Unul din cinci angajați din domeniul sănătății este dispus să vândă informații despre pacienți, potrivit unui studiu


 

Un sondaj pentru Accenture arată că aproape unul din cinci (18%) angajați ai industriei medicale din Statele Unite și Canada a declarat că ar fi dispus să ofere acces la datele medicale personale ale pacienților către o persoană neautorizată, în scopul unor câștiguri financiare.

Aceștia s-ar aștepta la câștiguri între 500 și 1000 de dolari după vânzarea datelor lor de autentificare, pentru instalarea cu bună știință a software-ului de urmărire sau pentru descărcarea datelor pe un drive portabil.

Restul de 82% au spus că nu ar vinde datele pacienților pentru nicio sumă de bani, conform sondajului numit „Losing the Cyber Culture War in Healthcare: Accenture 2018 Healthcare Workforce Survey on Cybersecurity.”

De asemenea, și, poate, contrar așteptărilor, personalul cu formare în domeniul securității informatice este mai înclinat spre astfel de practici.

În plus, acest mod de compromitere a datelor pacientului nu este un fenomen pur ipotetic. Aproximativ unul din patru respondenți (24%) a declarat că ar cunoaște un coleg care ar fi obținut câștiguri din furnizarea informațiilor de acest tip către o terță parte.

Accenture precizează că o astfel de conduită nu face decât să confirme de ce organizațiile de sănătate din cele șapte țări au alocat circa 12,5 milioane de dolari fiecare, în medie, pentru a diminua impactul criminalității cibernetice în 2017. Cifrele provin din raportul firmei, numit „2017 Cost of Cyber Crime Study”.

Studiul indică și un simț al responsabilității aproape universal (99%), prezent în rândul respondenților, în privința securității datelor. Marea majoritate (97%) a susținut, de asemenea, că a luat la cunoștință standardele de securitate și de confidențialitate ale organizației lor. Și totuși, există o oarecare notă discordantă, ținând cont că unul din cinci (21%) angajați din domeniul sănătății a mărturisit că își ține notate datele de autentificare lângă computerul său.

Un total de 912 de angajați ai organizațiilor de acest tip din Statele Unite și Canada au participat la sondajul efectuat online în noiembrie. Toți respondenții au acces la datele electronice privind starea medicală a pacienților, cum ar fi informații de identificare personală, informații privind cardurile de plată și informații medicale protejate.

Potrivit unui alt studiu realizat de Accenture în 2017, 88% dintre pacienții din State au spus că au încredere în medicii lor sau în alți furnizori de asistență medicală în privința securității datelor lor medicale electronice. Un sfert dintre ei a susținut că s-ar fi confruntat cu o breșă de securitate sau cu o încălcare a confidențialității datelor.

Noemi Kiss March 13, 2018

Lasa un comentariu