Instagram testează noi proceduri pentru conturile sparte


Instagram testează un nou proces pentru utilizatorii care au nevoie să-și recâștige accesul la conturile compromise de răuvoitori.

În ultimii ani, platforma a fost martoră la tot mai multe tentative reușite de preluare a accesului asupra conturilor utilizatorilor, inclusiv prin campanii în masă la care ne-am referit și aici. În urma cercetărilor efectuate de ESET, au fost descoperite, de asemenea, o mulțime de aplicații Android pe Google Play, concepute pentru a fura credențiale de pe Instagram.

Noua metodă de recuperare a conturilor compromise are scopul de a elimina actualul proces greoi, care poate implica un timp de așteptare îndelungat și nenumărate discuții cu echipa de suport tehnic. În trecut, platforma putea chiar să-i solicite utilizatorului să facă un selflie în care să apară și un cod furnizat de Instagram, scris de mână, pentru a dovedi legitimitatea utilizatorului.

Și totuși, această procedură nu ajuta întotdeauna victimele să-și recupereze conturile. În orice caz, nu se va mai apela pe viitor la o astfel de cerință în noul proces de recuperare a contului, detaliat pentru prima dată de Motherboard, care a citat o declarație prin e-mail făcută de Instagram.

„Noua procedură"

În conformitate cu noile reguli, dacă ați introdus în mod repetat o parolă incorectă - poate din cauză că parola v-a fost schimbată de către o altă persoană - aplicația vă va solicita diverse date de contact. Ați putea, de exemplu, să introduceți adresa de e-mail sau numărul de telefon pe care l-ați folosit la înregistrarea pe această platformă, astfel încât să puteți prelua accesul asupra contului dvs., chiar dacă numele de utilizator sau informațiile de contact asociate contului au fost alterate. (Aceeași solicitare va apărea și dacă selectați opțiunea „Need more help" din fereastra de conectare a aplicației.)

În acest caz, veți primi un cod de acces din șase caractere, care vă va permite să vă recuperați profilul.

Platforma are un plan și pentru scenariul în care hackerii reușesc să acceseze e-mailul sau numărul de telefon asociat cu un anumit cont de Instagram. „Atunci când un utilizator recapătă accesul la cont, vom lua măsuri suplimentare pentru a ne asigura că un hacker nu poate utiliza codul trimis la adresa dvs. de e-mail sau numărul de telefon, pentru a vă accesa contul de pe alt dispozitiv", a declarat un purtător de cuvânt al Instagram.

De asemenea, o parte dintre noile măsuri de protecție sunt menite să protejeze conturile unor persoane de profil înalt, care sunt țintite pentru obținerea de răscumpărări sau vânzarea acestora pe piețe underground, în goana după câștiguri masive. Orice modificări ale unui cont, inclusiv cele efectuate de deținătorul legitim, vor duce la o înghețare temporară a numelui de utilizator, astfel încât acesta să nu poată fi „revendicat” de altcineva dacă pierdeți accesul la contul dvs. Acest feature, care le va oferi utilizatorilor un răgaz să-și recupereze conturile, este disponibil în momentul de față pe dispozitivele Android, dar va fi lansată și pe iOS în curând.

Totuși, în unele cazuri va fi în continuare necesară o evaluare manuală, scrie PCMag, în special atunci când hackerii preiau controlul atât asupra adresei de e-mail cât și a numărului de telefon asociate unui cont de Instagram (compromis, la rândul său).

Măsuri de protecție

Serviciul deținut de Facebook va continua să rafineze noul sistem în următoarele luni, deoarece este încă neclară disponibilitatea acestui feature pe scară largă. Totuși, este mai bine să nu aveți nevoie să treceți printr-un astfel de proces.

Restricționarea persoanelor care vă pot vedea datele personale, securizarea contului dvs. cu o parolă puternică și unică și adăugarea unui factor suplimentar la autentificare, precum și păstrarea prudenței în cazul mesajelor care vizează credențialele dvs. vă vor ajuta mult în securizarea contului dvs. pe platformele sociale. Puteți consulta aici un alt articol cu câteva sfaturi pentru o experiență sigură pe Instagram.

Tomas Foltyn June 19, 2019

Lasa un comentariu