Cum să controlați setările de confidențialitate Google


V-ați verificat recent setările de confidențialitate pentru contul Google? Pentru că de curând a fost Ziua Internațională a Confidențialității este un bun prilej să revizuim setările contului Google.

Utilizatorii au devenit din ce în ce mai preocupați de modul în care sunt gestionate datele lor, ceea ce înseamnă că tot mai multe companii de tehnologie sunt atent evaluate din acest punct de vedere, în momentul în care se interacționează cu acestea. Drept răspuns, Google, de exemplu, a introdus în ultimii ani noi caracteristici de confidențialitate, în încercarea de a crește transparența cu care gestionează datele și de oferi utilizatorilor control asupra datelor lor.

Un mod simplu de a îmbunățăți confidențialitatea contului dvs. Google este să utilizați una dintre funcțiile puse la dispoziție de companie, cea de Privacy Checkup (Verificarea Confidențialității). Într-o serie de pași simpli, instrumentul vă permite să gestionați modul în care sunt înregistrate datele dvs. în diverse produse și servicii oferite. Să analizăm în profunzime și să examinăm câteva dintre opțiunile cheie privind confidențialitatea pe care ar trebui să le luați atunci când vine vorba de utilizarea Google Search, YouTube, Maps sau alte servicii operate de Google. [Rețineți că tabloul dvs. de bord cu opțiuni poate varia în funcție de produsele și serviciile pe care le utilizați.]

Activitatea de pe web și din aplicații

Când această opțiune este activată, Google salvează istoricul dvs. de navigare atât pe site-ul său, cât și în aplicațiile sale, câtă vreme sunteți logat. Când vine vorba de web și de browserul Chrome, acesta păstrează un istoric destul de detaliat al căutărilor dvs., site-urile pe care le-ați vizitat și activitățile dvs. Dacă aveți un smartphone cu Android, acesta înregistrează și aplicațiile cu care ați interacționat, ora exactă la care ați făcut-o și de câte ori le-ați folosit pe parcursul zilei.

Google a declarat că toate aceste date sunt necesare pentru a oferi o experiență potrivită cu preferințele utilizatorilor săi, inclusiv rezultate de căutare mai rapide și experiențe mai inteligente atunci când aceștia utilizează suita sa de aplicații. Puteți să dezactivați total această opțiune, ceea ce înseamnă că Google nu vă va înregistra din acel moment istoricul Chrome, activitățile, aplicațiile și dispozitivele folosite, înregistrările vocale și audio (Nu înseamnă, însă, că ISP-ul, Internet Service Provider-ul dvs. nu va înregistra în continuare ceea ce căutați). Mai mult decât atât, aveți libertatea să ștergeți manual datele înregistrate de Google sau să programați ștergerea automată a acestora la fiecare 3 luni sau la fiecare 18 luni.

Istoricul locațiilor

Mai exact, Google crează o hartă a tuturor locațiilor în care ați fost, cu ajutorul dispozitivelor de pe care le utilizați serviciile. Rețineți că, dacă această opțiune este activată, locația dvs. va fi înregistrată, chiar dacă nu utilizați vreunul dintre serviciile Google în acel moment.

Această caracteristică ar trebui să vă ajute când faceți căutări pe hartă. Puteți întrerupe sau opri înregistrarea istoriei locației dvs. oricând, dar asta nu înseamnă că datele care au fost deja colectate sunt șterse. Trebuie să faceți acest lucru manual, în Cronologie (Google Maps Timeline), cu excepția cazului în care doriți să aveți un istoric al tuturor locurilor pe care le-ați vizitat.

Alternativ, puteți alege ce dispozitive raportează locația dvs. și care nu. Această hartă ar trebui să fie accesibilă numai pentru dvs., cu excepția cazurilor în care sunteți victima unei breșe de date sau dacă partajați parola.

Înregistrări vocale și audio

Dacă utilizați Google Assistant pentru a vă simplifica viața și această opțiune este activată, comenzile dvs. vocale sunt înregistrate și salvate. De fapt, se salvează și alte intrări audio; Google folosește aceste intrări pentru a îmbunătăți recunoașterea comenzilor vocale. Găsiți aceste setări în secțiunea Activitatea de pe web și din aplicații, astfel încât, dacă doriți să răsfoiți diferite comenzi și întrebări, va trebui să utilizați bara de căutare și să filtrați rezultatele. Funcția poate fi oprită în secțiunea Control activități.

