare bazate pe cloud, se poate observa cât de adânci sunt interconectate diversele ipostaze ale vieții hibride. Deși fuziunea ne poate îmbunătăți experiența umană și socială, ea este și o reamintire permanent vie a faptului că limitele au nevoie să fie redefinite continuu și că ele nu trebuie depășite. Iar acest lucru este posibil numai prin concentrarea continuă asupra confidențialității și securității, la fel cum se întâmplă și în lumea fizică.

Pentru mai multe detalii despre beneficiile și costurile lumii hibride, o lume care deschide noi oportunități de colaborare și socializare și în care are loc fuziunea între metode de business și moduri de petrecere a timpului liber, vă invităm să citiți raportul complet Cybersecurity Trends 2023. 

Alte articole similare despre securitatea cibernetică și stilul de viața hibrid:

Stilul de muncă hibrid: ce implicații are pentru securitatea cibernetică?

Protejarea scenariului de lucru hibrid prin adoptarea securității Zero Trust

Tackling the insider threat to the new hybrid workplace

De ce securitatea cloud este esențială pentru a profita cât mai mult de valoarea adusă de modul de lucru hibrid?

Scurtă analiză a amenințărilor la adresa securității dispozitivelor în sistemul de muncă hibrid

 

Rene Holt February 3, 2023

Lasa un comentariu