Cyberbullying: și adulții pot fi victime ale acestui fenomen


Oricine poate fi o victimă a cyberbullying-ului în orice moment și la orice vârstă. Cum pot trata adulții diferite forme de abuz si hărțuire online?

Ori de câte ori se menționează cyberbullying-ul, majoritatea dintre noi asociază involuntar subiectul cu copiii sau adolescenții. S-au spus foarte multe despre cyberbullying de către psihologi, organizații, personalități publice și nu numai. Cu toate acestea, de multe ori nu realizăm că și adulții pot fi victime ale unor astfel de agresiuni cibernetice.

Dacă vă gândiți că adulții nu pot fi victime ale acestui fenomen, aruncați o privire la comentariile din postările de pe social media ale unor celebrități, sportivi sau politicieni. Ați putea crede că acestea sunt persoane publice și că sunt nevoite să se descurce cu astfel de comentarii. Într-adevăr, criticile constructive pot fi utile, însă de multe ori aceste comentarii se încadrează mai degrabă la critici răutăcioase și se apropie mai mult de cyberbullying.

Cyberbullying-ul nu se limitează, totuși, doar la persoanele publice; oricare dintre noi poate deveni o țintă a acestuia. Nu sunteți convins? Centrul de cercetare Pew Research ne oferă câteva insight-uri valoroase pe această temă. Studiul lor recent privind hărțuirea online a arătat că aproximativ patru din zece adulți din SUA au experimentat personal un caz de hărțuire online, iar un sfert dintre respondenți au văzut această experiență ca fiind foarte sau extrem de supărătoare.

Studiul a dovedit că oricine poate fi o țintă indiferent de vârstă și chiar a inclus mărturia unei victime în vârstă de 59 de ani: „Oamenii care recurg la astfel de gesturi în mediul online, în mod anonim, sunt nemiloși. Ei îți descoperă o slăbiciune și abuzează de ea în mod repetat.”

Stop Cyberbullying Day, eveniment care încearcă să atragă atenția asupra fenomenului de hărțuire online, ar trebui să fie un îndemn pentru a ne educa cu privire la semnele și amenințările cyberbullying-ului și la măsurile care pot combate acest fenomen.

Ce este cyberbullying-ul?

Dicționarul Merriam-Webster definește cyberbullying-ul ca fiind „publicarea în mediul online a unor mesaje răutăcioase despre o persoană, de multe ori în mod anonim“, în timp ce stopbullying.gov spune că „cyberbullying este hărțuirea ce are loc prin intermediul dispozitivelor digitale (telefoanele mobile, computere și tablete)”

Amenințările online au loc pe social media, servicii de mesagerie, secțiuni de comentarii, forumuri sau chiar pe platforme de gaming. Social media este cel mai răspândit canal; aproape 60% dintre americanii chestionați în studiul Pew Research au declarat că cel mai recent episod de hărțuire pe care l-au experimentat a avut loc pe rețelele de social media.

Puteți întâmpina diverse tipuri de agresiuni cibernetice; unii oameni se vor lega de convingerile dvs. - politice, religioase sau de altă natură - în timp ce alții pot viza aspectul fizic, caracterul, sexul, etnia, orientarea sexuală sau orice alt amănunt care poate afecta ținta atacurilor.

Poate că aceștia vor încerca să vă umilească, dezvăluind informații personale sensibile pe care ați prefera să le păstrați private. Adesea, persoana care vă hărțuiește va fi un străin, dar în unele cazuri, poate fi o cunoștință, un coleg de muncă sau un fost partener.

Când mai mulți infractori se organizează într-un act de cyberbullying, fenomenul poartă numele de mobbing. Actul este uneori asociat cu locul de muncă al victimei, unde alți angajați încearcă să forțeze pe cineva să plece de la serviciu folosind intimidare, umilire, răspândind zvonuri sau folosind alte mijloace.

Un articol pe aceeași temă: Cyberbullying-ul – Cu ce diferă de bullying-ul din realitate

Am menționat anterior platformele de gaming. Cyberbullying-ul este destul de răspândit în comunitățile de jucători. Are loc, de regulă, atunci când un jucător nu se ridică la nivelul așteptărilor după un joc de echipă. Ceilalți membri ai echipei se angajează apoi să-l hărțuiască, folosind atacuri personale și limbaj vulgar. Cea mai gravă manifestare a acțiunii de cyberbullying este swatting-ul, o tactică care implică înșelarea serviciilor de urgență pentru trimiterea unui echipaj de poliție/ambulanță la adresa unei alte persoane, raportarea în mod fals a unei amenințări cu bombă sau a unui caz de răpire în care victima ar fi ținută ostatică. În unele cazuri, aceste incidente au dus chiar la decese.

