Apple este dezamăgit de subiectul ultimelor exploituri CIA dezvăluite de WikiLeaks


La începutul acestei luni, WikiLeaks a dezvăluit ceea ce s-a pretins a fi o serie de scurgeri de documente secrete ale CIA în care sunt detaliate metodele prin care sunt exploatate vulnerabilitățile și sunt utilizate instrumente de hacking pentru a spiona persoanele vizate.

Articolul de presă „Vault 7“ emis de WikiLeaks a inclus acuzații conform cărora CIA a dezvoltat metode pentru a asculta în secret microfoanele smartphone-urilor și smart TV-urilor.

Companiile de tehnologie, inclusiv Apple, Samsung și Microsoft au răspuns acuzațiilor afirmând că vor investiga în detaliu orice deficiențe raportate și vor solicita organizației conduse de Julian Assange să dezvăluie în mod responsabil orice defecte tehnice pe care le-ar putea avea.

Conform rapoartelor mass-media, cu toate acestea, WikiLeaks nu a dat de înțeles că este pe deplin confortabilă cu schimbul de informații fără a impune câteva cerințe proprii - inclusiv dorința de a-și exercita dreptul de a face publice detalii privind defectele semnalate, dacă acestea nu sunt fixate de către furnizori în termen de 90 de zile.

WikiLeaks și-a continuat dezvăluirile din „Vault 7“, prezentând detaliile eforturilor CIA depuse pentru a spiona, în special, utilizatorii de iOS și Mac – mai ales atunci când agenții reușeau să obțină accesul fizic la dispozitivele persoanelor vizate.

Este timpul ca utilizatorii Apple să se teamă că dispozitivele lor nu mai pot fi de încredere?

Poate că nu.

Pentru că, după cum s-a raportat în TechCrunch, Apple pare un pic ... liniștit de ce a decis WikiLeaks, după cum se arată într-o declarație oficială venită din partea companiei:

„În primul rând, am evaluat dezvăluirile Wikileaks din această dimineață. Pe baza analizei noastre inițiale, presupusa vulnerabilitate iPhone a afectat doar iPhone 3G și a fost fixată în 2009, când iPhone 3GS a fost lansat. În plus, evaluarea noastră preliminară a arătat că presupusele vulnerabilități Mac au fost fixate pentru toate Mac-urile lansate după 2013.“

În plus, Apple a precizat că, din ceea ce a văzut până acum, dezvăluirile WikiLeaks au fost departe de a fi vulnerabilități de tip zero-day – acestea au fost cunoscute în spațiul public de ani de zile și au fost fixate în urmă cu mai multe luni:

„Noi nu am negociat cu WikiLeaks nicio informație. Noi le-am relatat că pot prezenta orice informații doresc, atâta timp cât se încadrează în termenii noștri standard. Până în prezent, nu am primit nicio informație de la ei care nu era deja cunoscută în spațiul public. Protejăm fără încetare securitatea și confidențialitatea utilizatorilor noștri, dar nu aprobăm furtul și nu colaborăm cu cei care amenință utilizatorii noștri.“

Evident, Apple este dornic să se distanțeze de cei care ar fi furat informații de la CIA, dar dorește, de asemenea, să se asigure că securitatea și intimitatea utilizatorilor săi din întreaga lume este păstrată.

Pentru moment, se pare ca Apple nu plănuiește nicio actualizare urgentă de securitate - dar cred că putem fi siguri că vor lucra asiduu pentru a menține securitatea clienților.

 

GRAHAM CLULEY
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana April 7, 2017

Lasa un comentariu