Este timpul pentru o evaluare a rețelei de acasă și o verificare a copiilor de rezervă


Știți câte dispozitive sunt conectate la rețeaua dvs. de acasă? Dacă nu știți, atunci este momentul pentru un audit al rețelei.

Ritualul curățeniei de primăvară este în mod clar bun pentru casă, pentru mintea și bunăstarea dvs. Este bine să profitați de acest moment și să vă îndreptați atenția și către lumea dvs. digitală, realizând o binemeritată curățenie virtuală în universul rețelei și al dispozitivelor conectate.

Într-un articol anterior, prima parte din mini-serie, am analizat câteva modalități simple de a verifica și de a insufla o viață nouă PC-urilor, smartphone-urilor și tabletelor dvs. Dar cum conexiunea Wi-Fi, în special, ne îngreunează sarcina de a identifica toate dispozitivele conectate la rețea, este timpul să realizați un audit pentru a obține o imagine de ansamblu. De asemenea, acum este momentul oportun pentru a verifica dispozitivele dvs. astfel încât să vă asigurați că păstrați informațiile personale în siguranță.

În plus, este, de asemenea, o ocazie excelentă pentru a verifica dacă aveți un backup complet al tuturor fișierelor importante pentru dvs. Astfel, în cazul nefericit în care se produce un dezastru, veți avea la îndemână o copie a datelor dvs. Având în vedere acest lucru, în partea a doua din mini-serie, vom analiza de ce ar trebui să vă verificați copiile de rezervă și să vă asigurați că aveți pusă la punct o rutină solidă de backup.

Cum puteți face ordine în rețeaua dvs.?

Un software de securitate, cum ar fi ESET Internet Security sau ESET Smart Security Premium, vă permite să examinați cu ușurință o listă cu toate dispozitivele conectate la rețeaua dvs. de acasă. Cu toate acestea, dacă nu utilizați un astfel de software de securitate multistratificat de renume, trebuie să vă verificați dispozitivele conectate la rețea prin alte metode. Printre acestea se numără instrumente dedicate de scanare a rețelei, dar o modalitate mai facilă este conectarea la panoul de control al routerului dvs. bazat pe browser.

Pentru a realiza acest lucru, introduceți adresa IP a routerului dvs. în bara URL a browserului web (cel mai frecvent, adresa IP implicită pentru routere este 192.168.0.1 sau 192.168.1.1) și apoi introduceți numele și parola de administrator. Dacă nu ați configurat niciodată datele de autentificare și folosiți datele de conectare implicite ale routerului, care sunt ușor de ghicit de către atacatorii cibernetici, verificați etichetele routerului, controlați documentația dispozitivului sau căutați online datele de conectare.

După ce v-ați conectat, căutați „Connected Devices” (Dispozitive conectate), „Attached Devices” (Dispozitive atașate) sau altele denumiri similare pentru a avea acces la o listă cu toate computerele, smartphone-urile, tabletele, stick-urile de streaming, camerele web sau cele de supraveghere, consolele de jocuri, dispozitivele de stocare în rețea, asistenții digitali sau alte gadgeturi conectate la rețeaua dvs. Dacă identificați dispozitive pe care nu le mai folosiți sau dacă nu recunoașteți unele dintre dispozitive, eliminați-le din rețeaua dvs.

De asemenea, asigurați-vă că folosiți o parolă puternică și unică pentru contul de administrator și pentru conexiunea de internet wireless, în mod ideal împreună cu un SSID (Service Set Identifier - numele pe care îl oferiți dvs. rețelei wireless) care nu poate fi asociat cu dvs. și rețeaua dvs.

Apoi activați un standard de criptare puternic, în mod ideal protocolul WPA2 sau, chiar mai bine, cel mai nou WPA3, dacă routerul dvs. îl acceptă. Dezactivați tot felul de funcții de care nu aveți nevoie sau care prezintă un risc, cum ar fi Wi-Fi Protected Setup (WPS) sau Universal Plug and Play (UPnP). Pentru a vă menține în siguranță, stați mereu la curent cu modurile în care vă puteți securiza routerul.

Segmentarea rețelei

De obicei, majoritatea utilizatorilor vor păstra toate dispozitivele într-o singură rețea. Din păcate, acest lucru implică riscul ca atacatorii să folosească vulnerabilitățile din camera de supraveghere sau din alte dispozitive pentru a obține acces nu numai la dispozitivul în cauză, ci și la datele stocate în rețea sau la alte camere web sau microfoane ce au acces la rețeaua dvs.

Soluția în acest caz este o separare strictă a dispozitivelor. O opțiune bună, ieftină și ușor de implementat este utilizarea unei rețele Wi-Fi suplimentare, de tip  „guest”. Dispozitivele care au nevoie de o conexiune la internet doar pentru a putea funcționa corect pot fi tratate drept „guest” și alocate celei de-a doua rețele, special creată în acest sens. În cazul în care unul dintre dispozitive este compromis de către infractorii cibernetici, datele și imaginile dvs. private rămân, astfel, în siguranță.

Actualizări

Verificați, de asemenea, dacă toate dispozitivele și, în special, routerul, au instalate cele mai noi actualizări. Vulnerabilitățile din firmware sunt exploatate în mod repetat de infractorii cibernetici.

