Google: situația aplicațiilor suspecte eliminate în 2018 din magazinul Play


Google a anunțat că politicile sale, împreună cu un set de controale operate automatizat sau cu intervenție umană, au blocat infiltrarea în Google Play în 2018 a mai multor aplicații malițioase ca niciodată. Compania susține, de asemenea, că a acționat mai rapid atunci când a fost vorba de detecția și eliminarea dezvoltatorilor de aplicații dăunătoare.

„Numărul de cereri respinse pentru aplicații a crescut cu peste 55% și am crescut suspendările aplicațiilor cu mai mult de 66%", scrie Andrew Ahn, Product Manager la Google Play, în retrospectiva anului 2018, privind securitatea magazinului oficial de aplicații.

El a mai adăugat că politicile mai stricte pentru dezvoltatorii de aplicații, precum și creșterea cheltuielilor pentru mecanisme automatizate de protecție și revizuiri umane au fost vitale în depistarea acestor aplicații rău intenționate.

„Într-o luptă continuă împotriva acestor tipuri de aplicații, nu numai că aplicăm modele avansate de machine learning pentru a detecta aplicații suspecte, dar efectuăm, de asemenea, analize statice și dinamice, folosim în mod inteligent datele legate de engagement-ul și feedback-ul utilizatorilor și folosim recenzii umane calificate, instrumente care ne-au ajutat să găsim aplicațiile malițioase, cu o acuratețe și eficiență mai ridicate", a spus Ahn.

Desigur, acționarea rapidă în cazul acestor aplicații dăunătoare, strecurate în magazinul oficial de aplicații, care este accesibil oricui, este o parte importantă a ecosistemului de securitate Play Store. În acest context, gigantul de tehnologie a apreciat sistemul Google Play Protect, care „scanează în fiecare zi peste 50 de miliarde de aplicații de pe dispozitivele utilizatorilor, pentru a se asigura că aplicațiile instalate nu prezintă comportamente dăunătoare".

Per ansamblu, compania a afirmat că probabilitatea ca o aplicație de pe Google Play să compromită un dispozitiv a fost de opt ori mai mică decât probabilitatea unei daune cauzate de descărcarea de aplicații din afara magazinului oficial de aplicații Android.

Mai există totuși cazuri în care aplicațiile malițioase reușesc să se strecoare în Google Play, după cum arată cercetătorul ESET, Lukas Stefanko.

Cine se ascunde în spatele acestor aplicații?

O altă constatare interesantă are de-a face cu autorii acestor aplicații. Potrivit Google, „peste 80% din încălcările grave ale politicii vin de la aceiași infractori și rețele de dezvoltatori".

Odată eliminate aceste aplicații, ​​dezvoltatorii creează noi conturi sau achiziționează unele de pe piața neagră.

„Am îngreunat, în primul rând, obținerea de instalări pentru aceste rețele de dezvoltatori cu rele intenții, împiedicând publicarea aplicațiilor create de ei", a declarat Google.

Într-un fel, această recentă revizuire a anului trecut se aseamănă cu același raport, din 2017, în care Google a apreciat, de asemenea, succesul protecției sale împotriva aplicațiilor dăunătoare.

Există câteva măsuri ușor de aplicat, care pot ajuta la îmbunătățirea protecției dvs. împotriva amenințărilor ce vizează dispozitivele Android. Fiți prudent atunci când instalați aplicații, în special din afara Google Play, urmăriți permisiunile solicitate de aplicații și instalați un software de securitate fiabil pe dispozitivele dvs.

Tomas Foltyn February 22, 2019

Lasa un comentariu