Istoricul YouTube și elementele partajate

Când această opțiune este activată, Google salvează o înregistrare a tuturor videoclipurilor pe care le vizionați și a istoricului dvs. de căutare în acest serviciu. În timp ce sunteți conectați, YouTube vă amintește unde ați încetat să vizionați videoclipuri și, în funcție de istoricul dvs., vă oferă recomandări care nu se limitează doar la acest serviciu, ci și la alte servicii Google.

Puteți răsfoi istoricul dvs., îl puteți șterge și puteți chiar întrerupe înregistrarea obiceiurilor dvs. de vizionare cu totul. Dacă cele de mai sus vi se par o explicație redusă a modului în care funcționează istoricul YouTube, puteți consulta acest videoclip detaliat, publicat de echipa YouTube.

Tindem să uităm că YouTube nu este doar un site pe care îl folosim pentru a viziona videoclipuri, ci și o rețea socială. Așadar, ar trebui să efectuați, de asemenea, o verificare a ceea ce împărtășiți și ce pot afla alți utilizatori despre dvs., de la canalele la care sunteți abonat la playlist-urile create. De asemenea, puteți revizui feed-ul dvs. de activitate, ceea ce înseamnă să schimbați status-ul videoclipurilor sau playlist-urilor salvate (cu excepția celor private, desigur) și să selectați dacă îl postați în feed-ul dvs.

Personalizarea anunțurilor

Această secțiune nu vă permite să dezactivați reclamele. Vă permite, în schimb, să modificați tipurile de reclame pe care le vedeți în funcție de interesele, vârsta, sexul și alte informații acumulate de Google. Astfel, dacă opriți personalizarea anunțurilor, veți vedea reclame generale și nu unele care v-ar putea stârni cu adevărat interesul; este posibil, de asemenea, să vedeți și mai multe reclame în rezultatele căutării Google. Dacă doriți să limitați numărul de anunțuri pe care le vedeți, poate că un program adblocker pentru browserul dvs. ar fi o alegere mai bună.

Controlați ce văd alții despre dvs.

Acesta este practic profilul dvs., și în funcție de cât de multe opțiuni ați completat, tot atâtea puteți edita. Dacă l-ați ținut foarte restrâns, atunci profilul dvs. poate include numele dvs. și ziua de naștere (pe care o puteți ascunde). Opțiunea pe care ar trebui să vă concentrați în această secțiune este Shared endorsments. Dacă este activată, recenziile dvs. pot fi vizibile altor utilizatori pentru a promova afaceri sau chiar pentru a fi utilizate în anunțurile Google. Ar trebui să fie dezactivată în mod implicit, dar verificați pentru a nu vă crea neplăceri.

În ceea ce privește recomandările făcute de Youtube, depinde de dvs. să decideți dacă apreciați mai mult confidențialitatea sau dacă sunteți dispus să faceți concesii la acest nivel. Poate dura puțin timp să găsiți setările cu care sunteți confortabil, dar merită să vă faceți timp pentru a le revizui din timp în timp. Pentru a nu uita să revizuiți aceste setări la fiecare câteva luni, puteți, de asemenea, să vă setați un reminder pe e-mail. Confidențialitatea dvs. pe internet nu ar trebui trecută cu vederea și ar merita să verificați setările în toate serviciile pe care le utilizați - de cel puțin două ori pe an.

Și, acum după ce ați făcut toți acești pași pentru contul principal de Google, ar trebui să consultați sistematic aceste setări în timp ce vă conectați la orice alte conturi Google pe care le utilizați. Mai mult, dacă navigați în mod regulat pe web în timp ce nu sunteți conectat la serviciile Google, ar trebui să consultați aceste setări în timp ce nu sunteți conectat și trebuie să faceți acest lucru în fiecare browser și pe fiecare dispozitiv pe care îl utilizați pentru astfel de activități, deoarece aceste setări sunt legate la cookie-urile stocate în fiecare browser, mai degrabă decât la fiecare cont specific.

Amer Owaida January 30, 2020

Lasa un comentariu