Ce este un manager de parole și de ce este util?


Un manager de parole vă poate face viața digitală mai simplă și mai sigură. Există vreun aspect negativ când vă bazați pe un software de acest tip pentru a crea și stoca parolele?

Recent am aniversat Ziua Mondială a Parolelor cu un articol care a tratat cinci greșeli comune care merită evitate când setăm parole. Deși protecția prin parolă poate fi considerată o piatră de temelie a existenței noastre digitale, rareori aprofundăm acest subiect. Acest aspect este susținut de listele compilate anual cu cele mai utilizate parolele, care au plasat 12345 și password printre cele mai comune alegeri an de an.

Preferința noastră pentru parolele simple poate fi parțial atribuită folosirii a zeci de aplicații și servicii diferite, care - dacă nu sunt conectate complet la contul Google sau Facebook - implică adesea crearea unui cont nou. Pe de altă parte, dacă aveți mai multe parole complexe, se poate dovedi dificil de reținut. Deci, alegeți să reciclați aceeași parolă simplă, deoarece vă gândiți: ce rău poate face? Ei bine, dacă un hacker sparge o parolă reciclată, atunci conturile dvs. pot deveni o pradă ușoară pentru toți atacatorii.

Un manager de parole, adică o aplicație special concepută pentru a stoca detaliile de conectare într-un seif criptat și care poate genera parole complexe pentru dvs. vă poate ajuta să evitați aceste probleme de securitate cibernetică. Prin faptul că este extrem de ușor să creați, să salvați și să completați automat o parolă unică și puternică pentru fiecare cont online, această „siguranță digitală” poate fi o soluție eficientă pentru conturile dvs. Tot ce trebuie să vă amintiți este o singură parolă numită „parola master” a aplicației de gestionare a parolelor.

Tipuri de manageri de parole

Cei mai populari manageri de parole funcționează ca aplicații cloud care se pot accesa printr-un browser. Indiferent de administratorul de parole pe care îl alegeți, va trebui să creați o parolă principală puternică care să vă protejeze toate datele de autentificare stocate, utilizate pentru a accesa diferitele servicii pe care le utilizați; deci fiți foarte atenți la alegerea dvs. În cazul unui manager bazat pe cloud, acest pas face parte din crearea unui cont.

Managerul de parole va putea fi folosit începând din acest moment. Puteți adăuga toate conturile dvs. existente, iar în momentul în care accesați noi servicii, puteți utiliza propriile parole sau puteți folosi un generator încorporat pentru a crea parole complexe, lungi și sigure. Când veți dori să vă conectați la oricare dintre serviciile pe care le utilizați, administratorul de parole va completa automat datele de autentificare.

Dacă nu aveți încredere pe deplin privind stocarea parolelor în aplicațiile bazate pe cloud , puteți opta pentru un seif digital găzduit local, care va stoca totul pe dispozitiv. De fapt, puteți alege dintre o serie de opțiuni open-source, care oferă o mulțime de funcționalități asemănătoare cu ale aplicațiilor cloud, deși deseori oferă un design mai modest. Deși nu sunt cele mai estetice opțiuni, acestea compensează prin funcționalitățile pe care le oferă.

O altă opțiune pe care puteți să o utilizați, pe lângă soluțiile bazate pe cloud și open-source, sunt managerii de parole, incluși în suitele de securitate cunoscute ale endpoint-urilor și reprezintă o opțiune potrivită pentru a vă ajuta să vă gestionați și să vă asigurați datele de autentificare.

Avantajele și dezavantajele utilizării unui manager de parole

Există diferite tipuri de manageri de parole din care să alegeți, opțiunile bazate pe cloud fiind printre cele mai populare. Avantajul suplimentar al celor bazate pe cloud este accesul la parolele dvs. de oriunde v-ați afla. Majoritatea brandurilor populare (1Password, Dashlane, LastPass, etc.) oferă aplicații pentru smartphone-ul dvs., astfel încât dacă utilizați mai multe dispozitive (lucru pe care majoritatea dintre noi îl facem), atunci serviciile bazate pe cloud vă vor sincroniza toate parolele pe toate dispozitivele. Unele au chiar opțiuni desktop și plugin-uri pentru browser, astfel încât acoperă toate opțiunile posibile.

Când vine vorba de plata serviciilor, setul de opțiuni de bază este oferit gratuit. Dacă doriți funcționalități suplimentare, puteți întotdeauna plăti pentru un abonament premium, care include de obicei mai multe setări și funcții de securitate.

