Cyberbullying-ul – Cu ce diferă de bullying-ul din realitate


Epoca digitală a adăugat o nouă dimensiune comportamentului agresiv, iar în cadrul acestui articol vom analiza punctele cheie ce diferențiază bullying-ul online de cel considerat tradițional, în care victima este față în față cu agresorul.

Bullying-ul este o problemă prezentă global: se întâmplă în școli, la locul de muncă sau chiar acasă. Problema a fost abordată de forțele de ordine, de oficialii școlilor, de guverne și de diferite organizații non-profit. Odată cu apariția tehnologiei digitale, problema s-a extins rapid în mediul online, iar cyberbullying-ul a devenit atât de omniprezent, încât termenul a fost introdus chiar și în Dicționarul Concise Oxford English.

Întrucât în fiecare an, pe 28 februarie, este Ziua Internațională Împotriva Bullying-ul, vom analiza pe scurt diferențele dintre abuzul din realitate și hărțuirea online.

Anonimatul atacatorului

În cazul bullying-ului față în față, așa cum sugerează și denumirea, sunteți conștient de identitatea persoanei rău intenționate. Chiar dacă nu vă calomniază de obicei în față, agresorul creează suficientă vâlvă ca zvonul să se răspândească până ajunge la dvs. De aceea, persoanele care vă hărțuiesc în mediul online au un avantaj suplimentar: internetul le poate oferi un nivel în plus de protecție. Aceste persoane se ascund în spatele pseudonimelor și imaginilor de profil din social media, evident ireale, sau pe forumuri și aplicații de mesagerie. Din moment ce victimele nu cunosc cine sunt agresorii, șansele de a-i depista sunt reduse, iar frica atacatorilor de a fi prinși este mică.

O audiență publică

Conform unui studiu recent efectuat de Pew Research, 59% dintre adolescenții americani au experimentat până acum o formă de cyberbullying. Actul de bullying derulat față în față implică agresorul, victima și, probabil, alți participanți. Însă pe internet bullying-ul se poate răspândi la fel de rapid ca un incendiu și poate lua multe forme, de la amenințăți trimise prin mesaje private până la zvonuri publice și imagini realizate în photoshop în care apare victima. Mai mult decât atât, agresorii își pot uni forțele pentru un atac cu și mai multă amploare, având astfel consecințe mai grave asupra victimei.

Permanent conectați

În ceea ce privește abuzurile tradiționale, este mai simplu să vă îndepărtați de agresor, pentru că actul în sine ține de proximitatea fizică. Nu se poate spune același lucru despre cyberbullying, întrucât puteți fi o țintă indiferent de locul în care vă aflați, atâta timp cât sunteți conectat ... lucru care este greu de evitat în această epocă digitală. Puteți să dormiți și să vă treziți dimineața cu o serie de mesaje amenințătoare în căsuța de e-mail sau să fiți în tot acest timp ținta unor noi zvonuri care circulă despre dvs. pe internet. O astfel de intimidare persistentă poate crea un sentiment de nesiguranță care să se extindă pentru victime chiar și în locul în care ar trebui să se simtă cel mai în siguranță: în casele lor.

Profilul agresorului

Hărțuitorii online tind să fie mai detașați de acțiunile lor și, mai important, de consecințele acțiunilor lor, întrucât nu au interacțiuni față în față cu victimele. Pentru a sintetiza: din moment ce nu pot vedea ce efecte provoacă acțiunile lor asupra victimelor, ei tind să nu se simtă responsabili. Acest lucru a fost documentat prin efectul de dezinhibiție online. În cazul cyberbullying-ului, se numește dezinhibiție toxică și include un comportament inadecvat sau chiar antisocial, cum ar fi un limbaj ostil sau amenințător. Oamenii în mediul online se pot comporta diferit față de modul în care o fac în viața reală, din moment ce își pierd inhibițiile și cred că nu vor exista consecințe pentru acțiunile lor.

Conținutul online este pentru totdeauna

Este posibil să fiți familiarizați cu expresia „Ce se întâmplă în Vegas, rămâne în Vegas”, care se referă la păstrarea confidențialității unui eveniment. În cazul mediului virtual, ceea ce este scris în online rămâne acolo, departe de un context privat. Orice lucru care este introdus în mediul online, cu greu poate fi șters complet. Din păcate, acest lucru se aplică și zvonurilor sau imaginilor pe care le postează acești „cyber-bullies”. În aceste cazuri, puteți solicita furnizorilor de servicii să șteargă postările agresive. Facebook, Instagram, Twitter, YouTube și alte servicii mari au secțiuni dedicate în site care vă vor ajuta în acest sens. Există chiar și companii care se specializează în identificarea datelor sensibile de acest tip și care apoi solicită site-urilor să elimine informațiile sau cel puțin să micșoreze expunerea lor.

Ce trebuie să faceți dacă sunteți o victimă a cyberbullying-ului

Bullying-ul, sub orice formă, este un subiect foarte sensibil, foarte dificil de abordat. Acesta afectează toată lumea indiferent de vârstă, rasă, sex sau religie. Deși vă poate face să vă simțiți izolat, amintiți-vă întotdeauna că nu sunteți singur și că există oameni cărora le pasă, astfel încât să nu vă fie frică să vorbiți despre problemele dvs. și să cereți ajutor.

De asemenea, nu uitați că nu este vina dvs. și că nu ați făcut nimic care să cauzeze acest tip de comportament. Nimeni nu merită să fie intimidat în nicio circumstanță, indiferent cine ar fi, cum arată sau ce cred alții despre el.

Nu încercați să faceți singur față situației; vorbiți cu cineva în care aveți încredere. Ar putea fi părinții, profesorii, managerul sau chiar cadre medicale. Toți sunt aici pentru a vă ajuta și a vă susține.

Păstrați dovezile de cyberbullying - printați, fotografiați, salvați orice este posibil. Pot fi e-mail-uri, articole din bloguri, postări de social media sau mesaje directe; păstrați o evidență cât mai precisă a lor. Veți avea nevoie de dovezi atunci când raportați comportamentul. Raportați bullying-ul către site-urile unde sunt postate mesajele despre dvs. și, dacă se întâmplă pe un forum, semnalați comentariile agresive. Dacă sunteți elev, este foarte important să arătați postările părinților.

Următoarele site-uri oferă nu numai sfaturi, dar și contacte pentru servicii de consiliere:

Amer Owaida March 3, 2020

Lasa un comentariu