5 sfaturi de securitate cibernetică pentru bloggeri


Mult temutul blocaj creativ al scriitorului nu este singura amenințare care vă poate bloca progresul. Ați depus suficiente eforturi și ați implementat destule măsuri de siguranță pentru a vă proteja blogul de pericolele care pândesc în online?

Scriitorii și bloggerii fac parte dintr-o comunitate creativă și, chiar dacă aceștia pot aborda subiecte diferite, munca lor nu este ușoară. Crearea de conținut mereu proaspăt și atractiv necesită o dedicare neobosită și o serie de abilități care implică mai mult decât procesul de a scrie, mai ales că în lumea online unele idei sau subiecte prezentate de autori ar putea să nu fie luate în serios sau să nu se potrivească cu anumite grupuri sau persoane.

Altfel spus, este probabil ca bloggerii să fie nevoiți să se descurce singuri în mai multe privințe - inclusiv atunci când vine vorba de securitatea digitală. Într-adevăr, siguranța și securitatea comunității și a locului de muncă, precum și cea a familiei, sunt subiecte ce merită tratate cu atenție. Din moment ce știrile și opiniile circulă și sunt distribuite în viteză în mediul online, fiecare blogger, redactor sau scriitor trebuie să dețină câteva noțiuni elementare de securitate pe internet.

În medie, 30.000 de site-uri web sunt compromise zilnic, iar la fiecare 39 de secunde are loc un atac. Numai în 2021, 22 de miliarde de date private au fost expuse în urma breșelor de securitate, iar 95% dintre breșe s-au întâmplat din pricina erorilor umane sau a subestimării nevoilor de securitate cibernetică din partea utilizatorilor.

Deși multe persoane se pot gândi că atacatorii pot viza doar bloguri importante (precum compromiterea blogului oficial al Google de acum câțiva ani) și că un astfel de lucru nu i se poate întâmpla unui blogger sau scriitor independent, realitatea este cu totul alta.

Așadar, ce pot face bloggerii, scriitorii sau autorii de conținut? Iată câteva modalități pe care aceștia le pot pune în practică pentru a rămâne în siguranță și protejați.

1. Utilizați parole sigure

În mod surprinzător, securitatea parolelor în prezent încă lasă de dorit, deoarece utilizatorii tind să folosească aceleași parole slabe care pot fi compromise în doar câteva secunde. Prin urmare, este necesară adoptarea unei atitudini sănătoase față de parole. Luați în considerare utilizarea unei fraze mai lungi sau a unei parole care să cuprindă cel puțin 14 caractere. De asemenea, puteți utiliza o aplicație de management a parolelor care poate genera și stoca în siguranță toate parolele dvs.

2. Activați autentificarea cu doi factori

Cea mai bună modalitate de a crește securitatea blogului dvs. este să adăugați un al doilea nivel de autentificare în contul dvs. În mod ideal, renunțați la folosirea codurilor de autentificare prin SMS (acestea fiind ușor de interceptat de către infractorii cibernetici) și orientați-vă către o aplicație de autentificare precum Microsoft Authenticator, Google Authenticator sau Authy, un plugin CMS (Content Management System - sistem de management al conținutului) dedicat sau către o platformă care să genereze coduri de securitate pentru o mai bună protecție a contului dvs.

3. Configurați o rețea privată virtuală (VPN)

Cei mai mulți bloggeri lucrează de acasă sau dintr-o altă locație, precum cafenele sau alte spații care induc o stare de creativitate, iar conectarea la rețele Wi-Fi publice poate prezenta un risc de securitate considerabil. Infractorii cibernetici pot folosi un program de tip „sniffer”  pentru a monitoriza toate datele trimise și primite într-o rețea deschisă. Programele pe care le utilizați, documentele deschise, chiar și combinația de username/parolă pe care o folosiți pentru a vă conecta pe blogul sau website-ul dvs. pot fi vizualizate de către hacker, iar acesta le poate folosi ulterior pentru a vă compromite conturile sau pentru furt de identitate.

Cu o rețea privată virtuală (VPN), dispozitivele dvs. se conectează la un server extern securizat, iar pachetele de date călătoresc printr-un canal criptat. Criptarea va proteja informațiile dvs. în orice rețea și, în plus, deoarece utilizați un server diferit, adresa dvs. de IP va fi mascată, iar dvs. veți fi mai greu de urmărit în mediul online.

Cu toate acestea, există cazuri în care bloggerii, autorii de conținut și redactorii se pot confrunta cu cenzura sau supravegherea guvernamentală. În acest caz aceștia pot utiliza Tor, rețeaua ce oferă anonimat pentru traficul online.

4. Actualizați-vă CMS-ul și plugin-urile

Atunci când Ghost, Drupal, WordPress, Joomla sau un alt CMS vă notifică despre apariția unei noi versiuni, acționați în consecință și realizați actualizarea cât mai curând. Dezvoltatorii de CMS și de plugin-uri lucrează pentru a remedia vulnerabilitățile de securitate și alte probleme cât mai rapid după ce apar. Așadar, actualizarea cu promptitudine este modalitatea prin care vă asigurați că utilizați cele mai recente măsuri de securitate pentru a ține la depărtare atacatorii cibernetici. În mod similar, ar trebui să descărcați plugin-urile necesare numai din surse verificate, pentru a fi siguri că acesta nu conțin cod malițios, precum se poate întâmpla în cazul celor descărcate de pe site-uri obscure.

5. Utilizați un certificat de securitate (HTTPS)

Un alt sfat bun ar fi să folosiți un certificat TSL (Transport Layer Security) sau SSL (Secure Sockets Layer), deoarece acestea protejează datele schimbate între site-ul dvs. și vizitatorii săi prin intermediul criptării. Datele respective pot include e-mailuri de tip newsletter, date ale cardurilor de credit pentru achiziții sau subscripții (de tipul Patreon) și parole. Implementând un astfel de certificat în cadrul site-ului dvs., aveți parte de o serie de avantaje: acesta vă protejează traficul pe site și vă oferă mai multă vizibilitate pe Google. Așadar, pe lângă siguranța oferită, alegerea unui astfel de certificat de securitate ar putea, de asemenea, să vă crească traficul.

Pentru a obține un certificat de securitate, discutați cu furnizorul dvs. de găzduire web. De obicei, astfel de certificate fac parte din planurile de găzduire, dar este posibil ca unii furnizori să nu le includă. Pentru a controla dacă site-ul dvs. are deja instalat un certificat TLS/SSL, verificați bara de adrese a browserului dvs. web și căutați simbolul unui lacăt lângă URL.

Pași suplimentari pentru o securitate solidă

Pentru a asigura o securitate mai puternică pentru blogul dvs. și pentru computerul personal, puteți pune în aplicare câteva măsuri suplimentare. Utilizați un software de securitate recunoscut în industrie, care vă va proteja în mare măsură de nenumăratele amenințări online. De asemenea, deprinderea unor practici esențiale în materie de securitate cibernetică personală vă va ajuta pe termen lung.

La fel de important este să păstrați o copie de rezervă a articolelor și a documentelor dvs., fie pe o unitate separată (USB/HDD/SSD), fie online, folosind un furnizor de cloud de încredere. În acest fel, în cazul unui incident de securitate, nu veți pierde poate ani de muncă și veți avea acces continuu la portofoliul dvs.

Punerea în practică a acestor sfaturi nu va altera felul în care obișnuiți să lucrați și să publicați articolele pe blogul dvs., dar vă oferă avantajul suplimentar al unei plase de siguranță care vă protejează pe dvs. și munca dvs.

Mark Szabo May 1, 2023

Lasa un comentariu