20 de sfaturi pentru 2020: greșeli de evitat


În prima versiune a acestei serii cu două articole, vom analiza obiceiurile de securitate cibernetică ce ar trebui evitate când utilizați computerele.

Ignorarea posibilității de a deveni vreodată o victimă

Probabil că ați eliminat deja prompt această posibilitate, considerând că șansele sunt minime sau chiar nule. Îl voi cita pe domnul Dwight din serialul The Office, „Fals”. Când vine vorba de internet, nu puteți anticipa dacă o breșă vă va afecta direct. Poate apărea o secvență malware nouă sau unul dintre serviciile online pe care le utilizați poate fi deturnat iar parola dvs. poate fi furată. Toate acestea sunt probabilități de care ar trebui să fiți conștienți, iar prevenirea poate face o mare diferență atunci când vorbim despre securizarea prezenței dvs. online.

Click pe link-uri suspecte

Recepționarea zilnică a mesajelor de tip spam a devenit o parte obișnuită a vieții noastre. Uneori primim doar un anunț inofensiv, dar din când în când poate fi ceva mult mai serios. Este posibil să primiți un e-mail care vă îndeamnă să accesați un link suspect pentru a revendica un premiu pe care l-ați câștigat. Sau puteți primi o ofertă care sună prea bine pentru a fi adevărată. Oricare ar fi cazul, dacă aveți chiar și un dubiu în acest sens: evitați să accesați aceste mesaje cu orice preț. Link-ul poate conține malware care poate provoca tot felul de pagube pe calculator.

Ignorarea instalării de patch-uri software

Calculatorul dvs. încearcă pentru a mia oară instalarea unei actualizări iar procesul vi se pare enervat și îl amânați? Posibil că cel mai recent patch pentru sistemul de operare al smartphone-ului dvs. a fost și el lansat. Probabil că ați apăsat și în acel caz butonul de amânare de mai multe ori decât ați amânat alarma de dimineață. Nu ne putem pronunța despre modul în care dvs. ar trebui să dormiți însă ne permitem să vă sfătuim să vă asigurați că dispozitivele dvs. rulează cea mai recentă versiune de software disponibilă. Acest pas vă poate scuti de multe probleme ce pot apărea pe viitor. De exemplu, programul malware WannaCryptor s-a răspândit din cauza dispozitivelor care nu au folosit ultima varianta de software disponibilă.

Reciclarea parolelor

Pentru a simplifica metoda dificilă de memorare a parolelor, mulți dintre noi recurg la reciclarea acestora. Acest lucru înseamnă că refolosim aceeași parolă, schimbând poate un caracter sau două sau adăugând o terminație. Această practică trebuie evitată. Dacă escrocii își dau seama de una dintre parolele dvs., metoda de reutilizare a parolei le poate permite să ghicească restul parolelor.

Neutilizarea autentificării 2FA

Autentificarea cu doi factori (2FA), cunoscută și sub numele de autentificare multifactor (MFA), este o modalitate simplă de a adăuga un nivel suplimentar de securitate conturilor dumneavoastră. Cea mai obișnuită metodă 2FA folosită de serviciile online este un mesaj text cu un cod de autentificare trimis pe telefon. Este una dintre cele mai comune și simple metode, însă utilizați această soluție eficientă sau identificați o opțiune 2FA superioară. Dacă infractorii cibernetici nu dețin această piesă din puzzle, nu pot avea acces la datele dvs., ceea ce i-ar putea face să abandoneze și să se reorienteze către o alta provocare mai ușoară.

Ignorarea configurării routerului

Când ne referim la conectivitatea din locuință, routerul este inima casei dumneavoastră. Toate dispozitivele dvs. cu conexiune la internet sunt legate de acesta, fie că vorbim de smart TV-ul, smartphone-ul, computerul personal sau laptopul dumneavoastră. De dragul comodității, o mulțime de oameni implementează doar cerințele de bază atunci când îl configurează sau păstrează setările implicite oferite de furnizorul de internet. Ar trebui să adoptați întotdeauna măsuri pentru a vă securiza routerul, astfel încât să puteți naviga pe internet în siguranță.

Folosirea rețelelor Wi-Fi publice nesecurizate

Majoritatea locurilor publice precum cafenelele, restaurantele și chiar magazinele oferă conexiuni Wi-Fi gratuite, ceea ce reprezintă o alternativă binevenită la utilizarea planului dvs. de date. Oricât de convenabile ar putea fi conexiunile gratuite, ar trebui să fiți atenți la ce vă conectați. O rețea Wi-Fi publică nesecurizată poate duce la subtilizarea datelor dvs. private sau a datelor de pe dispozitivul dumneavoastră.

Nerespectarea VPN

Pe lângă utilizarea unui Virtual Private Network (VPN) pentru a vă conecta la serverele dvs., există și alte motive de securitate pentru a utiliza un VPN în privat. Puteți utiliza VPN-urile pentru a vă accesa rețeaua de acasă de la distanță sau pentru a vă limita furnizorul de internet de la a vedea ce faceți sau pentru a naviga în siguranță când vă conectați la o rețea Wi-Fi publică. În funcție de ceea ce doriți să faceți, există diferite tipuri de VPN dintre care puteți alege pentru a vă proteja comunicarea.

Folosiți responsabil resursele alocate software-ului de securitate

Internetul este un instrument util, fără îndoială, dar parafrazându-l pe autorul G.R.R. Martin, poate fi un loc întunecat și plin de teroare. Ar trebui să utilizați întotdeauna un software de securitate de încredere pentru a vă proteja datele. Dacă faceți clic pe linkul greșit, puteți lăsa cale liberă de infiltrare unui cod malițios către computer. Software-ul de securitate oferă mai multe straturi care pot opri aceste amenințări. Prevenirea stă la baza securității; sportivii din sporturile de contact folosesc gutieră ca măsură preventivă, deoarece remedierea dinților este mai scumpă decât protejarea lor. Același lucru este valabil și pentru datele dumneavoastră.

Subestimarea back-up-ului și a criptării

Dacă din cauza unor circumstanțe neprevăzute, computerul devine neutilizabil, o copie de rezervă este soluția. Faceți întotdeauna o copie de rezervă a datelor sensibile și a lucrurilor la care lucrați în prezent; astfel, dacă se întâmplă ceva, puteți continua foarte ușor. Același sfat este valabil și pentru criptare. Nu subestimați niciodată valoarea de a avea datele criptate: dacă veți suferi o breșă de date, escrocii vor întâmpina greutăți în accesarea lor; dacă dispozitivul dvs. este furat, aveți la dispoziție un nivel suplimentar de securitate înainte să îl ștergeți de la distanță.

În curând vom publica o continuarea acestui articol cu sfaturi suplimentare ce vor avea aplicabilitate mai mare pentru smartphone-uri.

Georgiana January 8, 2020

Lasa un comentariu