CES 2021: Un nou tip de router (sistem mesh) devine alegerea tot mai multor cumpărători (și știe mereu unde vă aflați în locuință)


Noile routere Wi-Fi bazate pe rețele mesh pot fi răspunsul la diferite probleme legate de distribuția și acoperirea wireless, însă cum țin cont acestea de confidențialitate și securitate?

Conexiunile Wi-Fi sunt destul de complexe în sine, ținând cont că alimentează o rețea de numeroase dispozitive inteligente în casa oricărui utilizator obișnuit. Pentru a combate punctele moarte, suprafețele metalice care blochează sau reflectă semnalele și zonele situate prea departe de router pentru a beneficia de acoperire bună, producătorii de la CES lansează routere care implementează noile reguli Wi-Fi 6E. Aceste dispozitive inteligente nu vor mai genera probleme de conectare la Wi-Fi, dar vă vor spiona și vor ști unde vă aflați.

În locul unui router central responsabil pentru dispozitivele din întreaga casă, acest nou tip de router va forma o rețea mesh cu un punct central distribuit, capabil să detecteze când semnalele se propagă greu și să soluționeze problema. Plasând o mulțime de mici noduri în diferite camere, acestea pot învăța mediul RF comparând propagarea semnalului. Pot chiar împărți semnalele în mici secvențe pentru a comunica mai bine dacă au interferențe. Întrucât prezența unei persoane în încăpere poate influența propagarea semnalului, nodurile pot chiar să învețe să lucreze în jurul dvs. Astfel, devin chiar detectoare de mișcare, știind cu exactitate când cineva se află sau nu în încăpere.

Aceste dispozitive de distribuire supravegheată a semnalului vor face ca rețeaua Wi-Fi să funcționeze considerabil mai eficient (datorită unei gestionări mai bune a frecvenței). În acest fel sunt și prezentate. Intimitatea în propriile spații private este, totuși, redusă, datorită analizei permanente pe care ele o fac.

Ce putem spune despre securitate?

Multe sisteme au o componentă cloud, permițându-le să fie gestionate de la distanță fie de către dvs., fie direct de către furnizorul de servicii de internet ales de dvs. Dar, în cazul unei breșe - într-o industrie care nu are o experiență considerabilă în materie de securitate și în care viteza și eficiența de comercializare a produselor este pusă deseori mai presus decât securitatea cibernetică - rău voitorii ar putea ști mult mai multe despre mediul dvs. de acasă decât v-ați dori.

Problemele legate de administrarea de la distanță a diverselor sisteme informatice se situează în prezent în capul listei noastre cu cele mai vulnerabile puncte de intrare pentru un potențial atac. Implementarea administrării de la distanță, aplicată la nivelul distinct al fiecărei camere din casa dvs. pare o nouă oportunitate pentru hackeri, deoarece canalele de gestionare la distanță ar fi probabil activate în mod implicit, pentru a facilita procesul de depanare potențial, pentru echipele de suport tehnic ale furnizorului de servicii de internet.

Un articol pe aceeași temă: New Year’s resolutions: Routing done right

Clienții nu țin, totuși, cont de aceste aspecte. Ei sunt fericiți dacă cineva se poate conecta oricând la nevoie, „în mod miraculos”, la sistemele lor pentru a remedia la nevoie problemele legate de Wi-Fi. Ar fi dispuși chiar să plătească în plus pentru o formă de serviciu Wi-Fi asistată tehnic astfel. Panoul de control al unui astfel de serviciu oferă vizibilitate asupra fiecărui dispozitiv conectat din casa dvs., puterii semnalului, ratelor de transfer de date, site-urilor accesate, timpul petrecut de utilizatorii conectați online și o mulțime de alte valori. Ele pot fi, de asemenea, utilizate ca un fel de sistem basic de alarmă, cu funcții limitate.

Pe măsură ce routerele cu astfel de funcții de distribuție a semnalului pătrund tot mai mult în viețile noastre private, este clar că s-ar putea depăși ușor o limită, dacă aceste tehnici de conectare ar permite colectarea de informații de identificare personală (PII), ceea ce ar intra în contradicție cu cerințele legale din anumite părți ale globului. Vom vedea ce părere au organele legislative despre această tehnologie și modul cum va fi ea fin configurată, în următorii ani.

Între timp, unii clienți sunt încântați să plătească încă 10 dolari pe lună pentru a implementa astfel de tehnici de supraveghere și speră la tot ce-i mai bun.

Cameron Camp January 15, 2021

Lasa un comentariu