Discuțiile politice pe rețelele sociale sau pe diferite forumuri sunt un alt loc preferat al adepților de cyberbullying. Persoanele care discută astfel de subiecte se implică destul de mult în discuție, iar participanții vor să vă convingă că partidul lor preferat este soluția corectă la toate problemele țării. Discursul civil se poate transforma într-un meci aprins, plin de discursuri cu ură și comentarii insidioase și amenințări la persoană. Din păcate, pentru a înrăutăți și mai mult situația, apar de fiecare dată și troli, cărora le place să se alăture discuției pentru a pune paie pe foc.

Acum, ce puteți face pentru a vă proteja împotriva acestui tip de amenințare?

Măsuri de protecție și prevenție

Atunci când copiii sau adolescenții sunt hărțuiți online, li se recomandă, de regulă, să apeleze la adulți pentru ajutor. Dar adulții la cine apelează?

Ei bine, în mod surprinzător, sfaturile sunt destul de similare și pentru adulți. Aceștia ar trebui să apeleze la alți adulți - în acest caz, la autorități. Cyberbullying-ul este considerat o infracțiune în multe părți ale lumii dezvoltate. Poliția sau organizațiile care se ocupă de acest fel de infracțiuni pot începe apoi o anchetă.

Dar ce ar trebui să faceți dacă doriți să evitați să apelați la poliție și să păstrați această opțiune ca ultimă soluție?

Majoritatea platformelor de socializare au instrumente pentru a face față oricăror abuzuri online. Pe Facebook puteți raporta comentarii, postări și profiluri ofensive, puteți inclusiv bloca complet conturile atacatorilor. Gigantul social media oferă, de asemenea, pagini dedicate pentru a ajuta la combaterea comportamentul abuziv și a intimidării sau hărțuirii în cadrul acestei platforme. De asemenea, Instagram încurajează utilizatorii să raporteze orice cazuri de intimidare și hărțuire și oferă resurse pentru a-i ajuta pe cei care au trecut prin astfel de experiențe. Twitter oferă, de asemenea, sfaturi despre cum să faci față abuzurilor online pe platforma sa.

Când vine vorba de platformele de gaming online, se aplică același lucru. Majoritatea platformelor populare instituie un fel de garanții împotriva agresiunilor online. De obicei, acestea includ raportarea manuală a jucătorilor și detectarea automată a comportamentului abuziv, care poate duce la interdicții temporare sau permanente pentru jucătorii care manifestă astfel de comportamente în mod repetat. Probabil vă gândiți că își pot face un cont nou cu o altă adresă de e-mail, însă vor fi nevoiți să înceapă călătoria prin joc de la zero, ceea ce poate fi o descurajare suficient de mare pentru ca un jucător avid să își tempereze comportamentul.

Țineți minte

Cyberbullying-ul nu are loc niciodată din cauza victimei: nimeni nu ar trebui să fie tratat aspru și atacat, indiferent cine este, de unde provine sau pe cine iubește. Dacă treceți printr-o experiență de acest fel, să nu vă fie teamă să cereți ajutor. Vorbiți cu prietenii, membrii familiei, colegii de la resurse umane sau chiar un profesionist din domeniul sănătății. Ei sunt acolo pentru a vă ajuta să găsiți o soluție la problema dvs.

De asemenea, este important să păstrați dovezi ale hărțuirii online, astfel încât să puteți dovedi ce s-a întâmplat în cazul în care decideți să raportați evenimentul. Păstrați copii ale mesajelor directe, ale postărilor de pe blog-uri sau din social media, ale e-mailurilor, fotografiilor sau orice alte resurse considerați a fi utile.

Resurse suplimentare

Următoarele site-uri web oferă consultanță, precum și contacte pentru servicii de consiliere:

Cybersmile (diverse țări)

Centrul de cercetare în domeniul cyberbullying-ului ( Statele Unite)

Linia de asistență națională pentru bullying (Regatul Unit)

Kidshelpline (Australia)

Netsafe (Noua Zeelandă)

Cyber ​​BAAP (India)

Bully-Free (Singapore)

Pentru a afla mai multe despre modul în care sunt afectați copiii de cyberbullying și cum poate ajuta tehnologia în aceste cazuri, vă invităm să accesați platforma noastră Safer Kids Online.

Amer Owaida June 23, 2020

Lasa un comentariu