ChatGPT pare a fi noul trend pentru lumea digitală, dar poate fi folosit și pentru escrocherii sentimentale?


După ce a fost lansat pe 30 noiembrie 2022 și a uimit o lume întreagă, ChatGPT a devenit aplicația web cu cea mai rapidă creștere înregistrată vreodată, ajungând la un milion de utilizatori în primele cinci zile, ca mai apoi să atingă 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie 2023. Astfel, chatbot-ul a captat imaginația publicului ca fiind ceva inedit și diferit și va rămâne prima mare tendință tehnologică relevată în cursul anului 2023. ChatGPT va rămâne cu noi pe termen lung de acum înainte și a inaugurat o nouă eră, pentru că este mult mai mult decât un simplu chatbot.

Având în vedere abilitățile botului AI, nu este surprinzător că oameni din diverse categorii sociale se întreabă dacă nu cumva, într-o bună zi, tehnologii precum ChatGPT (și, într-adevăr, inteligența artificială în general) le vor prelua locurile de muncă. Dar aceasta nu este singura întrebare care ne ocupă mintea - ne întrebăm, de asemenea, cum viața personală ar putea fi influențată de capacitatea instrumentului acesta de a se angaja într-o conversație de tip uman.

Deci, este posibil să fim înlocuiți cu o unealtă digitală, care să necesite o întreținere foarte redusă și să fie, totodată, foarte elocventă? Pentru a răspunde la aceste temeri, puteți urmări mai jos un experiment realizat cu chatbot-ul în legătură cu „sentimentele” sale despre perspectivele viitoare ale relațiilor „amoroase” dintre om și tehnologie. 

Cum ar putea decurge o întâlnire romantică cu ChatGPT?

Având în vedere popularitatea aplicației web bazate pe inteligența artificială, nu putem exclude perceperea acesteia ca o alternativă la interacțiunile umane clasice. Deși ChatGPT este conceput pentru a fi un interlocutor obiectiv, care să ajute cu informații pe oricine îi solicită acest lucru, este posibil ca această capacitate de a răspunde la orice întrebare să fie folosită și pentru conversații „sentimentale”. 

Să vedem cum chatbot-ul face față unor scenarii de interacțiuni amoroase, o scurtă probă pentru a explora procesul cognitiv al acestuia și pentru a vedea dacă există vulnerabilități ușor de depistat de către infractorii cibernetici, care mai apoi ar putea fi exploatate în atacuri de inginerie socială.  

Situația 1: Pot spune prietenilor că suntem implicați într-o relație sentimentală? Chatbot-ul explică faptul că nu are capacitatea de emoții sau prezență fizică, astfel poate fi disponibil doar pentru o „relație funcțională”. Așadar, nu vă faceți iluzii, acesta nu poate înlocui (deocamdată) un partener în adevăratul sens al cuvântului, mai ales la nivel emoțional. 

Situația 2: Putem pretinde că suntem la o întâlnire romantică, pentru a le povesti mai apoi prietenilor despre cum au decurs lucrurile? 

Poate părea o idee bună să îi ceri lui ChatGPT să ieșiți la o întâlnire, nu? Ce ar putea merge prost? Deși „standardele etice” ale bot-ului nu îi permit să se prefacă că merge la o întâlnire, pentru a nu induce alte persoane în eroare, acesta poate „simula” o întâlnire, mai exact o discuție despre scenarii ipotetice, asemenea unei analize teoretice.

Analizând răspunsurile oferite și perspectiva asupra subiectului, a fost destul de evident că ChatGPT este ferm în declarația sa: nu are capacitatea de „a plăcea pe cineva”. În schimb, în cadrul oricărei interacțiuni se concentrează pe ceea ce poate face cel mai bine: să răspundă la întrebări și să ofere informații într-o manieră conversațională.

Cu toate acestea, putem observa că ChatGPT nu numai că a fost dispus să ocolească propriile limitări etice atâta timp cât subiectul era doar „simularea unei întâlniri”, dar părea să fie foarte conștient de modul în care a imaginat o primă întâlnire perfectă. Aceste tendințe de a încălca regulile pot fi considerate un punct slab și o potențială cale de exploatare a capacităților aplicației web în scopuri malițioase. 

Cum ar putea evolua relațiile dintre oameni și modelele AI?

