Stop Cyberbullying Day: sfaturi pentru victimele și martorii cazurilor de hărțuire online


Majoritatea articolelor noastre sunt dedicate, în primul rând, adulților. Dar cu ocazia acestei zile - „Stop Cyberbullying Day”, vom face o excepție și ne vom adresa tinerilor.

Îi invităm pe părinții care sunt preocupați de acest aspect și doresc să afle mai multe despre hărțuirea cibernetică să citească acest articol. Veți găsi, de asemenea, mai multe resurse utile pentru întreaga dvs. familie la finalul acestui articol. Dar până atunci, invitați copiii în fața ecranului. Sau chiar mai bine; de ce nu citiți acest articol împreună, dacă și copiii își doresc acest lucru!

„The International Stop Cyberbullying Day” se concentrează pe un subiect care este în continuare mult prea întâlnit, în viețile noastre digitale. Potrivit Cyberbullying Research Center, aproximativ jumătate dintre tineri au suferit cel puțin o dată o agresiune cibernetică într-o formă sau alta, și între 10% și 20% dintre aceștia sunt agresați online în mod regulat. Cu alte cuvinte, există șanse mari ca acest fenomen să vă afecteze, fie ca victimă, fie ca martor, sau poate ca agresor.

Cyberbullying-ul este un "joc" foarte dăunător și periculos. Suferința provocată este una reală și de lungă durată. Vă poate fi de mare ajutor să fiți mai bine informat atunci când vă confruntați cu astfel de cazuri.

Ce este cyberbullying-ul?

Acest termen descrie diferite tipuri de abuzuri online, cum ar fi hărțuirea, intimidarea, atacurile asupra reputației (prin intermediul unor profiluri false sau diseminarea informațiilor false, de exemplu) și pornografia publicată online ca răzbunare. Agresorii online pot folosi orice dispozitiv conectat la internet - cum ar fi calculatoarele, consolele, telefoanele mobile - pentru a hărțui, a urmări sau a abuza o altă persoană. Cu toate că hărțuirea online este, de obicei, legată de social media, este la fel de frecvent întâlnită pe forumuri, bloguri, jocuri video online sau e-mailuri.

Sfaturi pentru victime

Rețineți - această situație nu are loc din vina dvs., nu sunteți singuri și cu siguranță puteți fi ajutat.

Discutați despre această problemă cu adulți în care aveți încredere. Părinții, profesorii, profesioniștii din domeniul sănătății etc. sunt acolo pentru a vă asculta și pentru a vă sprijini.

Rețineți că vă sunt puse la dispoziție și resurse online. Site-urile web, cum ar fi GoKID sau Telefonul Copilului nu oferă doar sfaturi, ci și contacte ale unor servicii de consiliere. Ora de net, un proiect derulat de Salvați Copiii, a dezvoltat chiar o extensie pentru Chrome menită să protejeze copiii de aceste abuzuri online.

Păstrați toate dovezile (copii tipărite sau virtuale) de hărțuire cibernetică. Acestea pot include e-mailuri, postări de blog, mesaje pe social media și mesaje text.

Cel mai important lucru de făcut- chiar dacă este dificil - este de a nu răspunde la niciunul dintre aceste mesaje și de a lăsa discuția sub semnul întrebării.

În funcție de platformă, există numeroase moduri în care puteți raporta mesajele nedorite și împiedica agresorii să vă mai contacteze. Este, de asemenea, util să contactați furnizorul dvs. de telecomunicații pentru a bloca anumite numere de telefon, dacă este necesar.

Dacă vă confruntați cu comportamente sau amenințări criminale, nu ezitați să contactați direct poliția (112). Dacă nu știți cum să abordați situația, puteți ruga un adult să vă ajute.

Acest scurt videoclip rezumă câteva dintre sfaturile care vă pot ajuta în cazul în care vă confruntați cu un caz de hărțuire în mediul online.

Sunt martor: ce pot face?

