Continuați curățenia digitală de primăvară verificând conturile din rețelele sociale și parolele acestora: ce puteți păstra și ce trebuie eliminat


E foarte indicat să puneți în ordine prezența dvs. digitală prin analiza periodică și curățarea conturilor de pe rețelele de socializare, aplicând o serie de modalități simple de protecție.

Odată cu sosirea primăverii vine și perioada anuală de împrospătare a locuinței. Dar nu vă opriți doar la spațiul fizic, acordați atenție și unei curățenii generale care să vizeze prezența dvs. digitală, atât pentru dispozitive (computer, smartphone, tabletă) cât și pentru rețeaua dvs. de acasă și pentru toate dispozitivele conectate la acesta, pentru a ajunge la final și la conturile online și parolele asociate cu acestea. 

În ziua de astăzi, majoritatea dintre noi folosește aproape zilnic cel puțin o platformă de socializare. Este de la sine înțeles atunci că toate postările, comentariile, aprecierile și alte intervenții de acest tip contribuie în mare măsură la amprenta dvs. digitală, atât de mult încât profilul dvs. de socializare este ca o fereastră care permite oamenilor acces direct la viața dvs. privată. Și aici se rezidă problema de care mulți dintre noi nu țin cont.

Iată însă cum vă puteți îmbunătăți prezența pe rețelele sociale și securitatea contului, astfel încât viața dvs. privată să rămână privată.

Îngrijți-vă de traseul dvs. digital care rămâne vizibil 

Mulți oameni folosesc Facebook și alte platforme de social media timp de cel puțin un deceniu. Este posibil ca unele dintre acestea să nu mai existe (Google+), altele să nu mai existe în forma odinioară familiară (MySpace), în timp ce altele pot pur și simplu să fi evoluat și să fie folosite într-un fel diferit față de trecut. Poate începeți prin a vă pune aceste întrebări: mai folosesc MySpace sau orice altă platformă de acest tip? Ce mă împiedică să-mi șterg imediat conturile de acolo?

Mai simplu spus, cu cât aveți mai multe profiluri pe rețelele sociale, cu atât mai anevoios poate fi acest ritual anual de curățenie de primăvară. De-a lungul timpului, s-ar putea să fi împărtășit informații private sau să fi postat ceva ce puteți regreta mai târziu. Mai merită să rămână vizibile toate postările dvs, atât cele recente, cât și cele de acum mult timp? De asemenea, poate v-ați împrietenit cu o mulțime de oameni pe care abia îi cunoșteți sau nici măcar nu vă mai amintiți că i-ați adăugat în lista dvs. de prieteni? Poate că este timpul să vă curățați prezența digitală.

Funcția „Memories” de la Facebook, de exemplu, poate fi un bun reminder pentru ștergerea postărilor vechi, pentru a verifica cine vă poate vedea activitatea sau vă poate găsi pe site sau pentru a face alte ajustări la setările dvs. de confidențialitate. Facebook Privacy Checkup vă permite să faceți acest lucru destul de ușor.

Pentru toate acele platforme pe care încă mai doriți sau trebuie să le utilizați, examinați și asigurați-vă că vă simțiți confortabil cu setările actuale de confidențialitate. Amintiți-vă că, dacă nu faceți niște alegeri deliberate, ceea ce se petrece pe internet continuă să rămână pe internet. În plus, asigurați-vă că utilizați o parolă puternică și unică și că ați activat autentificarea cu doi factori (2FA).

Bloguri și site-uri web gratuite

Este ușor să fiți prins în agitația vieții și să uitați de postările online din timpul liceului sau facultății, unele facute poate cu mult înainte de a începe să publicați lucruri pe Facebook, Instagram, YouTube și alte platforme mai recente.

Dacă acesta este cazul, este timpul să verificați dacă astfel de rămășițe din trecut mai există și dacă vreți în continuare ca acestea să rămână publice și disponibile. Au existat cazuri în care informațiile postate pe bloguri vechi, au fost folosite 20 de ani mai târziu pentru a submina procesul de recuperare a parolei.

În plus, mulți oameni, inclusiv cei care au crescut cu tehnologia, pot fi adesea ignoranți în ceea ce privește riscurile de confidențialitate și securitate pe care le poate implica utilizarea acesteia și au aflat despre cât sunt de importante doar după ce au căzut victimă unui atac cibernetic.