Deși toate aceste funcționalități par a fi tot ce avem nevoie, trebuie să ținem cont de un aspect. Aveți toate datele stocate într-un singur loc, iar unii manageri de parole online s-au confruntat în trecutul lor cu o serie de probleme. Cu câteva luni în urmă, de exemplu, cercetătorii au descoperit defecte de securitate într-o serie de manageri de parole populari: unele versiuni Android ale aplicațiilor au fost sensibile la atacuri de phishing, în timp ce altele au permis încercări interminabile de a introduce codul PIN principal.

Este important să rețineți că, din moment ce datele dvs. sunt stocate pe un server, în cazul unei încălcări de date sau a unui hack de succes, infractorii cibernetici pot descărca în masă informațiile, iar contul dvs. poate fi una dintre acele informații. Dacă se întâmplă acest lucru, depindeți de operatorii serviciului ales care au implementat corect o criptare complexă și de puterea parolei principale; țineți cont de faptul că protejează accesul către cea mai mare parte a vieții dvs digitale.

Ca în cazul oricărui serviciu online, studiați problema și citiți blogurile de securitate cibernetică și recenziile oferite de organizații de testare independente de renume pentru a vedea dacă managerul de parole ales de dvs. a avut vreo vulnerabilitate raportată recent. De asemenea, ar trebui să citiți cu atenție, să înțelegeți și să acționați asupra tuturor măsurilor de securitate pe care serviciul le-a pus în aplicare pentru a vă asigura parolele și conturile.

Când vorbim de aplicațiile open-source instalate local, unele sunt capabile să genereze parole care să răspundă cerințelor specifice pe care un site le are pentru crearea lor. KeePass, de exemplu, are și opțiunea, mai puțin obișnuită de a rula direct de pe un USB. În cazul aplicațiilor open-source, cum ar fi KeePass, puteți căuta, de asemenea, testări profesionale de securitate a funcției de criptare principale folosite de aplicație și a parolei funcțiilor de securitate.

Unele lucruri care ar putea părea dezavantaje ale managerilor de parole care stochează totul la nivel local pot reprezenta de fapt un nivel suplimentar de securitate. Deoarece codurile sunt stocate pe un anumit dispozitiv, este posibil să nu aveți opțiunea de a le sincroniza pe toate celelalte dispozitive, dar pentru ca un infractor cibernetic să aibă acces la ele, ar trebui să vă vizeze în mod specific; acest lucru face ca munca lor să fie cu atât mai dificilă de îndeplinit. Unul dintre modurile în care aceștia pot accesa parolele dvs. este prin compromiterea dispozitivului dvs., prin instalarea unui keylogger. Acesta este cazul administratorilor de parole incluși în soluțiile de securitate ale punctelor finale, care sunt concepute special pentru a vă proteja de astfel de amenințări.

Pe de altă parte, trebuie să rețineți că dacă pierdeți dispozitivul sau funcționează defectuos, puteți pierde accesul la toate parolele care au fost stocate pe acesta. Trebuie să aveți întotdeauna o copie de rezervă la îndemână, nu știți niciodată când veți avea nevoie de ea. Acest principiu se aplică și soluțiilor open-source instalate local; pierderea unui dispozitiv ar trebui să reprezinte o problemă mai mică având o soluție bazată pe cloud, deoarece puteți accesa în continuare parolele de pe un alt dispozitiv.

Concluzii finale

Deși majoritatea dintre noi avem nevoi similare când vine vorba de gestionarea vieții noastre digitale, pot exista diferențe minime în preferințele noastre. Deci, trebuie să fiți conștienți care opțiune se potrivește cel mai bine cerințelor dvs. Există câteva întrebări la care trebuie să răspundeți atunci când alegeți un manager de parole:

  • Cum stochează serviciul ales informațiile dvs.?
  • Dacă se întâmplă ceva cu dispozitivul dvs., datele pot fi recuperate?
  • Există opțiuni suplimentare de securitate pe care le puteți activa pentru a spori protecția?

Asigurați-vă că alegeți cu atenție administratorul de parole și evitați greșelile comune pe care le-am menționat la începutul articolului atunci când creați parola principală. Pentru un plus de securitate, puteți adăuga, de asemenea, un factor suplimentar de autentificare pentru toate conturile dvs. valabile online sau chiar pentru administratorul de parole în sine.

Amer Owaida June 29, 2020

Lasa un comentariu