Bună Siri! Citește-mi mesajele ascunse de pe acest iPhone…


Apple a confirmat rapoartele mass-media din care reiese că este posibil ca iPhone-ul să nu păstreze private mesajele primite, în anumite circumstanțe.

Cu iOS 11, Apple a introdus o caracteristică de confidențialitate care vă permite să ascundeți conținutul mesajului de pe ecranul de blocare. Scopul din spatele acestui demers urmărește să mențină vizibile notificările, de pildă că ați primit un mesaj, dar fără ca detaliile explicite să poată fi văzute de altcineva pe ecranul blocat.

Cu siguranță pare să fie o modalitate rezonabilă de a împiedica oamenii curiosi să vadă ce v-au spus în mod privat prietenii sau familia.

Cu toate acestea, un bug descoperit inițial de site-ul brazilian Mac Magazine arată că oricine poate accesa mesajele ascunse care sunt generate via aplicații terțe, care apar ca notificări pe iPhone-uri blocate - doar rugând-o pe Siri să le citească cu voce tare.

Deși gaura de confidențialitate nu pare să afecteze comunicările trimise prin intermediul aplicației de mesaje proprii a Apple, alte instrumente terțe, cum ar fi Gmail, Signal, Skype, Telegram, Facebook Messenger și WhatsApp, sunt afectate.

In teste, MacRumors raportează ca a reușit sa reproducă erorile de confidențialitate  de mai sus pe un iPhone X care rulează iOS 11.2.6 si cel mai nou beta iOS 11.3.

Apple a declarat că este "la curent cu această problemă" și a promis că va remedia problema "într-o actualizare de software viitoare".

Dacă vă sună familiar, atunci aveți dreptate. De-a lungul anilor, au existat un număr surprinzător de probleme de securitate identificate, în care Siri a jucat un rol principal, permițând utilizatorilor neautorizați să acceseze datele proprietarilor de iPhone. Să sperăm că, atunci când va fi oferită, soluția Apple va rezolva problemele de acest tip odată pentru totdeauna.

Între timp, ce puteți face în legătură cu acest aspect, dacă el vă preocupă?

Ei bine, iată câteva sugestii:

  1. Examinați aplicațiile și dezactivați notificările care sunt oferite pe ecranul de blocare pentru oricare dintre cele pe care le considerați ca având un caracter sensibil pentru confidențialitatea dumneavoastră. Puteți face acest lucru intrând la Setări > Notificări (Settings > Notifications) găsind aplicația în cauză și apoi dezactivând opțiunea "Afișează pe ecranul de blocare" (“Show on lock screen”)
  2. Dezactivați complet Siri când iPhone-ul dvs. este blocat. Puteți face acest lucru dezactivând opțiunea "Permiteți Siri când este ecranul blocat" din Setări> Siri și Căutare. (“Allow Siri when Locked” din meniul Settings > Siri & Search.)
  3. Dezactivați complet Siri.

Desigur, s-ar putea să considerați că nu este o soluție acceptabilă să dezactivați complet Siri atunci când iPhone-ul este blocat și pare a fi în siguranță. Dar nu pierdeți din vedere că poate fi o problemă mult mai mare să descoperiți, neglijând acest aspect, că cineva vă citește mesajele ascunse.

Walif Issa March 28, 2018

Lasa un comentariu