Ținta este o mai bună securitate a conturilor

Potențialul dezastru al existenței noastre digitale poate pleca de la parole. În primul rând, nu trebuie să vă schimbați toate parolele în mod regulat doar de dragul de a face acest lucru. Studiile și experiența arată că acest lucru, singur, nu duce neapărat la o mai bună securitate, dar este primul pas spre o protecție sporită. Iată ce puteți face în acest sens.

Obțineți un manager de parole

Aplicațiile manager de parole sunt o modalitate excelentă și ieftină de a vă îmbunătăți securitatea contului, cu atât mai mult atunci când sunt incluse ca parte a pachetelor de soluții de securitate de tip bundle, cum ar fi ESET Smart Security Premium. Aceste „seifuri de parole” fac mult mai simplă misiunea de a genera o parolă puternică și unică pentru fiecare dintre conturile dvs. online, ajutându-vă astfel să evitați unele dintre cele mai frecvente greșeli, cum ar fi utilizarea de parole extrem de ușor de prezis și reciclarea parolelor pe mai multe conturi online.

Cu un manager de parole, trebuie să vă amintiți doar o singură parolă principală, de acces la acesta. Pentru a fi și mai ușor de reținut fără a compromite securitatea parolei, nu folosiți abrevieri sau cuvinte simple. În schimb, optați pentru fraze de acces și chiar propoziții întregi, completate cu diverse semne de punctuație, caractere speciale, majuscule și spații.

În acest fel, sunt șanse mari să alegeți o frază de acces atât de elaborată încât sarcina de a vă ghici parola va fi una imposibilă.

Analizați parolele folosite

Dacă vreuna dintre parolele dvs., în special cele care „securizează” conturile tale valoroase online, se potrivesc sau se aseamănă cu cele mai comune parole din lume, este timpul să interveniți. Cea mai ușoară remediere implică să permiteți managerului dvs. de parole să genereze parole unice și imposibil de reținut/compromis pentru toate conturile dvs. online.

Nu știți de unde să începeți sau cât de puternică ar trebui să fie parola dvs.? Consultați propriul generator de parole ESET și urmăriți videoclipul de mai jos.

De ce ar trebui ca fiecare parolă să fie unică? Acest lucru trebuie avut în vedere deoarece dacă o parolă este furată sau compromisă, infractorii încearcă aceeași combinație de nume de utilizator/parolă pentru a pătrunde și în celelalte conturi ale victimei. Ei pot folosi, de asemenea, opțiunea „parolă uitată” pentru a obține acces la conturile dvs. online valoroase.

Dacă este posibil, activați notificările despre toate tentativele de conectare și implementați o confirmare suplimentară a oricărei modificări a parolei printr-o a doua adresă de e-mail la alt furnizor sau printr-un mesaj de tip push pe smartphone-ul dvs. Evitați să vă împărtășiți parolele cu alte persoane, deoarece acestea ar putea pune în pericol datele dvs. private, chiar și fără să vrea.

Implementați autentificarea multifactor

Autentificarea cu doi factori (2FA), numită uneori și verificare în doi pași (2SV), este o modalitate excelentă de a închide ușa infractorilor cibernetici chiar și atunci când parola dvs. este furată sau compromisă. Cu alte cuvinte, fără a obține datele de conectare și a avea acces la smartphone-ul dvs., infractorii cibernetici nu vor putea pătrunde în contul dvs. Toate acestea sunt posibile datorită utilizării de către dvs. a unui alt factor de autentificare pe lângă combinația de nume de utilizator și parolă.

Există mai multe opțiuni 2FA - o cheie de securitate hardware dedicată, un cod generat într-o aplicație de autentificare, un mesaj text sau, eventual, chiar date biometrice, cum ar fi recunoașterea facială sau amprenta dvs. Multe servicii online în zilele noastre, inclusiv Facebook, Twitter, Google și Apple, oferă funcția 2FA pentru protecția contului. Din păcate, funcția nu este activată în mod implicit, așa că asigurați-vă că o activați în setările de securitate și confidențialitate ale contului dvs.

Concluzii

Pentru o siguranță digitală sporită, trebuie luate în considerare atât elementele hardware cât și cele software. Este recomandat să evaluați periodic setările conturilor dvs. online precum și cât de puternice sunt datele dvs. de autentificare. Sperăm că sfaturile din această mini-serie v-au ajutat să vă curățați amprenta cibernetică și dispozitivele și, cel mai important, să vă îmbunătățiți confidențialitatea și securitatea online pe termen lung, astfel încât următoarea rundă de curățenie digitală de primăvară să fie mai ușoară.

Thomas Uhlemann April 18, 2023

Lasa un comentariu