Ce puteți face dacă telefonul dvs. este pierdut sau furat


Pierderea smartphone-ului poate fi costisitoare, dar este posibil ca prețul dispozitivului să nu fie unul legat strâns de costul de achiziție, el valorând în fapt mult mai mult datorită datelor stocate pe acesta.

Potrivit unui studiu realizat în 2018 de compania Prey, care a avut drept subiect dispozitivele mobile pe care posesorii lor nu le-au mai găsit, 69% dintre ele au fost pierdute iar 31% furate în diverse moduri.  Smartphone-urile au devenit un element central al identității noastre digitale, ne permit să ne verificăm pretutindeni e-mailurile și să rămânem conectați pe rețelele noastre de socializare, le folosim ca jurnale personale și oferă interfața principala pentru modalitățile de plată moderne. Pierderea lor este un eveniment cu adevărat neplacut. Telefonul dvs. deține o cantitate enormă de informații personale sensibile, care poate fi exploatată pentru a face rău posesorului sau celor dragi, în cazul în care ar cădea în mâini greșite.

Securizarea dispozitivului este evident un proces care trebuie realizat înainte ca smarthone-ul să fie furat sau pierdut. Deci ce pași ar trebui să urmați  înainte și după ce telefonul nu mai este în posesia dvs.?

Realizați un back-up al telefonului și stocați datele într-un mediu sigur

Este un pas foarte ușor de intuit, însă dacă nu v-ați gândit serios încă la el, ar trebui să faceți acet lucru cât mai curând posibil. Există mai multe modalități de a implementa acestă măsură iar noi am analizat deja în detaliu opțiunile de back-up pentru smartphone-uri în cadrul acestui articol.

Pe scurt, puteți salva un back-up local care include toate informațiile de bază, cum ar fi contactele, mesajele și fotografiile, pe computerul dvs. Dacă faceți asta o dată pe lună, probabil, veți evita foarte multe probleme care ar putea surveni în cazul pierderii dispozitivului.

Alternativ, puteți activa funcția de back-up automat de pe telefonul dvs., care va face în mod regulat back-up pentru datele dvs., în cloud, sau puteți face copii de siguranță pentru fișierele dvs. în cloud în mod manual. Pentru a fi în protejat în fața pierderii acidentale a datelor valoroase, cea mai bună metodă este să faceți mai multe copii; în cazul în care computerul dvs. va dezolta și el simultan o problemă sau fișierele dvs. sunt șterse accidental între timp. Opțiunea de back-up în cloud este de asemenea utilă, pentru că, în cazul în care telefonul este furat, puteți configura cu ușurință un telefon nou folosind datele stocate.

Securizați-vă dispozitivul cât mai bine

În zilele noastre, smartphone-urile oferă numeroase modalități de a bloca accesul neautorizat la ele. Cea mai bună opțiune este să utilizați o combinație între o parolă puternică și o blocare biometrică (o amprentă).

Opțiunile biometrice adaugă un strat suplimentar de securitate, care este întotdeauna util. În ceea ce privește parola în sine, nu folosiți doar opțiunea implicită: utilizați o parolă cât mai complexă. Unele sisteme vă permit să folosiți un cod de acces din mai multe cifre, în timp ce altele vă oferă opțiunea de a alege un cod alfanumeric. Cu cât parola este mai complicată, cu atât este mai greu să fie spartă.

Funcția “Find my phone”

În funcție de tipul sistemului de operare al telefonului pe care îl dețineți, aproape toate au opțiunea „Find my phone” deja instalată. iPhone a numit funcția Find My App, Samsung Find My Mobile și telefoanele Android în general au numit opțiunea Find My Device. Toate trebuie să fie activate, bineînțeles, așa că, dacă nu ați făcut-o încă, acum e momentul. Indiferent de brandul de telefon pe care îl utilizați, acest sfat este unul dintre cele mai importante de care trebuie să țineți cont. Nu numai că vă ajută să vă găsiți dispozitivul, dar aplicația are de asemenea multiple funcții de securitate incluse.

Vă puteți conecta la serviciul asociat printr-un browser și puteți utiliza funcțiile din meniu. Dacă tocmai ați pierdut telefonul, puteți alege opțiunea de a porni o alertă sonoră, pentru a-l putea auzi dacă vă aflați în apropiere. Dacă nu v-ați securizat corect dispozitivul, puteți face asta tot de aici, precum și să afișați un mesaj pe ecranul de blocare, pentru a întreba persoana care l-a găsit dacă dorește să fie un bun samaritean și să îl returneze.

În cele din urmă, aveți opțiunea extremă de a vă șterge în ultimă instanță datele stocate pe telefon, de la distanță. Dacă faceți acest pas, este posibil să nu mai puteți urmări în vreun fel telefonul, așa că utilizați această opțiune doar ca o soluție finală. Vă veți pierde telefonul, dar cel puțin datele dvs. vor rămâne private și nimeni cu intenție rele nu le va putea exploata. Utilizarea suplimentară a unui software de securitate anti-malware cu reputație, vă poate da de asemenea acces la funcții suplimentare de funcții de blocare, localizare și ștergere de la distanță.

Dacă sunteți sigur că nu veți mai găsi dispozitivul dvs., ar trebui să contactați serviciul de telefonie mobilă utilizat și să raportați că telefonul dvs. a fost pierdut sau furat, pentru a se dezactiva cartela SIM și a nu mai putea fi folosită în scopuri rău intenționate. Dacă telefonul dvs. este asigurat, puteți, de asemenea, să depuneți o cerere la asigurator și probabil, în funcție de polița pe care o aveți, va acoperi cel puțin o parte din pierderile dvs.

Anticipați și pregătiți-vă din timp

Planificarea în avans vă poate salva de la o mulțime de probleme în cazul în care dispozitivul este pierdut sau furat. Pentru a rezuma – securizați-vă telefonul, faceți un back-up al tuturor datelor și configurați funcția „Find my phone”. În cazul în care dispozitivul nu mai este în posesia dvs., puteți fi cel puțin sigur că ați făcut tot posibilul pentru a-l securiza și pentru a facilita returnarea acestuia.

Amer Owaida April 8, 2020

Lasa un comentariu