5 concluzii extrase din studiul 2020 (ISC)2 Cybersecurity Workforce Study


De la impactul pandemiei asupra carierelor din domeniul securității cibernetice până la analiza satisfacției angajaților, raportul oferă o serie de insight-uri interesante

Pentru prima dată, decalajul în materie de ocupare a forţei de muncă în domeniul securității cibernetice s-a micșorat, conform studiului 2020 (ISC)2 Cybersecurity Workforce Study. În vreme ce companiile s-au confruntat cu o mulțime de noi provocări în materie de securitate datorită migrării către un sistem de muncă remote datorat pandemiei COVID-19, deficitul de angajați din domeniul securității IT a scăzut de la 4,07 milioane la 3,12 milioane anual. Iată alte câteva concluzii interesante pe care le putem extrage din studiu:

  • Pe măsură ce deficitul de talente s-a diminuat, numărul practicanților în securitate a crescut - anual cu 700.000 de profesioniști, ajungându-se la un număr de 3,5 milioane. Oferta de muncă a crescut în special datorită migrației din industrie și a companiilor care investesc în propriile talente. Cu toate acestea, decalajul de forță de muncă este încă acolo și, pentru a-l umple, nivelurile de ocupare a forței de muncă ar trebui să crească cu aproximativ 41% în SUA și 89% la nivel mondial.

  • Schimbările generate de pandemie au fost foarte rapide, însă gestionate eficient. 30% dintre profesioniști au raportat că organizația lor a făcut trecerea la munca de la distanță într-o singură zi. În schimb, aproape jumătate dintre cei chestionați au raportat că a fost nevoie de câteva zile sau până la o săptămână pentru a face trecerea și pentru a asigura noile medii IT. Deși tranziția a fost rapidă, 9 din 10 experți în securitatea informației au considerat că organizațiile lor erau oarecum/destul de pregătite pentru această schimbare.

  • Satisfacția profesională în rândul profesioniștilor din domeniul securității cibernetice este mai mare ca niciodată. Deși se crede că munca desfășurată de profesioniștii din acest domeniu este stresantă și adesea subapreciată, studiul a arătat altfel - satisfacția generală a lucrătorilor din întreaga lume raportată la locul lor de muncă este de 76%. Aproape jumătate au declarat că sunt oarecum mulțumiți, în timp ce o treime se arată foarte mulțumiti de pozițiile deținute și de activitatea desfășurată.

  • Certificările contează în continuare, 63% dintre profesioniști urmărind sau planificând să obțină un certificat în anul următor. Certificatele sunt considerate cheie pentru dezvoltarea profesională și a carierei atât de către profesioniști, cât și de către angajatorii lor. Aproape 8 din 10 profesioniști din întreaga lume au declarat că li se cere să dețină un soi de certificare. Valoarea certificărilor pentru angajatori poate fi evidențiată prin faptul că cinci din zece respondenți au afirmat că organizațiile lor plătesc integral astfel de cursuri și examene. Certificările au, de asemenea, un impact asupra salariilor, angajații certificați câștigând în medie 85.000 USD, în timp ce cei care nu dețin astfel de diplome câștigă mult mai puțin, cu o medie de 67.000 USD.

  • Salariile sunt competitive, dar variază în funcție de titlul și vechimea angajatului. Pentru angajații care abia își încep cariera în domeniul securității cibernetice, cum ar fi milenialii, salariul mediu poate fi de aproximativ 67.000 USD; cu toate acestea, pentru cei cu o experiență mai mare în domeniu, cum ar fi generația baby boomer, salariul mediu raportat este de 112.000 USD. Salariul este, de asemenea, influențat de rolul pe care îl deține angajatul, dacă acesta este axat pe securitate sau un rol IT general, primul fiind recompensat cu un salariu mediu mai mare de 91.000 USD, în timp ce acesta din urmă are un salariu mediu de 79.000 USD.

Concluzia? Domeniul securității cibernetice rămâne o industrie atractivă pentru viitorii angajați. Dacă luați în considerare să urmați o carieră în acest domeniu, vă recomandăm 2 articole de pe blogul WeLiveSecurity: whether it might also be a good fit for you sau career paths you can choose from?

Amer Owaida November 23, 2020

Lasa un comentariu