Numărul breșelor de date a scăzut cu o treime în prima jumătate a anului 2020


Instituția care a întocmit raportul de analiză nu se așteaptă însă ca această tendință să se păstreze până la finalul anului.

Datorită faptului că infractorii cibernetici au fost ocupați să dezvolte și să deruleze tot felul de campanii și escrocherii centrate în jurul pandemiei COVID-19, numărul breșelor tradiționale de date raportate public în Statele Unite în prima jumătate a anului 2020 a scăzut cu 33% față de anul precedent.

Statisticile au fost extrase dintr-un raport publicat de Identity Theft Resource Center (ITRC), care a dezvăluit, de asemenea, că numărul de persoane afectate de breșe de date între lunile ianuarie și iunie ale acestui an a scăzut, în comparația anuală, cu 66%, astfel că numărul persoanelor afectate a ajuns acum la 164 milioane.

Atacurile derulate de atacatori externi sunt considerate în continuare cea mai frecventă cauză din spatele breșelor de date, fiind responsabile pentru 404 dintr-un total de 540 de incidente raportate în prima jumătate a acestui an.

Cu toate acestea, incidentele ce vizează securitatea datelor care au drept cauză surse interne din companiile afectate sunt o categorie ce atinge, comparând cu ultimii 3 ani, o poziție de o importanță mult redusă, cu doar 83 de astfel de incidente raportate din ianuarie până în iunie. Centrul care a întocmit raportul atribuie acest lucru în mare parte pandemiei, motivând că în prezent mai multe persoane lucrează de acasă și au un acces mai limitat la sistemele și datele corporative.

Președintele și CEO-ul ITRC, Eva Velasquez, consideră că scăderea volumului breșelor de de date înregistrate și a numărului de persoane afectate sunt o veste bună atât pentru consumatori, cât și pentru companii.

„Cu toate acestea, impactul emoțional și financiar asupra persoanelor și organizațiilor este încă semnificativ în urma unui astfel de incident. Impactul asupra persoanelor fizice poate fi chiar mai nociv, deoarece infractorii folosesc datele lor personale pentru a profita de diferite beneficii guvernamentale menite să ușureze impactul pandemiei COVID-19, a adăugat președintele. Comisia Federală pentru Comerț, precum și Serviciul de Venituri Interne (IRS) au avertizat cu privire la escrocii care vizează persoanele eligibile să primească plăți de stimulare.

Un articol pe aceeași temă: Simple steps to protect yourself against identity theft

ITCR mai menționează că acești infractori cibernetici nu colectează în prezent date de autentificare noi, ci în schimb folosesc date din breșe anterioare (chiar din 2015) pentru a-și desfășura campaniile de înșelătorie din jurul temei COVID-19, însă nu au pierdut din vedere nici fraudele deja consacrate, cum ar fi campaniile de phishing și atacurile de tip credential-stuffing.

ITRC sugerează că, dacă tendința continuă și nu există creșteri bruște ale numărului de breșe, 2020 este pe cale să fie anul cu cel mai mic număr de breșe și scurgeri de date din 2015 până în prezent. Bineînțeles, această teorie rămâne să fie confirmată sau infirmată la finalul anului. Odată ce infractorii epuizează resursele actuale de date de autentificare compromise, Velasquez se așteaptă ca lucrurile să se întoarcă spre tendința „normală”.

„Infractorii ciberneticii vor trebui să acționeze pentru a-și actualiza bazele de date la un moment dat, ceea ce va aduce o revenire la pragurile cu care ne-am obișnuit deja când vine vorba de breșe de date. Deși este prea devreme să anticipăm când va avea loc acest moment, probabil că nu se va întâmpla peste noapte, iar numărul incidentelor va cunoaște o evoluție treptată."

Există mai mulți pași simpli pe care îi puteți adopta pentru a atenua riscurile de a deveni victimă a unui astfel incident care vă poate expune datele personale. Pentru început, ar fi indicat să nu folosiți aceeași parolă pentru multiple conturi și să utilizați, în schimb, o parolă unică și complexă pentru fiecare cont în parte. Desigur, acest lucru se poate dovedi destul de dificil dacă dețineți o mulțime de conturi, caz în care un manager de parole ar putea fi o soluție pentru dvs. Un alt lucru pe care îl puteți face este să utilizați o metodă de autentificare cu doi factori pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate la conturile dvs. Și nu în ultimul rând, încercați să respectați câteva practici de securitate esențiale, pe care le-am descris în detaliu în acest articol.

Amer Owaida July 23, 2020

Lasa un comentariu