Windows 7 ajunge la final de carieră – este timpul să mergem mai departe


Astăzi, Microsoft a încheiat suportul oferit pentru Windows 7. Cum veți proceda?

Putem spune că zicala „toate lucrurile bune se sfârșesc” se pliază pe acest subiect. Windows 7 a fost ales de mai mulți utilizatori Microsoft față de predecesorul său, Vista, atunci când a fost lansat pentru prima dată în octombrie 2009. Acest sistem de operare foarte popular a fost vândut în peste 630 de milioane de licențe și a introdus o serie largă de îmbunătățiri și un aspect nou. După mai bine de 10 ani de suport, Microsoft își retrage oficial sprijinul pentru sistemul acesta de operare, punând capăt astăzi Suportului Extins.

În decembrie 2019, Windows 7 deținea încă peste 26% din cota de piață Windows, o cifră care include milioane de utilizatori casnici. Deci, ce înseamnă sfârșitul vieții Windows 7 pentru toți acei oameni care încă rulează sistemul de operare?

Puteți deveni o țintă a unor exploatări viitoare

În principal, înseamnă că dispozitivul dvs. devine mai vulnerabil. Microsoft nu va mai oferi suport Windows 7, ceea ce înseamnă că nu veți mai primi actualizări de securitate și nici nu veți mai primi asistență tehnică din partea serviciului Microsoft. Microsoft nu vă poate opri să utilizați Windows 7, puteți de aceea continua să navigați pe internet și să accesați e-mailul dvs., dar veți alege să faceți acest lucru expunându-vă unor viitoare riscuri.

Acum, puteți itera firește că utilizați cea mai recentă versiune a unei soluții de securitate de încredere. Salutăm obiceiurile dvs. corecte de securitate cibernetică, dar, din păcate, nu vă vor fi pe deplin utile dacă escrocii găsesc o vulnerabilitate critică în sistemul de operare. Dacă pot descoperi și exploata breșa de securitate ipotetică, pot instala tot felul de programe malware pe sistemele sensibile, provocând probleme și uneori daune insurmontabile.

La ce riscuri vă puteți expune

Conform standardelor tehnice, aparatul dvs. rulează pe un sistem de operare care a devenit oficial vechi, care nu va fi remediat în viitor în aspecte de securitate descoperite ulterior acestui moment și care va fi ignorat de Microsoft (cu excepția circumstanțelor speciale - vedeți vulnerabilitatea BlueKeep și Windows XP și Windows Server 2003). Software-ul care rulează pe această platformă poate primi actualizări până când dezvoltatorul decide altfel, deci poate funcționa și după acest moment.

În ceea ce privește sistemul de operare în sine, acesta a devenit acum mai susceptibil la diverse forme de malware și alte amenințări. Exemple de coduri malware care ar putea compromite computerele care nu mai primesc patch-uri de securitate includ ransomware-ul, similar cu cel care a lovit unele orașe din statul Texas anul trecut sau spyware-ul, despre care puteți citi mai multe în acest articol. Calculatoarele cu sisteme de operare fără patch nu vor fi cu siguranță victimele unor atacuri, dar sunt clar ținte mai ușoare.

 

ARTICOL SUPLIMENTAR: Securitate și confidențialitate Windows 10: O revizuire și o analiză aprofundată

 

Opțiuni de luat în considerare atunci când faceți upgrade

Deci, care sunt opțiunile dvs.? Să luați în considerare actualizarea în cele din urmă. Deși costul unui upgrade major poate fi un obstacol pentru unii oameni, este, fără îndoială, mai bine să faceți o investiție acum, decât să reparați daunele după un atac cibernetic.

Pe de altă parte, dacă v-ați gândit să treceți la un sistem de operare mai nou, nu există o oportunitate mai bună decât acum. Aveți mai multe opțiuni din care să alegeți. Puteți opta pentru Linux, care oferă o serie de distribuții (numele sistemelor de operare Linux), cum ar fi Ubuntu, ElementaryOS sau, alternativ, puteți arunca o privire la unele versiuni despre care am discutat într-unul dintre articolele noastre recente.

Dacă sunteți o fire mai creativă și nu doriți să vă afundați în configurarea sistemului, poate vreți vrea să luați în considerare achiziționarea unei mașini macOS. Dacă sunteți un pic din toate, atunci actualizarea la Windows 10 ar fi cea mai bună opțiune.

Din păcate, dacă citiți acest articol acum, ați ratat momentul în care se putea face gratuit upgrade la Windows 10. Dacă doriți să faceți upgrade la Windows 10 pe mașina dvs., ar trebui să consultați recomandările Microsoft referitoare la acest subiect. După cum vedeți, există numeroase opțiuni disponibile - trebuie doar să alegeți una care să se potrivească cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Concluzie

Evoluția de la un sistem de operare vechi, care acum nu mai primește suport oficial, este doar un prim pas în direcția bună. Acum, dacă folosiți un sistem de operare recent, care primește suport, ar trebui să controlați în continuare aspectele de prevenție cerute de securitatea cibernetică. Niciodată să nu subestimați actualizarea sistemului de operare pe care îl folosiți, s-ar putea să vă salveze de amenințări precum infamul WannaCryptor, cunoscut și sub numele de WannaCry. Nu în ultimul rând, trebuie să aveți întotdeauna instalată o soluție de securitate de încredere, un aspect esențial, ce asigură efecte benefice pe termen lung în privința securizării existenței dvs. din lumea cibernetică.

Georgiana January 14, 2020

Lasa un comentariu