Este timpul să ne despărțim de Windows XP. Și de Vista. Din nou.


Pe data de 8 aprilie s-au împlinit 3 ani de când Microsoft a încetat să mai ofere suportul său extins pentru Windows XP. În ciuda faptului că nu se mai generează patch-uri pentru vulnerabilitățile acestui sistem de operare, aproape 8% dintre utilizatorii de computere desktop la nivel mondial încă îl mai utilizează.

Ușor paradoxal, sistemul XP este în viață în comparație cu alte sisteme care au urmat după el. Windows Vista - care va fi abandonat de Microsoft pe 11 aprilie - rulează doar pe 1% dintre desktop-urile, iar numărul utilizatorilor de Windows 8 și Windows 8.1 combinat se compară cu statisticile actuale aferente sistemului XP.

S-ar putea să vă întrebați care este motivul pentru care oamenii păstrează un software atât de vechi pe desktop-urile lor, chiar și după ce a încetat să i se mai ofere suport (din aprilie 2014)? Sunt câteva motive:

  • Computerul este folosit pentru a executa o aplicație cheie care a rulat numai pe Windows XP.
  • Computerul este folosit pentru a opera cu o componentă hardware care a rulează numai cu Microsoft Windows XP. Acest aspect este des întâlnit în cazul echipamentelor industriale, medicale sau științifice, unde sistemul de operare a acționat ca un fel de controler încorporat, iar costul de modernizare al sistemului pentru a sprijini versiuni mai noi sau pentru înlocuire a fost prea ridicat.
  • Computerul a fost utilizat pentru a efectua un anumit set de funcții familiare pentru utilizator, rămânând confortabil de utilizat.
  • Utilizatorii pur și simplu nu doresc să plătească pentru o altă licență, iar problemele de securitate nu reprezintă un aspect important deoarece folosesc calculatorul numai pentru activități specifice - cum ar fi navigarea site-urile lor preferate de știri sau redactări simple (care se pot face chiar dacă se lucrează off-line) .

Cu toate acestea, cu fiecare an care trece după încheierea suportului oficial, probabilitatea de a apărea probleme și incidente de securitate crește. Deci, cu excepția cazului în care utilizați XP-ul într-un mediu air-gapped sau numai pentru activități care nu sunt esențiale, ar trebui să luați în considerare trecerea la o versiune mai nouă, care să ofere o experiență cert mai sigură.

Fără patch-uri și actualizări, PC-ul devine o țintă ușoară pentru codurile software rău intenționate care pot fura sau deteriora datele stocate. Același lucru este valabil și pentru multe aplicații specifice sistemului de operare XP care au devenit nesuportate în ultimii trei ani și care reprezintă un vector de atac suplimentar pentru atacatori. Există, de asemenea, câteva excepții de la această regulă, cum ar fi Firefox, care a anunțat că va sprijini automat toți utilizatorii de Windows XP și Vista pentru încheierea suportului extins.

Deci, ce trebuie să faceți dacă totuși doriți să utilizați un computer pe Windows XP?

  1. Dacă nu doriți să vă despărțiți de XP, instalați toate actualizările disponibile (Service Pack 3 este un început bun) pentru sistemul de operare. De asemenea, actualizați toate aplicațiile software pe care le utilizați la cea mai recentă versiune posibil acceptată pentru XP.
  2. Dacă este posibil, executați XP într-un mediu air-gapped - deci fără conexiune la internet. Ca o alternativă, puteți închide conexiunea atunci când nu aveți nevoie de ea.
  3. Utilizați un software de securitate de încredere, actualizat și care oferă mai multe straturi de protecție (în cazul în care computerul este air-gapped, software-ul va fi actualizat numai la momentul în care îl conectați la internet).
  4. Folosiți un cont de administrator separat și un cont de utilizator - în funcție de cât de mulți oameni folosesc desktop-ul. Acest lucru ajută la reducerea riscurilor limitând drepturile de atacatorilor în cazul în care reușesc să compromită cumva apărarea, chiar dacă aceștia obțin parțial accesul asupra computerului.
  5. Dezactivați redarea automată (AutoPlay )și caracteristicile AutoRun, acestea au fost adesea utilizate abuziv de malware sau de infractorii cibernetici pentru a instala sau descărca coduri rău intenționate pe computerele victimelor vizate.

Trebuie să subliniem faptul că nici unul dintre acești pași nu vă vor păstra desktop-ul în condiții complete de siguranță, însă vor reduce câmpul de atac. Cea mai bună opțiune este de a trece la un sistem de operare mai nou pentru care producătorul oferă actualizări și patch-uri, pentru care se dezvoltă actualizări de aplicații și să instalați o soluție de securitate pentru un nivel suplimentar de protecție.

Dacă sunteți în căutarea unei alternative la vechiul Windows XP, citiți articolul postat pe blog-ul nostru pentru a vă ajuta să luați decizia de a trece la Windows 10. Pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză, puteți citi raportul redactat de Aryeh Goretsky despre Windows 10.

 

ONDREJ KUBOVIC
CORESPONDENT INDEPENDENT

Georgiana April 6, 2017

Lasa un comentariu