Facebook aduce schimbări privind autentificarea cu doi factori


Facebook a eliminat necesitatea folosirii numărului de telefon pentru a configura autentificarea prin doi factori (2FA), în încercarea de a îndemna cât mai mulți utilizatori să adăuge un strat în plus la securitatea datelor lor, potrivit unui comunicat de presă al managerului de produse Facebook, Scott Dickens.

Pentru a se autentifica cu datele de logare, cunoscuta platformă socială le permite acum utilizatorilor să se folosească de o aplicație terță, cum ar fi Google Authenticator sau Duo Security, atât pe desktop, cât și pe mobil. Compania și-a reînnoit funcția 2FA cu un "traseu de configurare simplificat ce vă va îndruma de-alungul acestui proces".

"Autentificarea în doi factori este o practică optimă pentru a oferi securitate suplimentară contului și tocmai am făcut mai ușoară configurarea", a scris Dickens.

A doua metodă favorită ca pas 2 în autentificarea multi-factor este reprezentată de textele de tip SMS, deși, din cauza vulnerabilității mesajelor text la o serie de amenințări, specialiștii din domeniul securității militează de mult împotriva folosirii SMS-urilor pentru astfel de verificări. Facebook oferă deja de ani buni 2FA pe bază de SMS și va continua să facă acest lucru, dar prin alte mijloace, cum ar fi un dispozitiv hardware sau o aplicație de autentificare, care sunt văzute, în general, ca fiind mai sigure.

Nu au fost date detalii privind numărul de utilizatori de pe Facebook care utilizează 2FA. În cazul conturilor Google, de exemplu, datele sunt destul de sumbre, întrucât mai puțin de unul din zece deținători de cont Google utilizează 2FA.

Ce este de făcut?

Pentru a activa autentificarea prin doi factori pentru contul dvs. Facebook, navigați la "Setări", apoi la "Securitate și conectare" și apoi la secțiunea "Folosește autentificarea cu doi factori", unde puteți alege și configura metoda 2FA la alegere. Iar dacă tot sunteți aici, ar fi recomandat să consultați și celelalte setări de confidențialitate și securitate.

Multe servicii online, incluzând cele mai mari nume, oferă astăzi cel puțin una dintre metodele 2FA. Disponibilitatea serviciului de 2FA pentru diferite servicii online poate fi verificată pe acest site.

Deși nu este o soluție pentru toate problemele, acest pas suplimentar în autentificare (mesajele de tip SMS sau o aplicație terță instalată pe device sau desktop - Google Authenticator sau Duo Security) oferă un nivel în plus de protecție foarte valoros, în schimbul unui efort foarte mic. Este inutil să spunem că 2FA ar fi împiedicat spargerea a nenumărate conturi de-a lungul anilor, dacă deținătorii legitimi ai contului și-ar fi activat această opțiune.

Acestea fiind spuse, nu ar trebui să se diminueze importanța unei parole puternice și unice sau, mai bine, a unei fraze de acces.

Noemi Kiss May 30, 2018

Lasa un comentariu