Google elimină cryptocurrency din Magazinul web Chrome


Google nu va mai permite extensiile de tip cryptocurrency în Magazinul Web Chrome, indiferent dacă sunt sau nu transparente în legătură cu ceea ce fac, potrivit unui anunț de pe blogul tehnologic Chromium, luni. Ca urmare, nu se vor mai accepta noi extensii de acest tip în Play Store începând de luni 02 aprilie, iar cele existente vor fi eliminate la sfârșitul lunii iunie.

Managerul de produse pentru platformele de extensii Google, James Wagner, a scris că Play Store a permis în prealabil extinderile de tip cryptocurrency, cu condiția ca acestea să aibă doar acest scop și utilizatorul să fie ținut la curent cu ceea ce a face o astfel de extensie.

Cu toate acestea, Google a descoperit că în jur de nouă din zece extensii care includ script-uri de bitcoin mining nu au reușit să fie ca la carte, determinând compania să introducă interdicția de tip pătură (blanket ban).

"În ultimele luni, a existat o creștere a extensiilor malware care par să furnizeze funcționalități utile la suprafață, în timp ce încorporau scripturi ascunse de criptare a minelor care rulează în fundal fără acordul utilizatorului", potrivit Google.

De exemplu, în decembrie, Google a pornit o extensie Chrome, care, în plus față de scopul declarat, a adus și utilizatori care nu știau ce înseamnă monedele digitale. Extensia a adunat mai mult de 105.000 de instalări pe o perioadă de câteva săptămâni.

Între timp, extensiile cu scopuri legate de blockchain, altele decât cele de bitcoin mining scapă nevătămate conform noii politici.

Cea mai recentă restricție este urmată de o măsură luată din luna martie, prin care Google a introdus, de asemenea, din iunie, o interdicție privind toate anunțurile care promovează monedele digitale. Acest lucru a reflectat o schimbare de politică adoptată de Facebook în ianuarie. Twitter a urmat exemplul acestora la sfârșitul lunii martie.

Cryptojacking-ul , sau deturnarea procesoarelor de calculator ale unor utilizatori nebanuitori, cu scopul de a genera monede virtuale, a căpătat o mare popularitate în ultimele luni. Scripturile de bitcoin mining au devenit cunoscute pentru a consuma o mare parte din resursele de procesare ale unui computer, afectând astfel performanța sistemului și generând facturi de energie pentru utilizatorii necunoscători.

Grafic care arată utilizarea CPU de către o extensie de criptocurrency (sursă: blogul Chromium)

În timp ce exploatarea malițioasă a criptocurrency-ului nu este un fenomen nou , campaniile ascunse au adus un plus de atenție odată cu lansarea serviciului Coinhive in-browser în luna septembrie. Coinhive JavaScript a fost cooptat de către hackeri care doresc să facă un ban rapid. Boom-ul în exploatarea ilegală a monedelor a coincis aproximativ cu creșterea dramatică a prețurilor monedelor digitale.

Scenariul lui Coinhive și numeroasele copiatoare au fost detectate pe mii de site-uri web , inclusiv numeroase site-uri legitime dar compromise, precum și în extensii și plugin-uri de browser, precum și pe domenii typo-squatted.

Scripturi clandestine  au fost furnizate, de asemenea, alături de programele malware, în campaniile malware și prin serviciile clandestinului deturnate. De asemenea, scripturile s-au infiltrat în cel puțin 19 aplicații din Magazin Google Play.

Walif Issa April 11, 2018

Lasa un comentariu