Activarea modului stealth: 5 strategii simple pentru a rămâne sub radar în online


Cu toții probabil am pierdut socoteala de câte ori am introdus adresa de e-mail și numărul de telefon pentru a ne înscrie la un serviciu online, a accesa un site web sau o aplicație, a citi știrile sau a ne conecta la oricare dintre conturile de rețele sociale pe care majoritatea dintre noi le avem. Pe scurt, informațiile noastre de contact sunt în mare parte deja prezente în diverse locuri pe internet.

În același timp, a fi în siguranță și a avea datele protejate în mediul online poate fi o muncă grea și consumatoare de timp, în principal dacă luăm în calcul gestionarea setărilor și ce categorii de informații dorim să împărtășim de fiecare dată când ne înscriem pentru un nou serviciu sau facem o achiziție online. Deși este o situație cotidiană, poate deveni un proces copleșitor, care cu siguranță ar putea fi realizat într-un mod mai eficient.

Arta camuflajului online

 

Adresă de e-mail temporară și o căsuță de e-mail secundară

Deoarece majoritatea site-urilor web solicită o adresă de e-mail pentru înregistrare, majoritatea dintre utilizatori introduc adresa de e-mail principală, gândind că nu este niciun pericol atunci când fac acest lucru. Realitatea sugerează însă altceva. Luând în considerare că pentru orice înregistrare a unui cont nou este solicitată adresa de e-mail pentru a accesa conținut restricționat, putem observa că aprobăm în mod implicit transferul informațiilor de contact de la un anumit serviciu la altul în scopuri de marketing. Ce alternative există pentru a rămâne în siguranță?

Strategia 1: Folosiți o adresă de e-mail de unică folosință. O serie de servicii de e-mail de unică folosință vă permit să utilizați un e-mail temporar care se autodistruge după o anumită perioadă de timp. Acest lucru este deosebit de util pentru utilizare unică, de exemplu atunci când vi se cere să trimiteți o adresă de e-mail pentru a accesa conținut restricționat, dar nu doriți neapărat să riscați să fiți mai apoi bombardat de comunicări de marketing și spam. Cu toate acestea, nu este o idee bună să folosiți aceste servicii pentru comunicări care ar putea implica date cu adevărat sensibile.

Strategia 2: Creați o adresă de e-mail secundară pentru autentificare și buletine informative importante. Pentru toate persoanele de contact din instituții guvernamentale, bancare și alte persoane cheie, utilizați un serviciu de e-mail criptat end-to-end ca ProtonMail. Nu folosiți adresa dvs. de e-mail principală pentru altceva decât pentru a păstra legătura cu prietenii și familia. Acest lucru vă va menține căsuța de e-mail organizată, fără spam și protejată de scurgeri de date în cazul în care un serviciu la care sunteți înregistrat suferă o breșă de încălcare a datelor.

Puteți utiliza, de asemenea, o funcție cum ar fi Hide My Email (Ascunde e-mailul meu) de la Apple, pentru a vă înscrie la un serviciu fără a oferi e-mailul real. Apple creează o adresă unică care maschează adresa dvs. reală și o oferă serviciului la care vă înscrieți. Toate e-mailurile vor fi apoi redirecționate automat din contul mascat către contul real. Deși Android nu oferă încă o funcție similară, există câteva alternative, cum ar fi Firefox Relay.

Număr de telefon pe cartelă preplătită

Alături de adresele de e-mail, numărul de telefon este, de multe ori, necesar pentru a vă înregistra și a vă conecta la o serie de site-uri web, pentru a primi parole cu perioadă de valabilitate limitată care confirmă identitatea sau chiar pentru confirmarea identității pentru servicii de livrare. Din păcate, numărul dvs. de telefon este peste tot, așa că nu e de mirare că majoritatea dintre noi primim deja mesaje text nesolicitate sau tentative de înșelătorie direct pe contul de WhatsApp.

Strategia 3: Obțineți o cartelă SIM preplătită ieftină, pe care trebuie să o încărcați cu sume mici la un anumit interval de timp pentru a o păstra activă. Scopul este să utilizați acest număr de telefon pentru toate nevoile dvs. online: îl puteți conecta la conturile de pe rețelele sociale, îl puteți utiliza pentru urmărirea statusului coletelor, îl puteți partaja cu potențiali parteneri romantici pe care îi întâlniți online și îl puteți utiliza pentru anonimatul general.