Se poate întâmpla în timp ce vă distrați pe site-ul dvs. preferat, stați pe social media sau discutați cu prietenii, oricând. Unul sau mai mulți oameni hărțuiesc, umilesc sau îi amenință pe alții. Ce se poate face?

Un studiu canadian privind hărțuirea cibernetică, realizat de MediaSmarts în 2014 (YCWW - Young Canadians in a Wired World) a examinat această problemă. Dacă sunteți unul dintre cei care ar interveni, nu sunteți singurul. 65% dintre cei 5436 studenți canadieni chestionați, între clasele a 4-a 11, au spus că ar interveni dacă ar fi martori la un caz de hărțuire online. Asta este o veste bună!

Există mai multe motive pentru care unii ezită să reacționeze, cum ar fi teama de a deveni ținta hărțuirii cibernetice, compromiterea imaginii sau înrăutățirea situației. Uneori, poate fi dificil să găsiți o cale să susțineți victima fără a provoca și mai mult rău, bineînțeles, neintenționat.

Site-ul web, BullyingUK, oferă o listă de sfaturi utile de care vă puteți folosi atunci când ajutați și sprijiniți victimele agresiunii. De exemplu:

  • Insistați cu ideea că nimeni nu merită să fie tratat în acest fel și că victima nu a greșit cu nimic;
  • Asigurați-vă că știu că pot obține ajutor;
  • Îndemnați-i să se destăinuie unui profesor, părinte sau profesionist în domeniul sănătății pentru a se simți în siguranță;
  • Faceți screenshot-uri ale mesajelor primite, astfel încât să aveți dovada hărțuirii;
  • Raportați toate abuzurile de pe rețelele media sociale, utilizând funcția de raportare a utilizatorului, de pe aceste platforme;
  • Încurajați-i și discutați cu ei despre lucruri care ar putea să-i ajute

Desigur, cel mai important este să nu participați activ la hărțuirea din mediul online! Acest lucru este de la sine înțeles și nu putem repeta niciodată suficient.

Ce fac dacă prietenul meu este un agresor virtual?

Să iei măsuri nu este niciodată ușor. Situația poate deveni cu atât mai complicată dacă cel care agresează este chiar un apropiat sau un prieten. Cu toate acestea, chiar și în aceste circumstanțe se pot găsi soluții. De exemplu, Get Cyber Safe, dezvoltat de Guvernul Canadei, oferă diverse soluții, la fel ca site-ul kidshealth.org.

Una dintre opțiuni ar fi să discutați personal cu prietenul vostru despre situație. Fără a-l critica sau căuta conflict, încercați să-i explicați frumos că hărțuirea pe internet nu este acceptabilă și că poate avea consecințe grave, nu numai pentru agresor, ci și pentru victime, pentru familia și prietenii lor.

Dacă sunteți îngrijorat de un caz de agresiune virtuală la care asistați, dar vă simțiți inconfortabil să vă adresați direct acestui prieten, puteți ruga un adult în care aveți încredere sau un consilier specializat în acest domeniu să ia legătura cu acesta.

Dacă suspectați că siguranța cuiva este în pericol, nu ezitați să atrageți atenția asupra cazului unui adult sau poliției, dacă este cazul.

Concluzia

Bullying-ul, fie că are loc față în față sau online, este întotdeauna o problemă delicată, care poate fi foarte dificil de abordat și  care poate afecta pe oricine, iar în ciuda sentimentului de izolare pe care îl provoacă, amintiți-vă că nu sunteți singuri. Cyberbullying dezvăluie una dintre laturile cu adevărat întunecate ale tehnologiei, însă oricine poate primi ajutor, dacă este afectat de acest fenomen, prin intermediul resurselor digitale menționate în acest articol.

Următoarele resurse vă pot ajuta, indiferent dacă aveți îndoieli, temeri, întrebări sau căutați să deschideți o discuție cu prietenii sau cu familia.

Resurse:

http://oradenet.salvaticopiii.ro/

http://www.telefonulcopilului.ro/stop-bullying

https://cyberbullying.org/

Gabrielle Ladouceur Despins June 15, 2018

Lasa un comentariu