Nimic nu este la fel de valoros ca o locuință sigură iar acest lucru este valabil și pentru partea digitală a locuinței dvs. Dacă folosiți un sistem de alarmă performant pentru locuința dvs., atunci asigurați-vă că vă protejați și lumea digitală, astfel încât infractorii cibernetici să nu vă poată accesa camerele de supraveghere sau datele private.

Dacă nu aveți nevoie ca informațiile private să fie accesibile din rețea, aflați mai jos cum să le mutați offline.

Backup și dispozitive NAS

Backup-ul, adică stocarea regulată a fișierelor, fotografiilor, videoclipurilor etc. pe medii de stocare externe, poate realizat fie prin intermediul mediilor de stocare în cloud oferite de Google Drive, Microsoft One Drive, Apple iCloud, Dropbox, fie prin intermediul propriilor dispozitive de stocare conectate la rețea (NAS).

Stick-uri USB, cloud și dispozitive NAS

Față de stick-urile USB și DVD-uri, NAS și dispozitivele de stocare în cloud oferă avantajul stocării datelor în condiții aproape maxime de siguranță. În cazul în care stick-urile USB sau DVD-urile sunt furate sau sunt deteriorate fizic, datele conținute sunt pierdute. În cazul în care un disc din NAS se defectează, conținutul este adesea copiat pe o a doua unitate (RAID) - verificați dacă NAS-ul dvs. are o funcționalitate RAID.

În același timp, datele stocate în cloud sunt copiate de mai multe ori și sunt pierdute doar într-un caz extrem de improbabil. De asemenea, în cele mai multe cazuri, datele pot fi accesate în mod convenabil de oriunde din lume și din afara rețelei dvs. de acasă.

Dar tocmai aici este problema pentru persoanele preocupate de securitate și confidențialitate: datele se află în afara rețelei dvs. și, în calitate de utilizator, trebuie să aveți încredere în furnizorul de servicii pentru protecția și confidențialitatea acestora. Dacă folosiți stocarea în cloud, puteți să realizați un pas suplimentar și să criptați datele înainte de a le încărca în cloud.

Backup local

Opțiunile de backup local includ toate mediile fizice, cum ar fi stick-uri USB, hard disk-uri USB, CD/DVD-uri, dispozitive NAS etc. Acestea sunt ușor de controlat și de ascuns dacă este necesar, dar au și dezavantaje. Cu excepția dispozitivelor NAS, restul de opțiuni nu dispun aproape deloc de redundanță automată, cum ar fi funcționalitățile RAID, care oferă siguranță împotriva erorilor.

De asemenea, trebuie să aveți în vedere faptul că suportul de backup este conectat în mod constant la computer sau la smartphone (prin intermediul rețelei). Ransomware-ul care vă atacă sistemul poate încerca să compromită și suportul de stocare conectat.

Pentru a contracara acest lucru, încercați să vă creați un ritual: după ce ați terminat munca (crearea/editarea fotografiilor, scrierea de texte etc.), conectați suportul de stocare la computer sau la smartphone și realizați o copie de rezervă a noilor date. Apoi, pentru siguranță, aveți grijă să deconectați suportul ales pentru backup.

În cazul în care conținutul la care ați lucrat reprezintă actualizări ale unui fișier deja existent, aveți în vedere să îl înlocuiți în suportul de backup. De asemenea, este important să realizați copii de rezervă numai în cazul conținutului relevant. Astfel, nu numai că veți economisi spațiu de stocare, dar veți economisi și timp atunci când faceți ordine în fișiere sau, mai târziu, când veți dori să căutați datele necesare.

Copii de rezervă în cloud

Opțiunile de stocare în cloud pot fi gratuite, sunt practic sigure și, datorită aplicațiilor multi-platformă, pot fi accesate de oriunde. Cu toate acestea, conținutul stocat este, de asemenea, în afara controlului dvs. Dacă infractorii cibernetici obțin acces la serverele de stocare de oriunde din lume, datele dvs. ar putea fi expuse. Și având în vedere că, în general, realizăm backup doar pentru datele importante, cu valoare privată, aceasta poate fi o mare problemă.

Ținând cont de acest lucru, dezactivați orice backup automat al fotografiilor sau documentelor de pe smartphone. Controlați încărcarea către serviciile de stocare, realizând backup doar pentru anumite fișiere, cu adevărat importante. Mai mult, puteți alege chiar să vă asigurați datele, alegând să le criptați în mod corespunzător înainte de a le încărca în cloud, astfel încât doar dvs. și doar persoanele și aplicațiile autorizate de dvs. să le poată accesa.

O defecțiune a unui hard disk vă poate afecta destul de mult, mai ales dacă nu există o copie de rezervă corespunzătoare. Cu toate acestea, dacă un ransomware vă atacă dispozitivul (sau dispozitivele), pagubele pot fi limitate în mod considerabil dacă imaginile și documentele valoroase sunt salvate în backup și pot fi restaurate oricând, fără plata unei răscumpărări.

ARTICOLE SIMILARE: 

Începeți curățenia de primăvară și faceți ordine în viața digitală ca un profesionist

Cleaning up your social media and passwords: What to trash, what to treasure

Top 10 moduri pentru a vă limita amprenta digitală: un apel la vigilență și precauție în viața digitală

Datele dvs. personale sunt expuse excesiv în mediul virtual? Iată 7 pași pentru o prezență online responsabilă și sigură

 

Thomas Uhlemann April 13, 2023

Lasa un comentariu