Computerele municipalității orașului Atlanta – victime ale unui atac ransomware


Oficialii orașului confirmă că Atlanta se confruntă cu un atac cibernetic care a blocat anumite sisteme interne și care le ține în continuare blocate, în schimbul unei răscumpărări.

UPDATE: De vineri după-amiază, dimensiunea pagubelor a rămas încă neclară. Publicația The Atlanta Journal-Constituion a relatat că angajații primăriei orașului au primit vineri în drumul lor spre muncă instrucțiuni tipărite care îi îndrumau să nu-și folosească computerele, ca măsură de precauție. Reprezentanții Aeroportului Internațional Hartsfield-Jackson Atlanta rămân și aceștia prudenți, pentru a se asigura că nu sunt luați în vizor. Cel mai aglomerat aeroport din lume și-a închis rețeaua Wi-Fi gratuită și a dezactivat unele dintre funcționalitățile site-ului său.

Rețeaua de calculatoare a municipalității orașului Atlanta a fost victima unui atac ransomware care a criptat unele dintre datele orașului, a anunțat primarul Keisha Lance Bottoms, în cadrul unei conferințe de presă ținute joi.

Deși dimensiunea pagubelor se află încă în curs de investigare, se știe că atacul a întrerupt unele dintre serviciile online ale orașului, inclusiv "diverse aplicații interne și de client", folosite pentru plata facturilor sau accesarea unor informații legate de instanță.

În plus, primarul a încurajat angajații orașului și orice persoană care a efectuat tranzacții cu Atlanta să-și supravegheze conturile bancare, în caz că informațiile lor personale ar putea fi utilizate în mod abuziv.

Noul Director General Administrativ al Atlantei, Richard Cox, care a preluat funcția abia săptămâna aceasta, a declarat că mai multe departamente au fost afectate. Cu toate acestea, departamentele responsabile pentru siguranța publică, serviciile de apă și aeroportul funcționează normal.

Canalul local de știri WXIA a postat un printscreen al unui presupus mesaj de răscumpărare, care a fost partajat de un angajat al orașului. Reiese din imagine că atacatorii cer 0.8 bitcoin (echivalentul a aproximativ 6.800 de dolari) pentru fiecare calculator compromis sau 6 bitcoin (50.000 de dolari) pentru cheia care deblochează întregul sistem.

(În poză: anunțul făcut de municipalitatea Atlantei pe contul oficial de Twitter, legat de indisponibilitatea anumitor aplicații dedicate cetățenilor)

Orașul a aflat de acest atac în dimineața de joi, 22 martie 2018, în jurul orei 5:40 (ora locală), când echipa sa de securitate IT a observat o "activitate neobișnuită" pe un server și a început să investigheze cauza problemei, a declarat Directorul Interimar Direcția Tehologia Informației Daphne Rackley.

În ceea ce privește plata răscumpărării, primarul a spus că va cere îndrumări din partea autorităților federale, pentru a urma cel mai bun mod de acțiune.

Noemi Kiss March 28, 2018

Lasa un comentariu