10 modalități prin care îi puteți strica ziua unui infractor cibernetic


Tehnologia a schimbat modul în care trăim, relațiile noastre cu ceilalți și chiar modul în care avem grijă de noi înșine. În prezent, toată lumea – de la cei mai lipsit de experiență la cel mai avansat utilizator – ia măsuri prin care se protejează împotriva infractorilor cibernetici care doresc să compromită sau să fure informații.

În acest articol, vom discuta despre cum puteți contracara cât mai eficient atacurile malițioase din partea infractorilor cibernetici, îngreunând încercările acestora de reușită.

1. Actualizați soluția dvs. de securitate, aplicațiile și sistemul de operare

Acest lucru are o importanță vitală, pentru că actualizările de software include adesea soluții pentru neajunsurile din zona de securitate care au fost identificate. În acest fel, dacă sistemul sau aplicația are vulnerabilități descoperite, acestea vor fi rezolvate prin intermediul actualizărilor, ceea ce înseamnă că un atacator nu va fi capabil să exploateze nicio versiune de vulnerabilitate cunoscută în sistemul dumneavoastră.

2. Instalați soluții de securitate pe dispozitivele dvs.

Computerele, smartphone-urile, tabletele și orice alte dispozitive ce permit instalarea de software de securitate ar trebui să fie protejate. Este important să nu utilizați software piratat, întrucât, pe lângă faptul că acest lucru este ilegal, este puțin probabil ca acesta să ofere o protecție adecvată și continuă.

Utilitare precum firewall-uri și software antivirus vă for apăra de diverse amenințări, inclusiv troieni și alte tipuri de malware. De asemenea, prin intermediul diferitelor tehnologii de detecții, veți putea preveni scurgerile de date sau furtul de informații.

3. Realizați backup-uri

Pe lângă realizarea regulată a unor copii de rezervă, ar trebui să vă asigurați că acestea sunt ținute într-un loc sigur: plasarea acestora pe o unitate externă ar trebui să fie suficientă. Asigurați-vă însă că nu sunt conectate în mod permanent, deoarece în cazul în care computerul ar fi infectat cu orice tip de ransomware, backup-ul ar putea deveni criptat, de asemenea, chiar dacă fișierele sunt stocate în cloud.

În cazul în care calculatorul este infectat și aveți copia de rezervă ținută într-un loc sigur, veți putea cu ușurință să recuperați informațiile dvs. după curățarea sistemului.

Pentru mai multe informații, consultați ghidul nostru de backup.

4. Raportați e-mailurile și site-urile web de tip phishing

Una dintre cele mai frecvent utilizate metode frauda online este reprezentată de vechiul truc de creare a unor site-uri web false. Primirea unui e-mail de la un expeditor familiar, în aparență,  cu un link ce direcționează către un portal fals, este o tehnică utilizată deseori de către infractorii cibernetici.

Pentru a preveni acest risc, este foarte important să raportați site-urile web de phishing din orice browser pe care îl utilizați și, de asemenea, să le notificați furnizorului antivirus, dacă soluția antivirus nu recunoaște deja site-ul drept un portal malițios.

Dacă site-ul de phishing este unul dedicat domeniului financiar, ați putea să luați legătura cu organizația afectată, astfel încât aceasta să poată începe demersurile de remediere a problemei. În acest fel, veți putea ajuta la protejarea comunității prin avertizarea populației cu privire la vizitarea unor site-uri false.

5. Schimbați periodic parolele dvs.

Există mai multe moduri în care parola dvs. poate fi compromisă. Asigurați-vă că aveți o parolă puternică, schimbați-o frecvent și nu utilizați aceeași parolă pentru mai multe conturi.

Aceste trei acțiuni vă vor ajuta să dețineți cheia pentru o identitate digitală securizată.

6. Activați autentificarea prin doi factori

Chiar dacă urmați fiecare dintre aceste practici recomandate pentru a vă proteja parolele, acestea tot ar putea ajunge să fie compromise. Cu toate acestea, autentificarea prin doi factori, disponibilă pe majoritatea rețelelor de socializare și a serviciilor online, va crește în mod semnificativ nivelul de securitate.

Dacă un infractor cibernetic reușește să vă fure parola, aceștia nu vor putea să provoace nicio daună semnificativă, deoarece vor avea în continuare nevoie să introduce un cod generat de acest strat suplimentar de securitate.

7. Verificați starea confidențialității de pe rețelele de socializare

Am văzut des utilizatori ce partajează o cantitate excesivă de informații sensibile pe rețelele de socializare.

Problema este agravată în cazul în care aceste postări sunt publice. Platformele precum Facebook vă permit să setați grupuri unde să partajați informațiile și să limitați numărul celor care pot vizualiza conținutul.

Este important, de asemenea, să nu acordați accesul utilizatorilor pe care nu îi cunoașteți și să revizuiți permisiunile pe care le aveți setate cu privire la informațiile personale.

8. Verificați starea conturilor bancare

Prin verificarea frecventă a contului, puteți detecta o neregulă sau o tranzacție necunoscută. În cazul în care cardul a fost clonat sau sunteți victimă a unui cod malware, această verificare reprezintă cel mai bun mod de a identifica atacurile potențiale – și pentru a minimiza daunele.

9. Asigurați-vă că nu vă abonați la servicii SMS de tip premium

Numărul de înselătorii care circulă prin intermediul aplicației WhatsApp continuă să crească, o singură campanie având capacitatea de a genera mai mult de 10 milioane de victime. Acest lucru se termină cu utilizatorii prinși cu garda jos și cu abonarea la numere care trimit mesaje SMS, care vor încărca factura atunci când vor fi primite.

Pentru a preveni acest lucru, în multe țări este posibil să verificați dacă sunteți abonat la astfel de servicii, pe site-ul web al furnizorului de servicii mobile.

10. Fiți conștienți de mediul înconjurător

Înțelegerea modului în care înșelătoriile funcționează, reprezintă cel mai bun mod de a evita situațiile în care ați putea ajunge victima unei astfel de farse. În același timp, protejarea dispozitivelor persoanelor care utilizează aceeași rețea ca dvs., va fi o modalitate de a avea grijă de propriile bunuri și de informațiile stocate pe computerul personal.

Fără îndoială, prin urmarea acestor sfaturi, veți putea ridica nivelul securității de pe dispozitivele dvs. și veți crea obstacole prin care veți îngreuna mult sau veți preveni cu succes atacurile.

 

LUCAS PAUL

CORESPONDENT INDEPENDENT

oana March 7, 2017

Lasa un comentariu