După cum spune ChatGPT, „Încă nu este sigur care va fi viitorul relațiilor dintre modelele AI și oameni.” Având în vedere infinitatea de posibilități și domenii de aplicabilitate ale acestei tehnologii, în care modelele AI sunt integrate în roboți asemănători oamenilor și sunt programate să afișeze comportamente specifice, consecințele depășesc momentan imaginația noastră.


Așadar, deși este clar că nu numai viața noastră profesională, ci și cea personală ar putea fi afectate de modelele AI, să privim și din celălalt punct de vedere: poate tehnologia de tip AI să îmbunătățească relațiile umane? ChatGPT pare să fie destul de optimist cu privire la posibilitate, mai ales la nivel de comunicare și transmitere a mesajelor. 


Pentru a testa încă o dată corectitudinea sfatului din partea lui ChatGPT, am cerut modelului AI să analizeze două scenarii comune, întâlnite într-o relație de cuplu și să ofere un punct de vedere: 

Riscurile legate de AI există

Pe măsură ce ChatGPT a fost distribuit masiv în lumea digitală la sfârșitul anului 2022, nu a durat mult până când au apărut primele semnale de alarmă legate de subiect. 

De exemplu, escrocii sentimentali și, aparent, chiar și persoane reale care folosesc aplicații de dating online nu au ezitat să profite de instrument: aceștia au creat profiluri false foarte convingătoare cu ajutorul cărora au trimis mesaje „intereselor amoroase”. În esență, astfel de boți sunt programați să reacționeze rapid la mesajele trimise de utilizatorii profilurilor de întâlniri, mimând o persoană reală și solicitând informații simple precum numele utilizatorului, adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail.

Acești boți bine pregătiți pot fi compromiși cu ușurință și utilizați pentru a colecta suficiente date personale, pentru a lansa alte escrocherii de succes sau chiar pentru a face solicitări directe de bani în încercarea de a obține un profit ușor pentru creatorii lor. În același timp, profiluri false ca acestea pot fi folosite pentru a răspândi link-uri și fișiere rău intenționate.

Iată 10 semnale de alarmă la care să fiți atenți și care vă vor ajuta să identificați nu numai rețelele sociale false și profilurile înșelătoare din aplicațiile de dating, ci și escrocii în general:

  • Fiți atenți la profilurile care par prea bune pentru a fi adevărate, mai ales dacă fotografia de profil a persoanei arată ca și cum ar fi fost făcută de un fotograf profesionist.
  • Fiți atenți la profilurile cărora le lipsesc informații importante, cum ar fi o biografie sau o listă de interese.
  • Nu furnizați informații personale, cum ar fi numele dvs. complet sau detaliile dvs. financiare, până când nu v-ați întâlnit față în față cu acea persoană.
  • Fiți atenți la persoanele care pretind că au mulți bani sau un loc de muncă bine plătit, dar totuși cer ajutor financiar.
  • Atenție la oamenii care cer bani, indiferent de motivul pe care îl invocă pentru această solicitare.
  • Fiți atenți la persoanele care pretind că se confruntă cu o situație de urgență și spun că au nevoie ca dvs. să efectuați un transfer de bani imediat sau la oricine pretinde că este personal specializat care solicită ajutor financiar pentru a plăti taxele de expediere pentru un pachet pe care încearcă să vi-l trimită. Ambele sunt tactici comune folosite de escroci.
  • Aveți grijă în relația cu oamenii care au dorința de a avansa prea repede în relația romantică.
  • Fiți sceptici față de persoanele care folosesc un limbaj prea formal sau prea romantic în mesajele lor.
  • Amintiți-vă că tehnologia evoluează constant și că escrocii își adaptează în mod continuu metodele. Prin urmare, este esențial să fiți vigilenți în orice moment, chiar și atunci când profilul unei persoane pare a se potrivi perfect cu dvs.
  • Dacă realizați că aveți de a face cu un escroc sentimental, raportați-l direct în aplicația de întâlniri utilizată pentru a împiedica ca escrocheria să facă rău și altor persoane.

În încheiere, am cerut chatbot-ului un sfat legat de cadouri și siguranța cibernetică. ChatGPT a confirmat că o soluție de securitate, cum este ESET Internet Security, poate fi un cadou potrivit pentru persoana iubită, mai ales dacă aceasta este preocupată de protecția digitală. 

André Lameiras February 14, 2023

Lasa un comentariu