Sfaturi pentru a vă proteja Smart TV-ul de amenințările cibernetice


Ne apropiem din ce în ce mai tare de finalul anului 2018. Pentru părinți, asta înseamnă că s-a întors vremea pachețelelor cu mâncare pentru copii și a temelor pentru acasă. Este, de asemenea, sezonul în care copacii încep să-și schimbe culoarea înainte de sosirea sezonului rece. Tot acum, companiile de divertisment încearcă să întoarcă telespectatorii în fața micilor ecrane, pentru a le arăta noile promoții și oferte.

Canapeaua și popcornul sunt deja pregătite, probabil ați invitat și câțiva prieteni pentru a sărbători întoarcerea pe micile ecrane a serialului favorit. Dar v-ați gândit până acum să protejați televizorul dvs. inteligent (Smart TV)?

Smart TV-ul, la fel ca toate dispozitivele conectate, poate prezenta diverse tipuri de amenințări, inclusiv riscul înregistrării convorbirilor, iar vulnerabilitățile de securitate pot permite atacatorilor să preia controlul asupra dispozitivului dvs.

În trecut, au mai fost publicate articole despre securitatea dispozitivelor conectate. Între timp, iată câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a utiliza Smart TV-ul în siguranță:

1 - Protejați credențialele router-ului

Pentru a profita de tehnologia televizoarelor conectate, utilizarea routerului este o cale de acces foarte populară, datorită pragmatismului și a flexibilității pe care le oferă. Acest dispozitiv vă permite să conectați mai multe dispozitive la rețeaua dvs., fără a utiliza prea multe cabluri, ceea ce ar reduce versatilitatea dispozitivelor IoT.

Cu toate acestea, un router care nu a fost încă securizat ar putea pune în pericol atât un Smart TV, cât și întreaga rețea. De exemplu, un atac de tip "Man-in-the-Middle" (MITM) ar putea permite unui atacator să instaleze programe malware pe televizor. Pentru a realiza acest lucru, atacatorul trebuie să aibă acces la rețeaua dvs., care se poate realiza prin două căi: prin conexiunea Wi-Fi sau compromiterea router-ului prin alt mod.

Pentru a asigura securitatea routerului, atât numele de utilizator al administratorului, cât și parola sa ar trebuie modificate, dacă nu ați făcut-o deja! Este într-adevăr primul pas care trebuie făcut. Asigurați-vă că utilizați un nume de utilizator și o parolă puternice și unice.

Pentru a împiedica accesul la rețea fără consimțământul dvs., ar trebui să vă asigurați că dezactivați toate funcțiile pe care nu le utilizați în mod curent, cum ar fi cele care ar putea facilita accesul la rețea fără voia proprietarului.

De asemenea, întotdeauna trebuie să vă actualizați router-ul, atunci când este disponibilă o astfel de actualizare, precum și toate dispozitivele conectate, pentru a fi protejate împotriva vulnerabilităților deja cunoscute sau nou descoperite. Dacă aveți nevoie să achiziționați un astfel de dispozitiv, ar trebui să căutați un dispozitiv care să respecte și să suporte noul protocol WPA3.

Veți găsi mai multe sfaturi în acest articol de blog.

2 - Sortați rețelele și dispozitivele conectate

Multe dispozitive sunt probabil conectate la router. O bună practică pentru securizarea rețelei dvs. de acasă este să listați dispozitivele și să creați rețele separate cu permisiuni personalizate pentru o mai bună protecție a dispozitivelor sensibile.

Vizualizarea listei de dispozitive vă va permite să le dezactivați pe acelea pe care nu le (mai) utilizați. Acest pas va face mai ușoară detectarea unei încercări de intruziune, deoarece veți cunoaște deja numele dispozitivelor care utilizează rețeaua dvs.

Crearea unei rețele separate oferă și alte avantaje. De exemplu, puteți decide să separați dispozitivele sensibile, cum ar fi camerele de supraveghere, dispozitivele de stocare sau dispozitivele de automatizare de acasă de celelalte dispozitive conectate, incluzând aici Smart TV-ul, pentru a evita riscul apariției breșelor de securitate. De asemenea, puteți opta pentru a partaja doar anumite dispozitive de acasă cu oaspeții dvs.

3 - Configurați televizorul dvs. inteligent

La fel ca toate dispozitivele conectate, Smart TV-ul trebuie să fie configurat corespunzător pentru a asigura securitatea și funcționalitatea acestuia. Dacă funcționalitățile variază de la un dispozitiv la altul, verificați manualul de instrucțiuni.

Mai întâi, asigurați-vă ați configurat setările de confidențialitate și informațiile acceptate pentru colectare de către furnizor - sau partajare cu terțe părți. Mai mulți furnizori de Smart TV-uri  s-au aflat în centrul atenției pentru colectarea unor cantități mari de informații de la clienții lor - inclusiv înregistrări vocale. Pentru a preveni acest lucru și alte posibile amenințări, asigurați-vă că ați configurat corespunzător setările router-ului atât pentru confidențialitate, cât și pentru informațiile care urmează să fie colectate sau partajate către terțe părți.

Dacă Smart TV-ul dvs. are încorporat și un aparat foto, amintiți-vă că și acesta vă poate pune în pericol confidențialitatea. Cercetătorii din domeniul securității informatice au identificat atacuri în care camerele unor Smart TV-uri au fost accesate prin intermediul internetului. Încă o dată, acest lucru îndeamnă la prudență. Opriți camera când nu o utilizați. Puteți chiar să lipiți o bucată de bandă pe obiectiv, pentru a împiedica accesul și vizionarea de către cineva, chiar și atunci când televizorul dvs. inteligent este oprit.

