Selfie-urile pentru copii – Un ghid pentru părinți


Site-urile de socializare sunt pline de autoportrete instantanee (supranumite si selfie-uri), iar copiii și adolescenții sunt înclinați spre a face și a împărtăși imagini cu ei pe mediul online. Dar se poate presupune totodată că adolescenții, și nu numai, sunt mult mai puțin conștienți de riscurile pe care le poate implica împărtășirea negândită a selfie-urilor.

Iată ce trebuie să știți și să-i învățați pe copii, înainte de a-și folosi smartphone-urile pentru a împărtăși fotografii cu restul lumii în mediul online. De fapt, amintiți-vă că până și trimiterea unei imagini în mod privat poate duce la consecințe nedorite, întrucât odată ce a fost partajată, nu aveți niciun control asupra a ceea ce i se întâmplă.

Riscuri

Criminalii cibernetici cu experiență tehnică pot obține suficiente informații dintr-o fotografie, iar copilul sau prietenii acestuia nu trebuie să facă dea niciun detaliu în plus care să dezvaluie informații după ce imaginea devine publică.

În primul rând, dacă telefonul are geolocalizarea activată, copilul dvs. poate să-i ofere locul unde se află, deoarece locația curentă este salvată și partajată împreună cu fotografia. În combinație cu alte detalii aparent inofensive din imagine sau de pe profilul de socializare al copilului, acest lucru poate fi folosit în alte scopuri de către hoți, prădători sexuali și alte persoane cu intenții necurate.

De asemenea, chiar dacă geolocalizarea este dezactivată, mici detalii în fundal, cum ar fi numele străzilor sau alte repere, pot dezvălui informații despre copilul dvs. și despre întreaga familie - cum ar fi obiectele prețioase pe care familia le deține. Acest lucru vă poate pune pe toți în pericol dpdv. fizic în lumea reală. Există, de asemenea, pericole, cum ar fi intimidarea cibernetică, care se pot derula în limitele lumii online, dar cu efecte care pot fi mult prea palpabile. Copiii care apar în imagini în poziții sau situații potențial jenante - fără a fi postate în mod necesar online de către ei - pot deveni ținte pentru bătăuși (cyber bullies) la școală și în întreaga lume. Fiind subiectul batjocurilor publice poate fi devastator - nu numai pentru persoana în cauză.

De fapt, selfie-urile pot bântui o persoană la ani după ce au fost postate. Internetul nu uită și, în consecință, un selfie considerat prost poate sta în calea admiterii unei persoane la facultate, a cererii pentru o bursă sau a unui loc de muncă mult dorit. Mulți angajatori recunosc în mod deschis că se interesează de prezența online a candidaților, iar o imagine de la o petrecere unde apare persoana în cauză înconjurată de băuturi alcoolice ar putea să nu ajute la avansarea în domeniul educației sau cel al carierei.

Deci, care sunt câteva modalități ușoare de a ajuta la facerea de selfie-uri sigure de către copiii dvs.?

Implicați-vă

Cel mai important lucru este să fiți implicat, deși acest lucru nu înseamnă (neapărat) să puneți piciorul în prag. În schimb, explicați-le copiilor dvs. de ce contează confidențialitatea și ajutați-i să stabilească setări de confidențialitate pe toate profilurile de social media și consultați setările în mod regulat.

Când vine vorba de selfie-uri, aratați-le copiilor dvs. cum să selecteze imaginile cu mare atenție la detalii pentru a evita eventualele probleme. Se poate face un joc din această activitate - de exemplu, cine poate detecta cele mai multe indicii? Învățați-i despre riscurile prezente pe internet și, în special, despre partajarea fotografiilor pe rețelele de socializare, asigurându-vă că sunt conștienți de tipurile de situații care îi pot pune în pericol atât pe ei cât și pe ceilalți.

Arătați că și voi faceți aceleași demersuri

Este puțin probabil să funcționeze stilul de comunicare „Fă așa cum spun eu, nu așa cum fac eu!” Să înțelegem: simplele cuvinte nu pot aduce rezultatul dorit decât dacă sunt susținute de acțiuni. Întrucât copiii au mai multe șanse să facă ceea ce fac adulții, decât ceea ce spun ei, va trebui să deveniți un model demn de urmat.

Cu alte cuvinte, dacă nu puteți rezista dorinței de a posta fotografii personale, despre familie sau prieteni, nu puteți aștepta de la copiii dvs. să se comporte diferit. Desigur, același lucru este valabil și pentru schimbul excesiv de informații personale pe site-urile sociale.

Aveți încredere, dar verificați

La sfârșitul zilei, este important să înțelegem ce fac copiii online. Există aplicații dedicate și de renume care vă oferă un anumit control asupra dispozitivelor copiilor și a activităților lor online, astfel încât să îi puteți ajuta să rămână departe de probleme. Pe scurt, funcțiile de control parental pot filtra și bloca conținutul nepotrivit vârstei, restricționează ce tip de informații sunt partajate și păstrează o evidență asupra timpului petrecut pe smartphone-urile copiilor. De asemenea, pot păstra jurnalele de activitate, oferindu-vă o informație despre ce fel de conținut online au accesat copiii dvs.

În orice caz, nu uitați să rămâneți deschisi față de copiii dvs. și să mențineți toate liniile de comunicare deschise. La fel ca în alte domenii ale vieții, educația și comunicarea sunt vitale pentru prevenirea problemelor. Pentru a afla mai multe despre pericolele cu care se confruntă copiii online, precum și despre modul în care nu numai tehnologia poate ajuta, accesați https://saferkidsonline.eset.com.

Tomas Foltyn September 16, 2019

Lasa un comentariu