Între timp, numărul dvs. principal real ar trebui să fie partajat numai cu familia, prietenii și instituțiile guvernamentale sau financiare. Deoarece utilizați cartela preplătită doar pentru activități online, în situația în care primiți un apel, puteți presupune că este o înșelătorie și, cel mai probabil, unul dintre site-uri web la care ați fost înregistrat a suferit o breșă de încălcare a datelor.

Carduri bancare de unică folosință

Achizițiile online pot fi foarte convenabile, fără îndoială! Trebuie doar să navigați pe site, să alegeți ceea ce vă doriți și apoi să faceți plata, de cele mai multe ori folosind detaliile deja stocate ale cardului bancar de la o achiziție anterioară. Până aici, toate bune. Cu excepția cazului în care există o încălcare a datelor care afectează detaliile salvate pe site-ul respectiv și care compromite astfel cardurile stocate sau cazului în care sunteți victima unei înșelătorii de inginerie socială.

Strategia 4: Alegeți carduri virtuale de unică folosință. Multe bănci, în principal cele bazate pe aplicații mobile, oferă doar carduri virtuale drept opțiune suplimentară pe lângă cardul fizic. Majoritatea acestor bănci vor oferi și carduri de unică folosință care sunt conectate la cardul dvs. real. Odată ce faceți o achiziție cu un card de unică folosință, sistemul bancar va detecta tranzacția, va distruge acele detalii ale cardului și va genera automat altele noi, pregătite pentru următoarea achiziție. Deoarece acesta este un card randomizat, hackerii nu vor putea urmări informațiile dvs. reale. Acestea funcționează și în situația unei rambursări, vânzătorii pot în continuare să returneze banii prin aceleași detalii ale cardului cu achiziție unică înapoi în contul dvs.

Autentificare cu doi factori și coduri unice

Majoritatea serviciilor online din zilele noastre permit și recomandă utilizarea autentificării cu doi factori (2FA). Astfel, pe lângă introducerea parolei, vi se poate cere să efectuați și un pas suplimentar de autentificare. În acest fel, dacă cineva vă fură parola, nu se va putea conecta fără codul 2FA pe care îl primește titularul direct pe numărul de telefon asociat contului. 

Strategia 5: Folosiți coduri de acces 2FA generate de aplicație. Cel mai adesea, 2FA implică trimiterea unui mesaj SMS la numărul dvs. de telefon cu o parolă unică (OTP), pe care trebuie să-l introduceți atunci când vi se solicită pentru a confirma identitatea. O altă modalitate se bazează pe utilizarea aplicațiilor de autentificare, cum ar fi Microsoft Authenticator. Sub setările lor de confidențialitate, majoritatea site-urilor oferă posibilitatea de a genera un cod QR sau alfanumeric care poate fi introdus în aplicația de autentificare. La rândul său, aplicația va genera un cod temporar care funcționează la fel ca un OTP.

Concluzii

  • Creați conturi de e-mail temporare pentru înregistrarea pe site-uri web care solicită adresa de e-mail pentru acces suplimentar.
  • Utilizați un furnizor de e-mail reputat, cum ar fi Gmail sau Outlook, pentru a crea un cont secundar pe care îl utilizați pentru servicii online și înscrieri pe site-uri web.
  • Folosiți o cartelă preplătită pentru a evita primirea de SMS-uri și apeluri nesolicitate, cu intenții malițioase.
  • Utilizați carduri bancare virtuale de unică folosință care sunt distruse după utilizare.
  • Utilizați coduri unice pentru autentificarea cu doi factori pe lângă folosirea unei parole puternice și unice.

Încorporarea bunelor practici pentru confidențialitatea dvs. online ca parte a rutinei dvs. obișnuite este primul pas pentru a vă proteja viața digitală. În general, utilizarea adreselor de e-mail, a numerelor de telefon și a cardurilor banacre care nu sunt direct legate de dvs. este, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă minimiza amprenta digitală și de a reduce riscul de a fi victima unei încălcări a datelor sau a unei escrocherii. În cele din urmă, există opțiuni limitate pe care utilizatorii le pot face pentru a preveni activitățile rău intenționate, dar este întotdeauna recomandat să utilizați software de securitate digitală care vă protejează de alte potențiale riscuri și atacuri.

André Lameiras May 18, 2023

Lasa un comentariu