Rețineți, de asemenea, că toate funcțiile activate pot prezenta un risc. Într-adevăr, vulnerabilitățile din acestea pot servi drept o portiță prin care se pot strecura infractorii cibernetici. Deci, nu uitați să dezactivați funcțiile pe care nu le utilizați, chiar dacă asta presupune reactivarea lor în viitor, dacă doriți să le folosiți.

De asemenea, gândiți-vă la ajustarea măsurilor de protecție oferite de furnizor, a actualizărilor - vom reveni la acest subiect mai jos - și, dacă este necesar, la controlul parental! Majoritatea dispozitivelor de astăzi sunt echipate cu interfețe grafice ușor de utilizat, deci durează doar câteva minute să vă asigurați un nivel optim de protecție.

4 - Instalați cele mai recente actualizări

Hackerii caută mereu noi vulnerabilități pe care să le folosească pentru a se infiltra în dispozitivele, rețeaua sau computerul victimei. O vulnerabilitate este o slăbiciune exploatabilă dintr-o aplicație, care face posibilă efectuarea unei acțiuni nedorite sau rău intenționate pentru a vă ataca dispozitivele.

Dispozitivele conectate, cum ar fi Smart TV-ul, au firmware. Ca toate sistemele informatice, firmware-ul Smart TV-ului trebuie să fie actualizat în mod regulat, astfel încât să aveți toate patch-urile la zi, pentru a evita, în special, erorile și vulnerabilitățile.

Spre deosebire de sistemul de operare al calculatorului sau de smartphone, majoritatea dispozitivelor Internet of Things (IoT) nu actualizează automat firmware-ul. Cu toate acestea, multe dispozitive IoT vă oferă opțiunea de a pune firmware-ul direct pe consola dvs., ceea ce ușurează această sarcină.

Dacă nu, trebuie să descărcați și să instalați de unul singur actualizările. În ambele cazuri, trebuie să instalați actualizările, dacă este cazul.

5 - Utilizați o soluție completă de securitate

Ca în cazul computerului sau telefonului mobil, dispozitivele dvs. inteligente pot fi infectate cu malware sau alte amenințări create de infractorii cibernetici. Prin urmare, trebuie să utilizați o soluție completă de securitate de la un furnizor de încredere pentru a proteja și aceste dispozitive.

Există mai multe alternative disponibile în Magazinul Google Play, inclusiv ESET Smart TV Security, care vă oferă protecție în timp real împotriva virușilor și a ransomware-ului, în plus față de actualizările automate ale bazei de date despre viruși. Testați unele dintre aceste produse, deoarece vă oferă, de obicei, o perioadă de trial. Vă sugerăm să vă securizați televizorul inteligent cu produsul care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.

6 - Descărcați aplicații cu prudență

Discutăm adesea despre această problemă a aplicațiilor malware și a aplicațiilor potențial nedorite (PUA) pe blogul WeLiveSecurity. Și pe bună dreptate! Malware-ul și PUA-urile reprezintă o problemă majoră: în 2017 Google a eliminat zilnic aproximativ 2000 de aplicații care au încălcat politicile acestora.

Troianul bancaraplicațiile false de securitate, aplicațiile de plată care pretind a fi aplicații legitime gratuite sau software-urile rău intenționate deghizate ca jocuri sau aplicații legitime sunt câteva dintre armele preferate de infractorii cibernetici. Aplicațiile rău-intenționate vă pot afecta, de asemenea, Smart TV-ul, așadar ar fi bine să aveți o atenție deosebită pentru aplicațiile descărcate.

Primul sfat este, desigur, să descărcați întotdeauna aplicații direct din magazinul Google Play sau App Store. Verificați întotdeauna numele autorului software-ului, numărul de instalări și recenziile lăsate de alți utilizatori, înainte de a descărca o aplicație. Dacă aveți îndoieli, mai așteptați înainte să instalați o aplicație care nu prezintă încredere.

7- Utilizați streaming-ul cu prudență

Acum că dispozitivele dvs. sunt protejate, amintiți-vă că navigarea pe Internet este, de asemenea, un punct de intrare perfect pentru infractorii cibernetici.

Atacatorii utilizează site-urile de streaming pentru a implementa diferite tipuri de amenințări, de la campanii de inginerie socială până la descărcări de coduri rău intenționate, criptojacking și aplicații potențial nedorite (PUAs).

Alegeți site-urile de streaming cu prudență. Căutați în mod activ și utilizați site-uri web de încredere și legitime pentru vizionări online.

Concluzii

Acum că ați implementat aceste măsuri pentru a îmbunătăți securitatea televizorului dvs. inteligent, puteți să vă relaxați și să vă bucurați în siguranță de noul sezon al serialului favorit. Cu toate acestea, rețineți că securitatea IT nu se limitează la acțiuni individuale efectuate la o anumită dată. Păstrarea unui nivel maxim de protecție a Smart TV-ului și a dispozitivelor conectate necesită eforturi continue și monitorizare.

Asigurați-vă că implementați aceste măsuri de securitate și revizuiți periodic practicile dvs. de securitate cibernetică în IoT. În acest fel, vă puteți bucura nu numai de sezonul următor al emisiunilor preferate, dar puteți continua să utilizați toate dispozitivele conectate în siguranță, inclusiv pe viitor!

Gabrielle Ladouceur Despins October 16, 2018

Lasa un comentariu